Sonbahar beslenmesi

Özellikle mevsim geçişlerinde beslenmeye çok daha fazla özen gösterilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Hava sıcaklıklarının ani değişiklikler göstermesi, ne giyeceğimizi bilemememize ve bu da hastalanmamıza neden olabiliyor.
İşte bu geçiş dönemlerinde özellikle enerji veren gıdaların ve C vitamini yönünden zengin besinlerin bolca tüketilmesini tavsiye ediyor uzmanlar. İnsan vücudunun sebzeden meyveye, etten süte, kuru baklagillerden yağa ve ekmeğe kadar bütün besin gruplarına ihtiyacı var.
Özellikle vücut direncini artıran ve C vitamini yönünden zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, portakal, greyfurt gibi meyveler tercih edilmeli.
Kış aylarında ise enerji veren tahin, pekmez, kuru üzüm, pestil gibi yiyecekler bolca tüketilmeli. Ben size ayrıca yurtdışında bile tüketimi hızla artan kayısı, incir, üzüm gibi kurutulmuş meyvelerden bolca atıştırmanızı öneririm.
Bu tür yiyecekleri yaz kış sofranızdan eksik etmeyin. Çünkü hem besin değerleri çok yüksek, hem de potasyum yönünden çok zenginler.

Haberin Devamı

Keten tohumlu lokma kurabiyesi

Oda sıcaklığında yumuşayan margarin derin bir kaba koyulur. Üzerine tozşeker, yoğurt, sıvıyağ ve yumurta sarıları eklenerek parmak uçlarıyla karıştırılır.
Un ve kabartma tozu başka bir kapta karıştırılıp tel süzgeçten geçirilerek yumurtalı harcın üzerine eklenir. Karışım yoğrularak malzemeler birbirine yedirilir. (Hamur ele yapışıyorsa bir-iki yemek kaşığı daha un ilave edilebilir.) İyice yoğrulup kulak memesi kıvamına getirilen hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp avuçlar arasında yuvarlanır.
Yumurta akı bir kaseye, keten tohumu bir tabağa koyulur. Hazırlanan kurabiyeler önce yumurta akına, sonra da keten tohumuna bulanır.
Diğer taraftan, fırın tepsisine fırın kâğıdı serilip hazırlanan kurabiyeler aralıklı olarak tepsiye yerleştirilir. Kurabiyeler, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 15-18 dakika pişirilip çıkarılır. Fırından çıkan kurabiyeler yumuşak olacaktır. Ancak bu yağlı kurabiye sıcaklığını kaybedene kadar kendi kendine pişecek, soğuyunca sertleşecektir.

Malzeme listesi

-250 gr margarin
(yumuşamış olmalı)
-1 su bardağı tozşeker
-1 çay bardağı yoğurt
-1 çay bardağı sıvıyağ
-2 adet yumurtanın sarısı
(yumurta akları kurabiyelerin üzerine sürülecek)
-1 paket kabartma tozu
-6 su
bardağı un
(1-2 yemek kaşığı daha gerekebilir)
-6 yemek kaşığı keten tohumu

Haberin Devamı

10 kişilik

Hazırlama süresi
20 dakika

Pişirme süresi
20 dakika

Yazarın Tüm Yazıları