Şoför esnafının kaderi

"BEN Ankara’da taksicilik yapan bir şoför esnafıyım. Ankara Şoförler Odası, Sanayi Bakanlığı’ndan aldığı bir kararla alelacele, 25 gün içinde olağanüstü genel kurula gidiyor. Bu normal görünebilir. Anormal olan ise neden acilen bu yaz gününde ve 25 gün içinde seçim yapılacağıdır. Şimdiki yönetimin kabahatleri beceriksizlikleri olabilir. Normal genel kurul gününe 16 ay gibi bir süre var.4

Amaç başka, nedir amaç? Ankara Şoförler Odası sembol bir kurum olduğundan malum güç sahiplerinin yönetiminde olmalıdır. Bunlar konuşulmuş, paslaşılmış, paylaşılmıştır. Bunun sonucunda ise Mehmet Yiğiner ismi belirlenmiştir.

Mehmet Yiğiner kimdir?..

Minibüsçüler Odası ve Esnaf Odaları Birliği Başkanıdır.

Ankara’da 2500’e yakın minibüs vardır; 35’e yakın da hat vardır. Bu hatların durak başkanları her minibüsten günlük 10 YTL para toplarlar. Bu paraları Minibüsçüler Odası’na teslim ederler. Toplanan parayı siz hesap edin. Bu olaydan haberdar olması gereken herkes haberdardır. Peki örneğin, Sanayi Bakanlığı müfettişleri, Minibüsçüler Odası’nı en son ne zaman denetime tabi tutmuşlardır? Bu ’zoraki aidatın’ ispatı son derece basittir. Her hangi bir minibüs şoföründen sorularak öğrenilebilinir. Mehmet Yiğiner’in aldığı bu para yetmemiş olacak ki; iki ay kadar önce Oda ve birlik başkanlığı görevine zaman ayıramadığını gerekçe göstererek istifa etti. Ne olduysa oldu, ayırabileceği zamanı arttı ve bir taksi hissesi sahibi olarak Ankara Şoförler Odası’na 10 gün önce kayıt yaptırdı. Yine olanlar oldu Sanayi Bakanlığı, Şoförler Odası’nda olağan üstü genel kurul kararı aldı ve Mehmet Yiğiner oda başkan adayı oldu.

Yiğiner’in adamları, korumaları, zırhlı arabası var mıdır, varsa kendisini esnafından mı korumaktadır? Sanayi Bakanlığı’nda etkili dostları var mıdır? Yetkili insanlarla iyi ilişkiler kurar mı? En önemlisi de başkan olursa taksici esnafından alacağı bir şeyler var mı? Bizlerin arasına da zırhlı araçla mı gelecek?

Minibüsçüler Odası’nda hiç işe gelmeden maaş alanlar var mı, bu sayı 50’yi bulur mu? Başkan olursa Şoförler Odası’nda da işe gelmeyenlere maaş ödeyecek mi? İki benzin istasyonu olduğu biliniyor. Minibüsçülerin de buralardan yakıt alması zorunlu mudur? Başkan olursa taksiciler de yakıtlarını bu istasyonlardan mı alacaklar?

Mutlu öğretmen mi, içi kan ağlayan öğretmen mi

GAZETELERDE TBMM Başkanı Toptan’ın, ekmek israfı ile ilgili ilginç değerlendirmelerini okuyanlar; acaba Demirel hükümetlerinde Milli Eğitim Bakanlığı da yaptığını biliyorlar mı?

Sn. Toptan’a soralım: Ülkemizde sadece ekmek mi israf ediliyor. Su, elektrik, yakıt ve en önmelisi de emek...

Bu korkunç israfların önüne geçmek için anne-babaların yıllarca çocuklarına verdikleri eğitim maalesef yeterli olmadı ve de olamıyor.

Öğretmenlerimizin ne kadar az ücret aldıkları ve geçim derdi ile kendi çocuklarının geleceklerinin endişesini de yaşayarak hayatın sanırım en ulvi görevi olan mesleklerini yapmaya çalıştıkları bir gerçek!

Sn. Meclis Başkanımız öğretmenlerin öğrencilerine bu gereksiz ve acımasız çöpe giden milli servetin kaybolmasını eğitimle önleyecek yegane kişiler olduğunu bilmezler mi?

Sadece ekmek israfından kaybolan milyon dolarlar ve diğer kayıplar; başta devlet okullarındaki öğretmenlerin maaşlarına %50 zam olarak geri döndürülse bu sorun çözüme kavuşur. Nasıl mı?

Geçim sıkıntısı ve gelecek kaygısı olmayan mutlu öğretmenler mi yoksa içi kan ağlasa da mutlu görüntüsüne bürünerek derse giren öğretmenler mi, öğrencilerine ezbersiz ve derinliği olan düşünce ufkunda bu tüketim terbiyesini verebilirler.

Öğretmenlerimiz kesinlikle menfaat karşılığı değişmezler sakın yanlış anlaşılmasın.

Ama sorunlar yumağında yıllarca debelenmekte onlara artık reva görülmemeli.

Bir zamanlar Milli Eğitim Bakanlığı da yapmış olan Meclis Başkanı Köksal Toptan acaba bu konuda; zamanında ve şimdi ne düşünüyorlar?

H.F. BAYRAKTAR

Bu site siparişini göndermiyor

weblebi.com adlı internet mağazasına bilgisayar belleği siparişi verdim. "Ürün üretici firmasından bekleniyor" dendi, daha sonra bekledim otomatik olduğuna kanaat getirdiğim cevapta ürünlerin beş gün içinde Aras Kargo’ya teslim edildiği ifade edildi. On gün bekledikten sonra 0212- 217 77 40 nolu müşteri hizmetlerini aramama rağmen ulaşmak mümkün olmadı. Sitenin şikayet bölümüne yazınca yalnız olmadığımı anladım. Müşterinin kredi kartından ücreti tahsil ediyor ama ürünlerini göndermiyor. Benim ürünüm gibi bir çok ürün satışta; vatandaşı dolandırmaya devam mı ediyorlar yoksa... Savcılığa başvursak 6 aylık süreç demek ki, başvuranlar da olmuş zaten ama bu sürede kaç kişi mağdur olur, siz düşünün. Bundan eminim çünkü bu olayı anlattığım kişiler hala weblebi.com’un güvenirliğinden bahsediyorlar. Bu durumun bir şekilde önlenmesi, hatta mağdur adaylarına duyurulması gerekiyor.

Halil İbrahim-ANKARA

Çayyolu metrosu nedir?

BİRİ bana şu Çayyolu metrosunu bir anlatsın. Kızılay Güven Park’taki çukurda, Milli Kütüphane ve Necatibey’deki tabelada Güriş yazıyor. Söğütözü’nde yapılanları anlamak mümkün değil; burada tam olarak ne yapılıyor ve kim yapıyor? Söğütözü’nden Ümitköy’e kadar hareket yok, sözde bitmiş. Çağlayan kavşağında ne yapılıyor? Gordion diye dev yapılar görünüyor; peki metro nerede ve kim yapıyor? Buradan ileriye giden hatta Aktürk adını görüyoruz. Yani bu yapılan metro hattı mı nedir biri tam olarak açıklasa iyi olacak. Çünkü, eskiden çektiği fotoğraf arşivimdeki resimlerin altına ne yazacağımı bilemiyorum.

Hakan TUNA
Yazarın Tüm Yazıları