Tenis raketiyle uçağa binilir mi?

Hülya Avşar’ın Altın Portakal Film Festivali için gittiği Antalya’da uçaktan elinde tenis raketiyle inmesi tartışmayı yeniden başlattı.

Haberin Devamı

Uçakta hangi eşyaları kabine almak yasak? Tolga ÖZBEK

Birçok yolcu bagajını kabine almak, yanında taşımak ister. Ama bu konuda kurallar katı. Hele 11 Eylül saldırılarının ardından neredeyse kabine yolcu dışında hiçbir şey almak istemeyen otoriteler, kuralları son iki yılda az da olsa gevşettiler. Örneğin tenis raketi ABD’de ve Avrupa’da kabine alınabiliyor.
Özellikle sporcular ve fotoğrafçılar-kameramanlar bu konuda hassas. Kargoda malzemelerinin başına bir talihsizlik gelmemesi için yanlarında taşımak istiyorlar. Fotoğrafçıların veya kameramanların dertleri, kameralarıyla birlikte kullandıkları tripod veya monopodlarını yanlarına alabilmek. Birçok ülke bu tür ekipmanın kabinde taşınmasına izin veriyor. Ama beklemediğiniz bir ülkede yasak kuralı karşınıza çıkabiliyor. Örneğin Türkiye’de yasak listesinde.
Eğer el bagajının içinde riskli bir malzeme varsa, son kararı uçağa binmeden önceki kontrol noktasında güvenlik görevlisi veya birçok ülkede olduğu gibi polis veriyor. Yolcunun hareketleri, davranışları gözlemleniyor. Eğer sorun çıkartabileceği tahmin ediliyorsa, bu tür malzemeler uçak altına gönderiliyor.

Haberin Devamı

LİMİT KABİN BAGAJI

Güvenlik geçilse de bu konuda devreye hemen havayolu şirketleri giriyor. Kabine alınacak malzemenin izin verilen ölçüler içinde olmasını istiyor. Genellikle şirketler el bagajını 23x40x55 santimetre boyutlarıyla sınırlandırmış durumda. Ayrıca ağırlıkları da 6-8 kilogram olmalı. Limiti aşan malzeme hemen uçak altına yollanıyor.

HANGİ SPOR MALZEMELERİ YASAK?

Amerikan TSA ve Avrupalı ECAC’ın kurallarına göre kabine tenis raketi alınabiliyor. Geçmişte uygulanan yasak, 2010’da alınan kararla değiştirildi. Türkiye’de Milli Sivil Havacılık Güvenlik Programı’nın yeni baskısında tenis ve squash raketleri yasak listesinden çıkartıldı. Ama son kontrol poliste.
NELER ALINMIYOR: Kabine alınamayacak spor malzemeleri arasında golf, kriket, beyzbol, hokey, lakros sopaları, kano vb. araçlarda kullanılan kürekler, kelepçeler, ıstaka, kaykay, balıkçılık malzemeleri ve
olta takımlarıyla her türden cop, sopa ve baston, kayaklar, urgan, halat ve sörf tahtaları yer alıyor.

Haberin Devamı

25’inci yıla yüzde 25 indirim

Singapur Havayolları, İstanbul seferlerinin başlamasının 25’inci yılını  yüzde 25 indirim yaparak kutluyor. İstanbul Atatürk Havalimanı çıkışlı business class’ta 31 Ekim’e kadar alacağınız biletler Singapur 1459,  Kuala Lumpur 1553, Bangkok, Phuket 1626, Sydney, Melbourne, Perth ve Darwin  2318 Euro’dan başlıyor. Seyahat tarihleri 1-30 Kasım olan gidiş-dönüş, business class promosyon fiyatlarına tüm vergiler dahil.

Yazarın Tüm Yazıları