Smaç mı, ölüm mü

SİZCE basketbolun göz zevkini en çok etkileyen unsurlardan biri olan smaç yasaklanmalı mı? Evet, Avustralya'da son haftalarda gündeme ‘‘smaç yapmanın yasaklanması’’ konusu geldi.

1996'da 19 yaşındaki Ryan Maloney'in parkta basketbol oynarken potanın üstüne düşmesiyle ölümünün ardından, Victoria'da şüpheli ölümleri araştıran memur, smacın yasaklanmasını önermişti. Geçtiğimiz günlerde son kurban 9 yaşında bir çocuk oldu. Smaç yapmak isteyen çocuk, garajdaki çemberin bağlı olduğu tuğla duvarın üzerine yıkılmasıyla öldü. Bunun üzerine yine araştırmayla görevli memur, Ulusal Basketbol Ligi'nden daha çok, alt kümelerde smaçın yasaklanmasını önerdi. Ayrıca, potalara smaçın tehlikeli olduğunu belirten uyarıların asılmasını da tavsiye etti.

Buna ilk tepki milli basketbolcu Andrew Gaze'den geldi. Gaze, ‘‘Ölüm tabii ki çok trajik ama, smaç basketbolun bir parçası. Onu kaldırmak seyir zevkini öldürür’’ dedi.

Bazı spor dalları var ki, hayati risk daha çok ön planda. Örneğin boks, kayak. Basketbola renk katan bir unsurun yasaklanmasından çok, kaliteli malzemeyle üretilen potalarda ve güvenli bir ortamda oynamak gerekli.


Havuzdan podyumlara

KANADALI
Estella Warren bugün manken dünyasının ünlü isimlerinden birisi. 1978 yılında doğan Estella, hayatını değiştiren lisedeki defileye katılmasa bugün belki de senkronize yüzmenin kraliçelerinden biri olacaktı. 12 yaşındayken senkronize yüzmede Kanada Milli Takımı'na giren Estella, 3 kez Kanada şampiyonluğu, 1995'te de Gençler Dünya Şampiyonluğu kazandı. 1996 Atlanta Olimpiyatı'na gitme şansını yakalamıştı ki, o mankenliği seçti. Şimdi yüzmeyi ve biniciliği bir hobi olarak yapıyor. Aktrist Estella, spor dergilerinin kapaklarını süslüyor.


Dünya Kupası'na doğru

MEKSİKA'nın evsahipliği yaptığı 9. Dünya Kupası 1970 yılında gerçekleştirildi. 16 takımın katıldığı finallerde İtalya'yı 4-1 yenen Brezilya, 3. kez şampiyonluğu elde etti ve Jules Rimet Kupası'nın tamamen sahibi oldu. Sarı ve kırmızı kartlar ilk kez bu kupada kullanıldı. Kırmızı kartla oyundan atılan ilk futbolcu Şili'li Carlos Caszely'di. 32 maçlık maratonda 95 gol (ortalama 2.96) atıldı. Federal Almanya'dan Müller (10 gol) Gol Kralı oldu.



Formula 1 için İzmir isteniyor

BİR ayağının Türkiye'ye alınması gündemdeki Formula 1 Dünya Şampiyonası'na evsahipliği için 3 kentin ismi geçiyor; İstanbul, İzmir ve Antalya. Türkiye Otomobil ve Motorsporları Federasyonu, adaylıkta İstanbul'u ön plana çıkarıyor. Ancak Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün internet sitesi ‘‘www.sporum.gov.tr’’deki ‘‘Türkiye'de Formula 1 pisti, düşünülen 3 ilden hangisinde yapılmalı?’’ anketindeki tablo farklı. 4 Nisan'da başlayan ve 15 Nisan'da sonuçlanacak ankete katılanların yüzde 76'sı ‘‘İzmir’’ diyor. Antalya yüzde 13 ile ikinci, İstanbul ise yüzde 11 ile son sırada.

NOT: Yukarıdaki yüzdeler mükerrer oylar çıkarıldıktan sonrakilerdir.
Yazarın Tüm Yazıları