Tencere yemekli makarnalar

Makarna sanıldığı gibi sağlıksız ya da şişmanlatan bir gıda maddesi değil, aksine son derece yararlı ve besleyici.

Aslında Türkiye’de makarna üretimi 1920’lere dayanıyor ve sonraki yıllarda açılan makarna fabrikalarıyla dünyanın en çok makarna üreten ülkeleri arasına giriyor. Buna rağmen örneğin İtalya’da kişi başına düşen makarna tüketimi yılda 28 kilogramken, ülkemizde sadece 6 kilogram.
Türk mutfağı denince akla ilk tencere yemekleri gelir ama bu yemekler henüz makarnaların yanındaki yerini alabilmiş değil.
Siz de pastırmalı kuru fasulyeli, kıymalı nohutlu ya da favalı makarna yapabilir ve yaratıcılığınızı kullanarak İtalyanların o muhteşem makarna soslarını yakalayabilirsiniz. Üstelik makarnayı çeşitli soslarla süslediğinizde ana yemek olarak sofraya koymanızda da bir sakınca yok.

PEYNİRLİ BİBERLİ TİVİST

Kaç kişilik 6
Hazırlama süresi
15 dakika
Pişirme süresi
2-5 dakika

Malzeme listesi
· 6 adet kare milföy hamuru
(10x10 santim boyutlarında, dondurulmuş)
· 4 yemek kaşığı rendelenmiş eski kaşar
· 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
· 2 adet yumurtanın sarısı

Buzu çözülüp yumuşayan milföy hamurlarından üç tanesini kenarlarını birleştirerek tezgaha serin. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri ve toz biber karışımından serpiştirin. Diğer taraftan, kalan üç milföy hamurunu da diğer milföylerin tam üzerine dikkatlice yerleştirin. Milföy hamurunun üzerine hafifçe bastırın.
İki katlı peynirli milföy hamurlarını 12 eşit parçaya bölüp aynı uzunlukta 12 adet şerit elde edin. Şeritlerin iki ucunu birbirine ters yönde çevirerek burgu haline getirin. Hazırladığınız burgu şekilli hamurları yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Tüm milföy hamurlarına aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürün.
Tivistleri, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 25-30 dakika pişirip çıkarın. Ilık ya da soğuk olarak servise sunun. Tivist, özellikle çay saatleri için ideal bir tuzlu çeşididir.

ELMALI BİSTROT PASTASI

Malzeme listesi
· 250 gr bitkisel margarin
· 3 yemek kaşığı dolusu yoğurt
· 1 su bardağı pudra şekeri
· 1 paket vanilya
· 1 paket kabartma tozu
· 3 su bardağı un
İç harcı için;
· 5 adet orta boy tatlı elma
· 3 yemek kaşığı tozşeker
· 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
· 4 çay kaşığı toz tarçın

Margarini ve pudra şekerini derin bir kaba koyun. Yoğurt, vanilya, kabartma tozu ve unu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üçte ikisini, kenarlarını 2 santim yükselterek, 30-35 santim çapında yağlanmış bir kalıba yayın. Elmaları soyup tavla zarı formunda doğrayın. Üzerine tozşeker ve çekilmiş ceviz içi ekleyin. Toz tarçını da serpiştirip karıştırın.
Elmalı karışımı hamurun üzerine yayın. Hamurun ayırdığınız üçte birlik kısmını uzun şeritler haline getirdikten sonra elmalı karışımın üzerine sepet örgüsü şeklinde yerleştirin. Pastayı 175 dereceye ayarladığınız fırında, 5 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarıp üzerine pudra şekeri serpin ve ılık olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları