Suyunu da kullanın

Enginarın lezzeti de insan sağlığına faydaları da artık konuya ilgi duyan herkes tarafından bilinmekte...

Haberin Devamı

Peki, anayurdu Akdeniz olan enginarın, yağlı bitkilerden sonra en zengin mineral kaynağı olan sebze olduğunu biliyor muydunuz?
 
Bol miktarda potasyum, kalsiyum ve manganez içermesinin dışında A, B1 ve C vitaminleri açısından da zengindir. Karaciğerin temizlenmesine yardım ederken, safranın akışını da rahatlatır. Unlu yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırdığı için diyet programlarının vazgeçilmezlerindendir. 100 gramı sadece 53 kalori içerir. Bizim mutfağımızda enginar çoğunlukla zeytinyağlı olarak pişirilir.
Enginarın suyunu da sakın ha atmayın... Taşıdığı mineraller büyük ölçüde suya geçeçeği için, bu su besin kaynağı olarak son derece zengindir.
 
Hazırlayacağınız bir çorbanın suyu olarak kullanabilirsiniz. Hem ufak da olsa çorbanıza tat katar, hem de yemeğinizin besin değerini büyük ölçüde artırmış olursunuz.

Haberin Devamı

Çıtır yufkalı tavuk pergamon

Malzeme listesi

· 2 adet hazır yufka
· 4 yemek kaşığı zeytinyağı (Sıvıyağ da kullanabilirsiniz.)
· 3 adet tavuk göğüs eti
· 2 su bardağı mantar
· 1 su bardağı  konserve bezelye   (yaklaşık 300-400 gr.)
· 3 yemek kaşığı soya sosu
· 4 çay kaşığı hardal
· 4 çay kaşığı dolusu nişasta
· 1 çay kaşığı karabiber
Not: Soya sosu tuzlu olduğu için tuz kullanmayın.

YAPILIŞI: Yufkalardan birini tezgaha yayıp üzerine yemek tabağı koyduktan sonra yufkayı tabak boyutlarında parçalara ayırın. Diğer yufkanın üzerine tatlı tabağı koyup tatlı tabağı boyutlarında parçalar kesin. Bu yuvarlak yufka parçalarını, üzerlerine fırça yardımıyla 2 yemek kaşığı zeytinyağı sürdükten sonra fırın tepsisine yerleştirin. Yufkaları önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, çok hafif pembeleşip kuruyuncaya kadar, 20 dakika pişirin. Diğer taraftan, parmak şeklinde doğradığınız tavuk etlerini orta boy bir tencereye aktarın. Üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edin. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak etler suyunu çekinceye kadar, 7-8 dakika kavurun. Doğradığınız mantarları da ekleyip arada sırada karıştırarak 5 dakika daha pişirin. Bezelye, soya sosu, hardal, nişasta ve karabiberi koyup karıştırın. Üzerine 2 su bardağı su aktarıp 7-8 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın. Büyük boy bir yufkayı servis tabağına alıp üzerine soslu tavuktan 2-3 yemek kaşığı gezdirin. Üzerine küçük boy bir yufka yerleştirip soslu tavuk yemeğinden 2-3 kaşık gezdirin (isterseniz kat sayısını artırabilirsiniz). Yemeği ılık halde ve kızarmış patatesle süsleyerek servise sunun. Önerim bu yemeği yeşil salatayla servise sunmanızdır.

Haberin Devamı

Dondurma frigo

Malzeme listesi

· 1 lt. süt
· 1,5 su bardağı toz şeker
· 4 tepeleme   yemek kaşığı kakao
· 3 tepeleme   yemek kaşığı un
· 2 yemek kaşığı pirinç unu
· 125 gr. bitkisel margarin
· 1 paket vanilya
· Yarım su bardağı  çekilmiş fındık içi

YAPILIŞI: Toz şeker, pirinç unu, vanilya, un ve kakao derin bir karıştırma kabında karıştırılır. Üzerine yavaş yavaş süt ilave edilip teflon bir tencereye aktarıldıktan sonra, tahta kaşıkla devamlı karıştırılarak koyu muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Kaynamaya başlayınca 2-3 dakika daha karıştırılmadan pişirilip ocaktan alınır. Sıcakken margarin ve fındık da eklenip tahta bir kaşıkla çabuk çabuk karıştırılarak malzemeler birbirine yedirilir. Malzemeleri mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika kadar çırpmak yeterli olacaktır. Ilınması için beklenir ve kek kalıbına temiz bir buzdolabı poşeti veya streç film yayılarak, karışım kalıba aktarılır. Tek kişilik çubuk dondurma kalıpları da kullanılabilir. Buzdolabının derin dondurucusunda 1 gece bekletilir. Servise sunulmadan önce kalıp servis tabağına ters çevrilip üzerindeki naylon çıkarılır. ıstenirse, üzerine kakaolu bisküvi parçaları serpiştirilip dilimlenerek servise sunulur.

Yazarın Tüm Yazıları