Trafik canavarına ‘sanal test’ engeli

Mobilsoft, trafik canavarlarını bilgisayar ortamında yakalayan bir psikoteknik test geliştirdi.

100 hata puanını dolduran sürücülere uygulanan bu testi Silahlı Kuvvetler de kullanmaya başladı. Özellikle üst düzey komutanlara tahsis edilen araçların sürücüleri bu testi geçmek zorunda.

BİLKENT Holding'e bağlı Meteksan Bilişim Grubu bünyesindeki Mobilsoft tarafından geliştirilen Trafikent Psikoteknik Test sayesinde, 100 ceza puanını doldurduğu için ehliyeti alınan sürücülerin yeniden ehliyet alabilmeleri için gereken sınavlar tamamen sanal ortamda gerçekleştirilebiliyor. Böylece, trafik canavarları trafiğe tekrar dönmeden engellenebiliyor.

Özel bir kabin ve bir bilgisayar ekranından oluşan bu otomobil simülasyonu ile sürücülere uzman bir psikolog eşliğinde 14 farklı test sunuluyor. Sistem Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından da kullanılmaya başlandı. Silahlı Kuvvetler, satın aldığı bu sistem sayesinde ‘Riskli Sürücü Taraması’ başlattı. Silahlı Kuvvetler, özellikle üst düzey subayların makam araçlarını kullanacak askerleri bu test ile seçiyor.

Mobilsoft yetkilileri, Trafikent Psikoteknik'in sadece silahlı Kuvvetler tarafından değil, büyük ölçekli şirketler tarafından da kullanılabileceğini belirtiyorlar. Şirketler, bünyelerindeki sürücüleri veya sürücü adaylarını bu sistem sayesinde seçebiliyorlar. Trafikent Psikoteknik'i kullanan özel sektör kuruluşlarından biri de Kamil Koç Otobüs İşletmeleri. Kamil Koç, tüm sürücülerini bu testten geçirerek ‘riskli sürücü’ taraması yapmaya başladı.

Mobilsoft'un geliştirdiği Psikoteknik Test cihazı, aslında yine bu şirket tarafından geliştirilen ve kendi alanında dünyanın en başarılı örnekleri arasında gösterilen Trafikent adlı otomobil simülasyonunun farklı bir versiyonu. Mobilsoft'un bu yıl Almanya'nın Hannover kentinde düzenlenen CeBIT Fuarı'nda da tanıttığı Trafikent, gelişmiş bir sürücü eğitim simülatörü. Trafikent sayesinde özellikle sürücü kursları öğrencileri gerçek bir trafik ortamında hiçbir risk almadan eğitme imkanına sahip bulunuyorlar. Trafikent ve Trafikent Psikoteknik, görüntü olarak birbirine çok benzeyen iki ürün. Her iki üründe de bir sürücü koltuğu, ve bir otomobilde sürücünün kullandığı direksiyon, vites, pedallar gibi her türlü donanım bulunuyor.

170 milyon dolarlık bilgi teknolojisi devi

BİR vakıf şirketi olan Meteksan Bilişim Grubu, kendi alanında Türkiye'nin en büyük üçüncü kurumu durumunda. Bünyesinde Meteksan Sistem, Meteksan Net, Tepe Teknoloji, Sispa Teknoloji Promed ve Mobilsoft gibi kuruluşları barındıran grubun 2002 yılı cirosu 135 milyon dolar olarak gerçekleşti. Grubun 2003 yılı sonu için ciro hedefi ise 170 milyon dolar. Acer'ın Türkiye distribütörü olan Infronic'i de geçtiğimiz ağustos ayında bünyesine kadan Meteksan Sistem'in Murahhas Üyesi Alper Köstem, hedeflerinin yurtdışına açılmak ve İstanbul pazarında daha etkin bir oyuncu haline gelmek olduğunu söyledi.

Irak'a harekatı internet ele verdi

METEKSAN Bilişim Grubu, müşteri gizliliğini ve güvenliğini en üst düzeyde tutuyor. Grubun bünyesindeki şirketlerden bir bölümü askeri gizlilik kurallarına yüzde 100 uyarak çalışmak zorunda. Bunun nedeni ise müşterileri arasında askerlerin de olması. Meteksan Net de bunlardan biri. Meteksan Net'in müşterileri arasında İncirlik ABD üssü de bulunuyor. Mart ayında herkes ABD'nin Irak'a yönelik harekatının ne zaman başlayacağını merak ederken, Meteksan Net harekatın başlayacağını ilk algılayan kuruluşlardan biri oldu. Bunun nedeni ise, o güne kadar 8 megabitlik internet hizmeti alan İncirlik Üssü'nde internet bant genişliğinin bir anda 16 megabite çıkmasıydı.

Fikri olup da parası olmayanlara Cyberpark'ta ‘kuluçka’

BİLKENT Üniversitesi ve Bilkent Holding'in Ankara'da 37.2 hektarlık bir alanda kurduğu Cyberpark Ankara çalışmaya başladı. Bilim ve teknoloji parkında bugün için 40 şirket faaliyet gösteriyor. 10 sene içinde ise şirket sayısının 400'e çıkması hedefleniyor. Cyberpark'ta parlak fikirlerin hayata geçirilmesini teşvik etmek için bir de ‘‘kuluçka merkezi’’ bulunuyor. Burada fikir sahiplerine ve yeni kurulan küçük şirketlere uygun koşullarda ofis alanı, malzeme ve danışmanlık hizmeti veriliyor.

Becker, vergiden İsviçre'ye kaçıyor

TENİSİ bırakmasına karşın popülaritesini koruyan Boris Becker, vergiler yüzünden Almanya'yı terkederek vergi cenneti İsviçre'ye yerleşeceğini açıkladı. Becker, İsviçre Alpleri'ndeki Zug kentine yerleşeceğini söyledi. Bu kentin, İsviçre'de vergi oranlarının en düşük yer olma özelliğinden başka bir çekiciliği bulunmuyor. 22 bin nüfuslu kentte 90 ayrı ülkeden gelen vergi göçmenleri yaşıyor.

Yüksek vergiler nedeniyle Almanya'dan taşınan zengin sporcular arasında Formula 1 pilotları Michael ve Ralf Schumacher ile Franz Beckenbauer, tenisçi Michael Stich ve bisikletçi Jan Ullrich de bulunuyor. Michael Schumacher ve Jan Ullrich İsviçre'de, Ralf Schumacher ve Beckenbauer de Avusturya'da yaşıyor. Avrupa Birliği içinde en yüksek vergi oranı yüzde 48.5 ile Almanya'da uygulanıyor.

‘‘Ülkemi terketmem vatana ihanet değil’’ diyen Becker, geçen yıl 2 milyon dolara yakın vergi kaçırdığı suçlamasıyla yargılanmış ve iki yıl tecilli hapis cezasına çarptırılmıştı.
Yazarın Tüm Yazıları