Sosyal demokratlara havlayan çoban köpeği

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

WIESBADEN

Uzun tüylü çoban köpeğinin havlaması, meydandan yükselen alkış sesine karıştı. Sahibesini uzun zamandır bu kadar heyecanlı görmediği belli hayvanın kuyruğu parti bayrağı gibi havaya dikilip iki yana sallandı.

Orta yaşlı, toplu hanım, elindeki parti gazetesiyle cezasını verecekti ki, etraftan gelen affedici, hatta onaylayan bakış ve gülücükleri fark etti. Hele köpek mum gibi yere çöküp bir de patisini (aslında pençe demek lazım) uzatınca zavallı kadının kalbinin etrafında domuz sosisi yüzünden oluşan yağ tabakasında hafif ısınma yaşandı.

Böylece köpek marifetiyle de olsa kanıtlandı ki, her siyasi coşku, siyasi bilinç eseri değildir.

Dahası sebepsiz siyasi coşku, tenkit değil taraftar bulur.

Tıpkı Gerhard Schröder'in Wiesbaden mitinginde olduğu gibi.

* * *

Zaten -Alman dostlar alınmasın ama-Schröder'in seçim kampanyası cins köpek eğitimini andırıyor. Sosyal demokrat politikacı her miting konuşmasında önce toplu bilinçaltına hitap ediyor, ‘‘Nasıl olsa Helmut Kohl bu seçimi de alır’’ şartlı refleksini silmeyi beceriyor. Almanlar bile bu seçimde geçen 16 yıldan farklı olarak iki seçenek olduğunu fark ediyor.

Gerhard Schröder seçmen eğitimine tam bu kavşakta ‘‘sopa-havuç’’ metoduyla devam ediyor. Önce korkutuyor... ‘‘Eğer Kohl'e oy verirseniz’’ diyor, ‘‘4.5 milyon kişilik işsizler ordusuna yazılırsınız. Zaten kazanırlarsa katma değer vergisini de yükseltecekler...’’

(Bu katma değer meselesi, bizdeki vizyonuyla meşhur Turgut Özal'ın 1987 seçiminden hemen sonra zamları yağdırıp ‘‘Seçimden önce zam yapacak kadar enayi miyim?’’ diye övünmesini andırıyor. Ama burada tam tersi yaşandı. Kohl'ün Aile Bakanı Bayan Nolte iktidara gelirlerse katma değer vergisini artıracaklarını ağzından kaçırınca kıyamet koptu.)

Peki ya Schröder iktidara gelirse...

İddiasına göre Almanya yeryüzü cennetine dönecek.

Bir kere hemen herkese iş bulunacak. İşsizlik sigortasından ödemeler azalınca iş sahibi olanlardan yapılan zorunlu kesintiler azalacak. Yani hem herkesin işi olacak, hem de net ücretler artacak. İşçi çocukları üniversiteye gidip yaşamlarını değiştirecek.

Tıpkı sosyal sınıf dağıtıcısı Gerhard Schröder gibi.

* * *

Gerhard Schröder'in bu müjdeleri vermek üzere seçmenle temas anı Hollywood yıldızlarını kıskandıran hazırlık süreci gerektiriyor.

Ancak beş saatte kurulan bir sahne, miting meydanının her yanından izlenebilen dev ekran, ses düzeni, blues çalan orkestra... Ve karşınızda tiril tiril beyaz gömleğiyle, kravatlı ama ceketsiz yoldaşınız Schröder!

O sizden biri, en dipten geldi. Belki biraz daha bakımlı. Göbeği yok, boyalı da olsa saçını korumuş, hafif çapkın...

Kıskansanız da yabancınız değil.

Çok iyi bir hatip... Ses tonuyla sanki okşuyor, dövüyor.

Vücut dili fevkalade. İzleyiciler sahnenin çok yakınına alınmadığı için el, kol ve gövde devinimleri uzaktan göze hoş geliyor.

* * *

Gerhard Schröder'in büyüsü ne kadar kalıcı? Evlenip boşandığı eşlerine bakılırsa pek uzun süreli etkisi yok.

Örneğin geçen yıl boşandığı üçüncü eşi Hiltrud Schröder (49) dün akşam Yeşiller'e destek vermek üzere bir panele katıldı.

Bonn'a halkla ilişkiler firmasında çalışan ve Çernobil kurbanları için yeni hastane projesiyle uğraşan eski bayan Schröder çekirdekten SPD'li. Ama, ‘‘20 yılda parti tabanından hiç şikâyetçi olmasam da yöneticilerle sık sık tartıştım’’ diye yakınıyor.

Kimi kastediyor dersiniz?

Sosyal demokrat soslu pembe diziden sıkılanlar, işin aslını pazartesi günkü Wall Street Journal'den öğrendiler. Pragmatik Schröder iş dünyasından destek bulmak amacıyla partisiyle hiçbir ilişkisi bulunmayan piyasa profesyoneli Jost Stollman'ı maliye bakanlığına getireceğini ilan etti. Stollman da tuttu, gazetelere Kohl'ün sağ kolu konumundaki ekonomi danışmanı Lothar Spaeth'in fikirlerini övdü. Schröder'le taban tabana zıt düşerek vergi ve sosyal yardımlarda indirimi savundu.

The Economist Dergisi, Schröder'e güvenmediğini göstermek için resmini basıp, ‘‘Bu adamdan ikinci el otomobil alır mısınız?’’ diye sordu... Alman dostlarımız sayesinde (AB üyesi olmadığımız için) Bay Schröder'den kullanılmış otomobil alma şansımız bulunmuyor. Ama herkese tavsiyemiz; pazar günü Schröder seçilirse mark hesaplarına dikkat etsinler.













Yazarın Tüm Yazıları