Trigliserid sorun yaratmaz mı?

GEÇTİĞİMİZ günlerde kolesterol yüksekliğini konu alan yazı dizinizi okudum. Trigliseridlerden bahsetmediniz. Ben 60 yaşındayım.

Kısa bir süre önce yaptırdığım trigliserid tahlilinde 285 sonucu çıktı. Bunun yüksek olduğunu söylediler. Trigliserid nedir? Bu sonuç tehlikeli midir? Rejim nasıl yapılır.

M. ŞENAY/İSTANBUL

GENEL
olarak ‘‘kan yağları’’ diye adlandırılan bir grup yağlı molekül arasında trigliserid de vardır. Halk arasında daha çok kolesterolün tanındığı kan yağları, damar sertliği ya da ateroskleroz diye adlandırılan sorunun oluşumunda risk faktörü oluştururlar. Aralarında bazı küçük yapısal farklar olsa da, kolesterol için okuduklarınız ve bildiklerinizi trigliseride de uyarlayabilirsiniz.

Sizde bulunan 285 gibi bir değer yüksek ama paniklemeyi gerektirecek bir oran değil. Perhizle kısa bir sürede normal sınırlara ineceğini düşünüyorum. Trigliserid, kolesterole oranla, perhize daha kısa zamanda cevap verir. Tabii bu cevap her iki yön için de geçerlidir. Yani inişi kolay olduğu gibi, yükselişi de hızlı olmaktadır. Trigliserid, alkol kullanımından kolay etkilenir. Fazla alkol kullananların kanındaki trigliserid düzeyi genellikle yüksek olmaktadır.

Dikkat ederseniz, yazımın başından beri, kandaki trigliserid düzeyinin olması gereken sınırdan bahsetmedim. Kalp-damar sorunlarından korunmada modern yöntemler, her hastanın ayrı ayrı değerlendirilmesini öngörüyor. Hastada mevcut olan diğer riskleri de dikkate alarak her hasta için ayrı sınırlar ya da daha doğrusu hedefler belirlenmelidir. Örneğin, ailesinde erken yaşlarda ortaya çıkmış kalp-damar hastalığı sorunu olan bir kişi genetik açıdan risk altındadır. Aynı şekilde yüksek tansiyonu bulunan veya şekeri yüksek ya da sigara içen kişiler ayrı ayrı riskler taşır. Bu riskler, farklı önemlerde olmakla beraber oldukça uzun bir liste oluştururlar. İşte hekimliğin sanat yönü burada başlar. Bu risk faktörlerinden mümkün olanları ortadan kaldırarak kişinin kalp-damar hastalığına yakalanma riskini azaltmak mümkün olabilir. İşte kan yağları için kesin bir sınır verilememe nedeni budur. Başkaca risk faktörleri varsa kan yağlarını iyice aşağıya çekerek bir ölçüde denge yaratmaya çalışılır.

Sizin için de hedefleri ve yöntemleri doktorunuz belirlemelidir.
Yazarın Tüm Yazıları