Testis tümörünü gözardı etmeyin

TORBAYA DÜŞMEMİŞ TESTİS MAĞDURUYUM

Sevgili hocam, cinsellik yönünde edinmiş olduğunuz bilgi ve tecrübenizden oldukça etkilendim. Geçenlerde yazmış olduğunuz yazıda testislerin torbalara düşmediği taktirde büyük bir sorunun oluşacağı ve kısırlığın gerçekleşeceğini söylemiştiniz.

Ben bu olayın mağduruyum ve sizden çözüm önerileri istiyorum. Kız arkadaşım bana evlenelim deyip duruyor ve ben bu sorun ortadan kalkmadığı sürece evlenmek istemiyorum.

Yanıt:
Öncelikle bir sperm analizi yaptırmanızı ve durumunuzun ne olduğunun görülmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca muayene olduktan sonra da ultrasonografi ile testisinizin durumunun değerlendirilmesi ve her yıl testis tümörü olasılığı düşünülerek testis tümör belirleyicisi kan testlerinizin ve muayenenizin yapılmasını öneriyorum.

Bu tetkik ve değerlendirmelerinizi yapacak bir üroloji uzmanı, sizin durumunuzu daha net ortaya koyacaktır.

EŞİNİZ PENİSİNİZİ GÖRÜNCE GÜLMEZ

Merhabalar efendim, benim bir sorunum var ve kafamı çok kurcalıyor.

27 yaşında bir gencim. Bugüne kadar iki defa cinsel ilişkiye girdim. Çünkü penisim küçük ve erken boşalıyorum. Penisim 13 cm. Evlensem eşimi tatmin edebilir miyim? Yeterli penisim var mı? İlk gece nasıl yaklaşmalıyım eşime? Penisimi gördüğünde güler mi? Bir de çocukluğumdan beri çok mastürbasyon yaptım ve yapıyorum. Bu ilerde çocuğum olmasına bir engel teşkil eder mi?

Yanıt:
Penis boyutunuz kesinlikle yeterli. Eşinizin penisinizi gördüğünde neden güleceğini anlamak mümkün değil! Penis de sizin bir organınız, siz eşinizin cinsel organını görünce nasıl gülmeyecekseniz, o da gülmeyecektir.

Mastürbasyon çocuğunuz olmasına engel değildir. İlk gece siz ve eşiniz, nasıl hissederseniz öyle yaklaşın birbirinize, en doğal şekilde.

FİZYOLOJİK UYUMSUZUZ

Sayın Prof. Dr. Emre Akkuş, 29 yaşında, lise mezunu bir bayanım. Eşimle severek evlendim. Evlenmeden önce bir süre flört ettik. Mutlu bir evliliğim var ancak ben hala bakireyim.

Bir kez doktora gittik, o da vajinusmus olabilir dedi. Bir krem verdi, olmazsa psikolog ile görüşürüz dedi. Utandığımız için tekrar doktora gitmedik. Çok yoğun çalıştığımız için akşam eve yorgun ve çok geç saatlerde geliyoruz. Çok fazla deneme şansımız da olamıyor. Cinsellikten iğrenmek ya da nefret etmek gibi eğilimimiz yok. Birbirimizi de çok seviyoruz.

Eşimin penis boyu da biraz büyük olduğundan ilişkide zorlanıyoruz gibi geliyor. Problem psikolojikten çok fizyolojik uyumsuzluktan meydana geliyor gibi hissediyorum. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Yanıt:
Sorununuzu belki de öncelikle eşinizle birlikte deneyerek aşabilirsiniz.

Olmuyorsa kesinlikle doktor yardımı gerekir. Büyük olasılıkla da bir psikoterapi gerekebilir. Ama bu sorun kesinlikle aşılacaktır. Fiziksel bir sorun olacağını da sanmıyorum.

İnmemiş testis

Testisler normalde doğumda torbaya(skrotum)inmiş olmalıdırlar. Vücudumuzun ısısı 36.5-37 arasındadır. Skrotumun ısısı 1.5-2 derece daha serindir, yaklaşık 35 derecedir.

Testisler sperm üretme fonksiyonlarını normal olarak yapabilmeleri için skrotumdaki serin ortama gereksinimi vardır. Bu nedenle de testislerin skrotumda olması çok önemlidir.

Bir yaşın sonuna kadar da testislerin skrotuma inmesi beklenebilir. Ancak bu yaştan sonra geçen her gün, testis dokularında geriye dönüşümsüz bozukluklara yol açabilir ve ileride de sperm üretimi kısmen veya tamamen bozulabilir. Bu da erkeğin çocuk sahibi olmasında ciddi bir sorun oluşturur.

Testisler anne karnında iken, batında böbrekler seviyesindedir. İnmemiş testis tek taraflıysa, genellikle testisin torbaya iniş yolunda bir sorun olduğu düşünülür.

Eğer her iki testis de inmemişse hormonal bir yetersizlikten kuşkulanılır. İnmemiş testis tanısı doğumdan hemen sonra yapılacak genital muayeneyle veya bebeğin düzenli doktor kontrollerinde saptanmalıdır. Ancak ailelerin de özellikle bebeklerin ve çocukların banyolarını yaptırırken, altlarını değiştirirken, testislerin torbada olup olmadığını kontrol etmelerini önemle hatırlatırım.

Bazen de testisler torbaya inip çıkarlar, hareketlidirler, buna da mobil testis denir ve onun da tedavisi gerekir.

Maalesef bu konularda ya ihmalden, ya önemsememekten ya da bilmemekten dolayı inmemiş testis, çocuğun ileriki yaşlarında hatta askerlikte fark ediliyor. Bu durum genellikle gecikilmiş kabul edilir ve kişinin çocuk sahibi olmaması ile sonuçlanıyor. Bir başka sorun da ailelerin tedaviyi geciktirmesidir.

İnmemiş testisin tedavisi bir yaşından sonra mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır. Tedavide özellikle iki taraflı inmemiş testiste öncelikle 3-4 haftalık hormon tedavisi uygulanır. Sonuç alınırsa başka bir şeye gerek kalmaz. Ancak sonuç alıamazsa ameliyatla testis(ler)in torbaya indirilmesi ve tespit edilmesi gerekmektedir.

Mobil(hareketli) testislerin de ameliyatla torbaya tespiti en uygun olanıdır. Sağlıkla...
Yazarın Tüm Yazıları