Spirulina

Vücudumuzdaki hücreler çalışmak için proteinlere ihtiyaç duyar.

Hepimizin bildiği gibi, kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri son derece zengin protein kaynaklarıdır. Bildiğimiz bir başka gerçek de baklagiller ve bitkisel besinlerde de bol miktarda protein bulunduğudur.
Ancak sağlıklı beslenebilmek için çeşitli protein kaynaklarıyla beslenmemiz gerekir. Ülkemizde adı yeni yeni duyulmaya başlanan bir deniz canlısının, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu tüm temel aminoasitleri (yani protein yapıtaşlarını) barındırdığı biliniyor. Bu canlının adı, Spirulina.
Adını spiral şeklinde dizilmiş hücrelerden alan, yosun türü bir canlı bu. Asıl önemli özelliğiyse, hayvansal proteinlerin olumsuz etkilerini barındırmaması, kanser ve AIDS gibi hastalıklara karşı vücudun direncini artırması...
Bu deniz canlısı ayrıca bağışıklık sistemini destekleyip güçlendiriyor. ıçerdiği yüzde 60-70 oranındaki proteinle, hem kolesterolsüz hem de antioksidan özelliğiyle başka hiçbir bitkinin olmadığı kadar şifa kaynağı Spirulina.
ıçinde çok fazla miktarda vitamin ve mineral barındıran bu mucize canlı, eczanelerde kapsül olarak satılıyor. Her zaman söylediğim şeyi söylüyor ve kullanacağınız dozu, hatta kullanıp kullanamayacağınızı belirlemek için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin diyorum.

Bezelyeli terbiyeli kuzu kapama

6 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişme süresi: 80 dakika

MALZEME LİSTESİ
* 1 adet kuzu kol eti (1,5-2 kg. ağırlığında ve kemikli iri parçalar halinde... Onun yerine 6-7 adet kemikli kuzu incik eti de kullanabilirsiniz.)
* Yarım su bardağı zeytinyağı (50 gr. tereyağı da kullanabilirsiniz)
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 2 su bardağı dolusu taze bezelye
* 2-3 adet yeşil taze soğan
* Varsa 8-10 adet pazı yaprağı
* 8-10 kıvırcık salata yaprağı
* 1 demet dereotu
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber
Terbiyesi için;
* 1 yemek kaşığı dolusu un
* 1 su bardağı portakal suyu (taze sıkılmış ya da hazır portakal suyu kullanabilirsiniz)
* 1 adet limonun suyu
* 2 adet yumurtanın sarısı

YAPILIŞI
Soğanları soyduktan sonra yemeklik incecik doğrayın. Taze bezelyeyi yıkayın. Taze soğanları ayıklayıp iki santim boyunda parçalar elde edecek şekilde doğrayın. Pazı ve marul yapraklarını incecik doğrayıp derin bir kaba koyun. Dereotunu ince ince kıyıp pazı ve marulun üzerine ekledikten sonra karıştırarak bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy çelik bir tencerede hafifçe kızdırın. Kasabınıza iri parçalar halinde dilimlettiğiniz kuzu kol etini tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika kızartın. Kuru soğan ve taze bezelyeyi tencereye aktarıp karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Tuz ve karabiberi serpip pazı, kıvırcık marul, yeşil soğan ve dereotunu ilave ettikten sonra tencerenin kapağını kapatın. Yemeği orta ısılı ateşte, kendi buharıyla, sebzeler suyunu verinceye kadar 10 dakika pişirin. Tencerenin kapağını açıp 3 su bardağı sıcak suyu da ekledikten sonra ocağın altını kısın ve yemeği en az 60-70 dakika pişirin. Terbiye sosunu hazırlamak için; un, portakal suyu, limon suyu ve yumurta sarılarını bir kaba aktarıp iyice çırpın. Hazırladığınız sosu tencerenin kenarından yavaş yavaş yemeğin içine aktarın. Yemeği tahta bir kaşıkla karıştırıp 15-20 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın ve sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları