‘Türk sinemacılarına neler oluyor?’

FATİH AKIN’ın Duvara Karşı filminin Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı’yı kazanmasından sonra bir ajanstan Ferzan Özpetek’e şunu sormuşlar: ‘Türk sinemacılarına neler oluyor?’

O da Türk sinemasının yurtdışında uç verdiğini, uluslararası alanda başarılar kazandığını belirtmiş.

Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin açılış gecesinde ödülünü alırken bu konuşmayı yapmış.

Dışarıda uç verme benzetmesini çok sevdim, doğrusu Türk sinemasının dünyada ödüller kazanması, beni çok sevindirir. Çünkü küreselleşmenin en önemli niteliklerinden biri olan küresel standartların geçerliliğini bizim filmlerimiz için de koruduğunu göstermektedir.

Sanat dünyasında aynı işleri yapanların birbirine köstek yerine destek olmasını, birbirlerini övmesini; komplekssizliğin birinci kuralı sayarım.

Ferzan Özpetek’in, Fatih Akın’ı övmesini de bu açıdan ayrıca takdir ettim.

Festival’in açılış gecesinde aşağıdaki sanatçılara, 1990’dan sonra yurtdışındaki başarıları da göz önüne alınarak ödül verilmiş:

Türkan Şoray, Hülya Avşar, Serap Aksoy, Derviş Zaim, Ahmet Uğurlu, Zeki Demirkubuz, Haluk Bilginer, Yeşim Ustaoğlu, Tayfun Pirselimoğlu, Handan İpekçi, Nuri Bilge Ceylan, Muzaffer Özdemir, Ferzan Özpetek, Fatih Akın.

Onur ödülünü de üç kişi aldı:

Öme Kavur, Tuncel Kurtiz, Müjde Ar.

Üçü de bir ödülü onurlandıracak adlar.

* * *

FATİH AKIN
açılışa katılamadığı için ödülünü Sibel Kekilli almış.

Kekilli, Türk seyircisine, sinemacılarına da sevinecekleri bir mesajı iletmiş.

Ünlü yönetmen Lars von Tier dünya sinemasından 25 yönetmen seçmiş, bunlar beşer dakikalık film çekeceklermiş, bu yönetmenlerden biri de Fatih Akın’mış.

Gerek Ferzan Özpetek, gerek Fatih Akın’ın hangi sinemaya, hangi ülkeye, hangi şehre ait oldukları sorusunun önemli olmadığını ajans muhabirinin sorusu gösteriyor:

‘Türk sinemacılarına neler oluyor?

Unutmayalım ki gerek Özpetek, gerek Akın, filmlerinde Türk insanının önemli bir beceriyle toplumsal, bireysel dünyasını yansıtıyorlar. Ayrıca insana dair yaptıklarıyla başarılı olan her sanatçı artık nüfus káğıdındaki ve pasaportundaki kimliği çoktan aşmış, dünya sanatının bir vatandaşı olmuştur.

* * *

TÜRK
sinemasında iyi şeyler oluyor. Ödüller, filmler bunu yeterince ispatlıyor.
Yazarın Tüm Yazıları