Yeni Yıl Kararı: 2022'de Dijital Benliğinizi Koruma Sözü Verin

Yeni yıl neredeyse geldi. Ailenizle ve arkadaşlarınızla kutlama, eğlence ve yeni kişisel hedefler belirleme zamanı geliyor. Bu yeni yıl, dijital kimliğinizi korumaya yardımcı olmak için listenize bir siber güvenlik çözümü eklemenin zamanı gelmiş olabilir.

Haberin Devamı

Kimlik hırsızlığı ile ilgili suçların rekor kıran mali zararlarına karşın çevrimiçi güvenlik uygulamalarına kullanıcıların duyarsızlığı tüyler ürpertici seviyede. Siber suçlar, dolandırıcılık faaliyetleri, kimlik avı hırsızlığı ve kullanıcılar arasında azalan siber dayanıklılıktan yararlanan kötü amaçlı yazılım saldırıları için maalesef pandemi odaklı bir dijital ortam da yeni fırsatlar getiriyor.

2022’de Çevrimiçi Güvenliği Artırmak için Yapılacaklar Listemizi Hazırlayalım

Şifrelerinizi güncelleyin

Parolalar, kişisel verilerinize yetkisiz erişime karşı ilk savunma hattıdır ve iyi siber hijyen, her çevrimiçi hesap için güçlü ve benzersiz parolalar kullanmanızı gerektirir. Çocuğunuzun, evcil hayvanınızın adı veya doğum tarihiniz gibi bariz şifreleri kırmak çok kolaydır ve siber suçluların hesaplarınızı ele geçirmesine, kişisel verilerinizi ve hatta paranızı çalmasına izin verir. Aynı şifreyi birden fazla hesapta kullanma dürtüsüne karşı koyamıyorsanız, bir şifre yönetim aracı kullanmayı düşünün.

Haberin Devamı

Örneğin Bitdefender Password Manager, tek bir ana parola yardımıyla tüm web siteleri ve çevrimiçi hizmetler için parolalarınızı otomatik olarak kaydeden, otomatik olarak dolduran, otomatik olarak oluşturan ve yöneten çok platformlu bir hizmettir. Böylece artık oturum açma bilgilerinizi yazmak için zaman harcamanıza gerek kalmaz ve unutulan şifreleri sıfırlamak zorunda kalmazsınız.

VPN kullanarak gizlilik seviyenizi arttırın

VPN bağlantınız, sizinle ziyaret etmek istediğiniz çevrimiçi hedef arasında güvenli bir tünel oluşturur. Başka bir deyişle halka açık bir WiFi ağına bağlanıyorsanız bir VPN, özellikle alışveriş yapmak veya banka işlemleri yapmak için internet trafiğinizi şifreleyerek çevrimiçi etkinliğinizin bilmediğiniz kişiler tarafından kontrol edilmesine karşı koruyacaktır.

Bitdefender VPN gibi VPN araçları, siber suçluların verilerinizi ve kredi kartı bilgilerinizi çalamaması için size anonim olarak gezinme ve güvenli bir ortamda çevrimiçi bankacılık işlemleri gerçekleştirme özgürlüğü verir. VPN, gizliliğinizi daha da artırmak ve kesintisiz bir trafik deneyimi sağlamak için reklam engelleyici ve izleme önleyici gibi iki yeni özellikle birlikte gelir.

Haberin Devamı

Tüm cihazlarınıza bir güvenlik çözümü yükleyin

Siber savunma programınızın hayati bir bileşeni olan antivirüs güvenlik çözümleri, cihazlarınızı bilgisayar virüslerinden, truva atlarından, casus yazılımlardan ve fidye yazılımları da dahil olmak üzere diğer kötü amaçlı yazılımlardan uzak tutar. Bir güvenlik çözümünü kurmak ve güncel tutmak, yalnızca dijital güvenliği artırmakla kalmaz, aynı zamanda tarama da dahil olmak üzere güvenli olmayan çevrimiçi etkinliklerden kaynaklanan güvenlik ihlallerine karşı da sizi korur.

Kimlik avına dur deyin

Siber dolandırıcılar ve hırsızlar, kullanıcıları dolandırmak için pandemi ve dijital dönüşüm süreci gibi güncel konuları kullanmada çok yaratıcılar. Sizi kişisel bilgilerinizi almaya ikna etmek için resmi görünümlü sahte web siteleri, e-postalar veya metinler hazırlayarak güvenilir kuruluşlar veya işletmeler gibi görünürler. Siber farkındalığı olan bir vatandaş olun ve dolandırıcılara engel olmak için sağduyunuzu kullanın. İstenmeyen e-postalardan gelen ekleri açmayın ve hassas bilgileri asla e-posta, telefon veya kısa mesaj yoluyla vermeyin. Metinlerde yazım ve dil bilgisi hataları olup olmadığını kontrol edin ve bir hesaba giriş yapmanızı veya kredi kartı numaranızı yazmanızı isteyen talepleri asla yerine getirmeyin.

Haberin Devamı

Sosyal medyada fazla paylaşıma son verin

Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformları, webde avlanan dolandırıcılar ve kimlik hırsızları için oldukça kazançlı alanlardır. Sosyal mühendislik yaparak hedefli saldırı planlayan suçluların ihtiyacı olan bilgileri, sosyal medya uygulamalarında gönderi yaparken çok fazla bilgi paylaşmanız ekmeğine bal sürebilir. Aşırı paylaşım, kötü niyetli bir kişinin nerede olduğunuzu izlemesine veya evinize girmesine izin vererek gerçek yaşam tehditleri oluşturabilir.

Sosyal medya gönderileri ve profil ayrıntıları, kimlik hırsızlığı ve gizlilik bilgilerinizin ihlali için yeni yollar açar. Herhangi bir gizlilik ihlalini önlemek için her bir sosyal medya platformunda gizlilik ve güvenlik ayarlarınızı iyileştirin, iki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) etkinleştirin ve bu platformlarda kiminle arkadaş olacağınız konusunda seçici olun.

Haberin Devamı

Dijital ayak iziniz izleniyor

İnternete her bağladığınızda veya interneti her kullandığınızda, kişiliğinizle ilişkili dijital profil oluşturan bir kişisel veri koleksiyonu oluşturursunuz. Örneğin bir pazarlama şirketi, ziyaret ettiğiniz web sayfalarında size özelleştirilmiş reklamlar sunmak için profilinizde toplanan bilgileri kullanır. Bu bilgilerin kullanımına izin verirken iki kere düşünün.

Yazarın Tüm Yazıları