Trabzonspor onuncu Fenerbahçe on birinci

GALATASARAY ise 25’inci.

Beşiktaş’a gelince ilk 50’de yer almıyor.
Yukarıdaki sıralamaya bakıp, bunu büyük kulüplerimizin Avrupa ülkelerinin de bulunduğu bir sıralamadaki yerleri olarak düşünmeyin.
Türkiye’deki farklı bir sıralamaya göre, Trabzonspor 10’uncu, Fenerbahçe 11’inci...

HANGİ SIRALAMA?

Türkiye’de son 5 yılda en yüksek getiriyi sağlayan borsa şirketleri sıralamasında; yüzde 3.074 getiri ile Aslan Çimento birinci. Yüzde 1.520 getiri ile Gübre Fabrikaları ikinci, yüzde 961 getiri ile de Kerevitaş Gıda üçüncü sırada. Trabzonspor ve Fenerbahçe ise 10 ve 11’inci sıradalar.
Zeynep Aktaş’ın, geçtiğimiz günlerde Milliyet’te yayımlanan araştırmasına göre, büyük kulüplerimiz son beş yılda sanayi şirketlerini ve bankaları geride bırakarak İMKB liginde rekora koşuyorlar.
Dört büyük kulübümüze ait hisselerin, yatırımcılara sağladığı son beş yıllık getirileri, ilk işlem gördüğü günden bu yana olan da belirtilmek suretiyle tabloda gösterilmiştir.

TORBADAKİ TORPİLLİ

Spor kulüplerimizin, yatırımcılara sağladıkları rekor getiriye, şapka çıkarmamak elde değil.
Ancak “mum dibine ışık vermezmiş” sözünde olduğu gibi, yatırımcıya rekor getiri sağlıyorlar ama kendilerinin durumu iç açıcı değil. Hepsi de borç içinde yüzüyorlar. Dört kulübümüzün yaklaşık bir trilyon lira borcu var. En yüksek borç da 439 milyon lira borç-alacak farkı yani net borç ile Galatasaray’ın..
Futbol kulüplerinin büyük bir kısmı vergi ve sigorta primi borçlarını da ödemiyorlar. Son çıkan “Torba Yasa” ile vatandaş, esnaf, tüccar ve şirketlerin birikmiş vergi ve prim borçlarına 36 aya kadar vade tanınırken, futbol kulüpleri “Torbadaki Torpilli” oldular ve kendilerine 84 aya kadar vade tanındı.
Halk arasında kullanılan “Altı kaval üstü şişhane” diye bir söz var. Futbol kulüplerinin borsa ve borsa dışındaki durumları da bu söze benziyor...

Rogerio Ceni ve Umut Bulut

UMUT Bulut’u biliyorsunuz. Trabzonspor’un genç ve başarılı forveti. Şu anda 99 olan gol sayısını, bugün Konyaspor karşısında 100’e tamamlamak istiyor.
Rogerio Ceni ise Brezilya Milli takımının eski kalecisi. Şu anda 38 yaşında ve Sao Paulo’da oynuyor. Hürriyet’te okudunuz; frikik ve penaltı atışlarındaki ustalığı ile tanınan Ceni, önceki hafta Paulista’ya penaltıdan attığı gol ile 99 gole ulaşmıştı. Geçen hafta da Corinthians’a frikikten attığı gollerle toplam gol sayısı 100 oldu.
Bakalım Umut Bulut da bugün 100 golü bulabilecek hatta aşabilecek mi?

Trabzonspor onuncu Fenerbahçe on birinci
Yazarın Tüm Yazıları