Sultani bezelye salatası ve tavuk

Bu hafta güzel bir salata yemek isteyenler için yeni çıkan ve kısa süre sonra sezonu geçecek olan sultani bezelyeyle yaptığım salatanın üstüne, daha doyurucu olsun diye ızgara tavuk da ekledim

Haberin Devamı

Etlerle kıyaslandığında salatayla uğraşmak size daha geniş bir oyun alanı sağlar. Günümüzde çoğu insanın sağlık ve kaliteli yaşam amacıyla, sipariş ettiği bir salatada bahane araması daha zordur. Bir anlamda kendini cezalandırarak iyi hissetmektir neticede istenen ve içinde ‘sağlıklı’ çağrışımı yapan birtakım malzemeler olduğu sürece şikâyete gerek yoktur. Oysa et ya da hamurun başrolde olduğu bir yemeğin ciddiyeti ağır basar, manevra yapma imkânınız azalır. Güzel salata yemek isteyen ise salatanın iyi kurutulup sosu üzerinde tutup tutmadığına, tuz ve asiditesinin dengelenip dengelenmediğine dikkat eder. Yaprakların diriliğine, hacmine, doğranma şekline ve salatanın servis edildiği kabın boyutlarına takılır. Onlar için yeni çıkan ve kısa süre sonra sezonu geçecek olan sultani bezelyeyle yaptığım salatanın üstüne, daha doyurucu olsun diye ızgara tavuk da ekledim.

Haberin Devamı


MALZEMELER
(4 kiÅŸilik)
Tavuk göğüs 4 adet
Ayçiçek yağı
Sultanî bezelye 500 gr.
Domates 2 adet
Kişniş yarım demet
Maydanoz yarım demet
Demirhindi 25 gr.
Kırmızı dolmalık biber 1 adet
Sarımsak 2 diş
Zeytinyağı
Limon 1 adet
Kara üzüm 1 salkım
Kuzu kulağı 1 demet

YAPILIÅžI
Göğüs tavuklar kalınsa, kurumadan içlerinin pişebilmesi için, önce hepsini bıçakla 3 santim kalınlığa getirin. Bir kaba tuz, karabiber, rendelenmiş soğan suyu ve birkaç damla limon suyu koyup bunlara tavukların üstünü sıvayacak kadar ayçiçeği yağı katın, hepsini iyice karıştırın. Bu karışımla sıvadığınız tavukları dolaba alın. Demirhindiyi bıçakla parmak kalınlığında parçalayıp üstüne 75 ml kaynar su koyun, 15-20 dakika yumuşayana kadar bekleyin. Hazır olduğunda iyice karıştırın, süzgeçten geçirip suyunu çıkartın ve çekirdekli kısmı atın.
Bezelyelerin kılçıklarını küçük bir bıçak yardımıyla ayıklayın. Bir tencereye kaynaması için su koyun. Büyükçe bir kâsede buzlu suyunuzu hazır edin. Su kaynadığında ayıkladığınız bezelyeleri içine boşaltın ve bir dakika kadar pişirin. Bezelyeleri hızla buzlu suya alıp renklerinin korunmasını sağlayarak soğutun. Diğer sebzeleri yıkayıp ayrı ayrı kurulayın. Özellikle pişen bezelyelerin sosu üzerinde iyi tutabilmesi için,
varsa salata kurutucusu kullanın.
Domateslerin kabuklarını soyup kişniş, maydanoz ve sivri biberle beraber gelişi güzel doğrayın. Küçük mutfak robotu ya da el blender’ı yardımıyla (vaktiniz varsa havanda karıştırmanız daha iyi sonuç verecektir) domates, biber, kişniş, maydanoz ve sarımsağı çekin. Hazır olduğunda rengini çok karartmayacak kadar demirhindi suyundan ekleyin. Ekşisi istediğiniz gibi değilse limon suyuyla takviye yapın. Elde ettiğiniz sos kadar zeytinyağı ekleyin, tuzunu ayarlayıp kenara alın.
Izgara tavasını iyice kızdırın, tavukları yan yana dizin ve iki-üç dakika çevirmeden piÅŸmeye bırakın. Duman çıkmaya baÅŸladığında altını hafifçe kısın ki yanmasınlar. Sonra çevirip diÄŸer taraflarını piÅŸirin. Kısık ateÅŸte ve üstü kapalı piÅŸtiklerinde su kaybedip kuruyacakları için, nispeten yüksek ateÅŸte piÅŸmeleri daha iyi sonuç verecektir. Tavuklar hazır olduÄŸunda doÄŸrama tahtasına alın ve yatay olarak dilimleyin. Fasulye, yeÅŸillik, ikiye bölünmüş üzüm ve sosunu karıştırıp tabaklara alın, üstlerine hazır edip yatay dilimlediÄŸiniz tavukları yerleÅŸtirip servis edin.Â

Haberin Devamı

Biberli votkayla Rejans


50’li yaşlarının ortalarındaydı, benim için o zaman bile çok eskiydi duvarları. Belki de ilk adamakıllı restorandı Rejans o ana kadar gördüğüm, merdivenlerle çıkılan bir balkonu vardı. E.T’yi balkonundan seyrettiğim Atlas Sineması gibiydi aynı, yalnız bu sefer ben aşağıdaydım, ilk defa dinlediğim canlı orkestraysa yukarıda... Yemek yerken
müzik dinleyebilmenin keyfini yaşatmıştı bana, yıllar sonra mutfakta yalnız başıma kaldığım zamanlarda sevdiğim melodileri aramama da önayak olmuştu belki de. Rejans kapandı. Bana bıraktıklarıysa boğazı parçalayan biberli votkası ve tekrar benzer geceler geçirebilmek için arkasından
kurduÄŸum hayallerden ibaret.


 

Yazarın Tüm Yazıları