Üç dinin sentezi Alsancak

Konak Belediyesi’nin şehir turları, semtlerin gizemini aydınlatıyor.

Haberin Devamı

250 kişinin katıldığı Alsancak, tarih gezisinde semtin tapınakları hayranlıkla gezildi.

ÜÇ DİNİN buluştuğu semtlere bayılırım.. Semtler vardır, içinde yaşarız, ama gerçek değerinden haberimiz olmaz, çok uzaklardaki kentlerin semtlerine hayranlık duyarız. Örneğin üç dinin buluştuğu İstanbul’un Ortaköy’ünü göklere çıkarırız, ama içinde yaşadığımız İzmir’in Alsancak’ını tanımayız.1922 yangınını yaşadıktan sonra Frenk Mahallesi üzerine kurulan Alsancak’ta hala tarihi, dini ve kültürel bir sentezin hakim sürdüğünü fark etmemiz gekiyor. İbadete açık cami, kilise ve sinagog buluşmasının en çarpıcı örneği olan Alsancak’ın dışında kalan İzmir semtlerinde böyle bir buluşmanın kırıntısı yoktur. Kemeraltı’nda cami-sinagog beraberliği vardır ama, kilise yoktur. Diğer İzmir semtlerinde ise silme cami bütünlüğü vardır, tek tük kilise yer alır, oysa ibadete açık üçlü buluşmayı asla bulamazsınız.

Tur güzergahı

Haberin Devamı

Başlangıç konferansımı dinlemek üzere Konak Belediyesi Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi Benal Nevzat Salonu’nda toplanıldı. Gezi krokisi ve tarihi bilgiler katılımcılara verildi..
Kıbrıs Şehitleri’nden upuzun yürüyüş kolu şeklinde önce 1856 yapımı Fransız Denizciler Hastanesi’ne ulaşıldı. Sonra 1952 yapımı Hocazade Ragıp Üzümcü Camii ve, Şair Eşref Bulvarı üzerinden kıvrılarak Şaar Aşamayim Sinagogu gezildi.
Mustafa Bey Anıtı, Fransız Kültür Merkezi, Fransız Konsolosluğu ve 1875 yapımı Atatürk Müzesi gezildi. Kumanya dağıtılıp mola verildi.
Sonra Punta köşkleri, sanat galerileri, kilise görevlisi sempatik Omar’ın org nağmeleri altında 1904 yapımı Santissimo Rosario İtalyan Katolik Kilisesi, 1448 Sokak’taki Mask Müzesi, Carlo Goldoni İtalyan Kültür Merkezi, İtalyan İlk Mektebi, Sen Jozef Okulu, Turgut Pura Vakfı, Gar Meydanı, 1886 tarihli Alsancak Garı, Devlet Demiryolları Müzesi, Ses ve Müzik Müzesi, 1902 yapımı St.John İngiliz Anglikan Kilisesi de gezilerek tam bir gün süren birliktelik noktalandı. Diğer kiliseler gelecek turlara bırakıldı.
Çoğu katılımcı, Alsancak’ın ne kadar çok tarihi değer taşıdığını fark ederek çok şaşırdıklarını belirttiler.. Gezimize katılarak çektikleri fotoğraf ve görüntülerle bana katkıda bulunan Burçak Semerci, Nejat Gündüç, Koray Yılmaz, Reha Alan ve İbrahim Akkoyunlu’ya çok teşekkür ederim.
Alsancak’ın ne kadar çok tarihi ve dini değer taşıdığını ilk kez ben ortaya çıkarıp topluma sunmuştum, yeniden sunuyorum.

Haberin Devamı

Alsancak’ı tanımak

Alsancak semtimiz, ibadete açık Hocazade Camii, Şaar-Aşamayim Sinagogu, Santissimo Rosario İtalyan Katolik Kilisesi, St.John İngiliz Anglikan Kilisesi (Evangelist Kilise), Amerikan Saint John  Kilisesi, Aya Fotini Rum Ortodoks Kilisesi, Santa Maria Kilisesi ve Sen Polikarp Fransız Katolik Kilisesi gibi tapınaklarıyla üç dinin buluşmasını simgeler.
25 yıldır İzmir gezileri düzenler, boğazımı patlatıp, sucuk gibi ter akıtarak halkımıza şehrimizi ücretsiz ve hiçbir çıkar gözetmeden gönüllü gezdiririm. Kendime “Gezdirici”, turlarıma katılanlara da “İzmir Gezgini” derim.
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın önerisi ve değerli Kültür Müdürümüz Ayla Sert’in organizasyonu ile İzmir tarih turlarıma elimde megafonumla yeniden başladım. İlk gezdiğimiz semt Alsancak oldu, 250 kişinin coşkulu bir şekilde tura katılmasıyla bu büyük görevin altından kalktık ve üç dinin buluştuğu semtimizi adım adım tanıdık. Kibar asistanlarım Gizem Hunler ve sempatik Çağdaş bana yardım etti. Gezimize araştırmacılar, gazeteciler, internet yazarları, fotoğraf sanatçıları, senaristler, tarih öğretmenleri katıldı, böylece bilgiler yaygınlaşacak.

Yazarın Tüm Yazıları