Tenisin İzmirli başkanı veda ediyor

Sporda, tek İzmirli federasyon başkanı. İki dönemdir Türkiye Tenis Federasyonu’nu yönetiyor. Ve katkılarının bilinciyle tenisi Türk insanına sevdirmenin haklı gururunu yaşıyor.

Hani politikada sıkça rastlanan "koltuk bırakmama" alışkanlığı vardır ya, o tam tersine aylar önce başkanlığı bırakacağını açıkladı. Şimdi ise, "Yaptıklarımın örnek olmasını diliyorum" diyerek vedaya hazırlanıyor. Bu hafta Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Azmi Kumova ile söyleştik.

İki dönemdir federasyon başkanısınız. Tenisteki gelişmeleri paylaşır mısınız?

18 Kasım 2000’den itibaren Türkiye Tenis Federasyonu (TTF) Başkanlığı’nı yürütüyorum. İki dönemdir federasyon başkanıyım. Birinci dönem sonunda çıkan kanuna uygun şartları yerine getirerek özerkliğin kurucu başkanı oldum. Federasyon başkanı olmadan önce dört yıl, benden önce görev yapan Şadi Toker’in yönetim kurulu üyesi, gençler ve genç milli takımlar sorumluluğunun yanı sıra teknik kurul üyesiydim.

Basketbol kökenli

İzmir Kültürpark Tenis Kulübü’nde Rami Berki başkanlığındaki yönetimde altı yıl genel sekreterlik yaptım. Ege Üniversitesi Spor Kulübü Yüzme Şubesi’nin açılmasında görev aldım. Basketbol kökenli bir sporculuk yaşantım oldu. Daha sonra ilerleyen yıllarda sağlıklı yaşam sporu olarak tenisi seçtim ve 20 yıl teniste yöneticilik yaptım. Başkanlık süremde, 200 civarındaki yarışmalara giren sporcu sayısı 10 bini geçti. Benden önceki son yılda 14 ulusal müsabaka düzenlenmişti, bu yıl 250 turnuva düzenlendi.

Turnuva sayısı arttı

12 yaş müsabakalar yeniden grup maçları olarak düzenlendi, puan uygulaması kalktı. 10 yaş ve altı ki, 8, 9, 10 diye başlatıldı grup maçları olarak Avrupa’da ilk düzenlemedir. Bu iki sistemle yeni nesil sporcular, eski sporcular ile karşılaştırıldığında, onların 18 yaşındaki maç tecrübesine 12 yaşında ulaşmış oldu. Uluslararası turnuva sayısı üç kat arttı ve ilk kez ITF (Uluslararası Tenis Federasyonu) junior turnuvası düzenlendi. İlk kez WTA turnuvası her yıl düzenlenmeye başlandı. ATP turnuvası sayısı iki- ye çıkarıldı ve bu turnuva da her yıl düzenleniyor. ITF junior turnuvası, Satalitte turnuvası, ITF future turnuvası ve ATP Challenger turnuvalarını kazanan sporcular yetiştirildi.

Tarihte ilk Grand Slam

Dünya klasmanlarında, daha önceleri hiç görülmemiş yerlere gelen sporcularımız var ve tarihimizde ilk kez Grand Slam turnuvalarında teklerde (Wibmledon) mücadele edildi, US Open için hazırlık yapılıyor. ITF’nin veteran dünya şampiyonası, başkanlık süremde beş kez düzenlendi, ülke ekonomisi ve tanıtımı adına çok ciddi katkılar sağlandı.

Kumova: "Yaptıklarımın örnek olmasını diliyorum"

1948 Akhisar doğumlu. İlk, orta ve lise eğitimini Akhisar’da tamamladı. Ege Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi’nde lisans eğitimi aldı. Amatör sporlarda 24 yıl yöneticilik yaptı. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nde iki dönem konsey üyeliği, 2001 ve 2005 Akdeniz Oyunları İcra Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Halen Türkiye Tenis Federasyonu Başkanlığı’nı yürüten Azmi Kumova, evli ve bir çocuk babası.

Amatör sporcu sayısını artırmalıyız

İzmir önemli bir tenis kentine dönüşebilir mi? Dünyanın en pahalı sporlarından biri olduğu söylenilen tenis için neler yapılabilir?

İzmir veya ülkemizin bir başka ili tenis merkezi olma yolundadır. Son yıllarda tesis, sporcu artışı yönünde bir numaradır. Bu güne kadarki yaşantımda ülkeme sporda hizmet verdim ve şuna inanıyorum: Ülkemizin geleceği için amatör sporcu sayımızı geliştiremezsek, başarılı sporcu, sağlıklı nesil, kötülüklerden uzak bir gençlik yetiştiremeyiz. Şu an Türkiye’de milyonlarca tenis oynamak isteyen çeşitli yaştan sporcu mevcut. Eğer bu kişilerin ihtiyacına cevap verebilirsek her kesimin yaptığı bir spor olur.

Mahalli yönetimlerde çalışacağım

Başkanlığa aday olmayacağınızı açıkladınız. Bu kararınızın nedenlerinden ve bundan sonra planlarınızdan bahseder misiniz?

Her spor branşının insana kazandırdığı sosyal ve kültürel zenginlikler farklıdır. Mesleki tecrübelerim ve spordaki yöneticilik yıllarımın bana kazandırdığı birikimle bir şeyler yapmak istiyorum. Bu sürede devleti, kurumlarını ve yöneticilerini tanıdım, beraber faaliyetler yaptık, mahalli yöneticileri tanıdım. Bu birikimlerle mahalli yönetimlerde faydalı çalışmalar yapacağımı düşünüyorum. Ama neler olur bilemiyorum.
Yazarın Tüm Yazıları