Sistite dair bilmeniz gereken mühim şeyler

Şiddetli bir yanmanın da eşlik ettiği sık tuvalete gitmelere mecbur olursanız sistite yakalanmış olabilirsiniz. Atakları sık sık ve olur olmaz zamanlarda yaşamaya başlarsanız, hele bir de kadınsanız, aman ciddiye alın, bu tavsiyelerimize kulak verin.

Haberin Devamı

Sistit erkeklerde de olabilir ama daha çok bir kadın sağlığı sorunudur. Nedeni de kadınların anatomik yapılarının mikropların alt idrar yolu ve idrar torbasına ulaşmalarının daha kolay olmasıdır. Cinsel ilişki, kadınların bu tür enfeksiyonlara yakalanmasını kolaylaştırır, zira alt idrar yollarına yerleşen mikroplar –bakteriler- yukarıya doğru ilerleyerek idrar kesesine kolayca ulaşır ve bir kez ulaştılar mı çoğu zaman orada yerleşip kalır.

İdrar kesesine iltihabın yerleşmesini kolaylaştıran pek çok sebep olabilir. Balayı dönemi, hamilelik süreci, menopoz evresi kadınların her türlü idrar yolu enfeksiyonuna, özellikle de sistite sık sık yakalandıkları dönemler. İdrar kesesinde taşı olan, idrar kesesinden yukarıya böbreğe doğru idrar kaçağı sorunu yaşayan, idrar yollarında şu veya bu nedenle daralma veya tıkanmalar, tümörler ve polipler de sistit ataklarını sıklaştırıyor.

Haberin Devamı

BELİRTİLERE DİKKAT!

Sistitin pek çok belirtisi var ama en sık görülenler idrar torbası ve idrar yollarında yanma hissi, buna eşlik eden sık sık ve acil çoğu kez de sadece az miktarlarda idrarar çıkma durumu. Bu temel belirtilere gece sık idrara kalkmalar, alt karın ve kasık bölgesindeki şiddetli ağrılar, idrar renginin pembe ve bulanık görünüm alması, hatta zaman zaman idrarda kan bulunduğuna işaret eden kırmızı görünüm de eşlik edebilir. Miktarı ve sıklığı ne olursa olsun, idrarda kan görmek, en kısa zamanda doktorunuzu ziyaret etmeniz gerektiğine işaret. Sistite seyrek olarak bulantı, kusma, sırt ve bel ağrısı, hatta üşüme ve titremelerle gelen ateşin eşlik edeceği de aklınızda olsun. Bu gibi durumlar idrar torbasındaki enfeksiyonun böreğe de yayılmış olabileceğinin sinyalini verebilir. Elinizi çabuk tutup hemen bir doktora başvurun.

Sistit, tabii ki sadece kadınların sorunu değil. Kadınlarda daha sık görülse de erkekler de sistite yakalanabiliyor. Böbrek veya mesane taşı bulunan erkeklerin sistite yakalanma olasılığı daha yüksek.

Sistitin tedavisi basit gibi gözükse de uzmanlık alanı gerektirir. Yapılması gereken; sistite yol açabilecek bir hazırlayıcı faktörün olup olmadığını araştırıp, en uygun antibiyotikle enfeksiyonu mümkün olduğu kadar kısa bir sürede ortadan kaldırmak.

Haberin Devamı

Sistit ataklarını önlemek için ne yapmalıyım?

* Cinsel ilişkiyi takiben tuvalete gidip idrar kesenizi boşaltın ve sonra bir bardak ılık su için. Bu iki önlem alt idrar yoluna ulaşıp idrar kesenizi iltihaplandırmaya heveslenen bakterilerin dışarıya atılmasını, yani sistemden kovalanmasını kolaylaştıracaktır.

* Ne kadar çok su içerseniz işiniz o ölçüde kolaydır. Günde en az sekiz bardak su için, biliniz ki “Akan su mikrop tutmaz” deyimi idrar yollarınız için de geçerlidir. Bol su içip fazla miktarda idrar yapmak idrar yollarınıza bakteri yerleşme ihtimalini azaltacaktır.

* Tuvalet hijyenine lütfen dikkat edin. Tuvaletlerinizi temiz tutun. Temizliğinden emin olmadığınız tuvaletlere oturmayın. Her tuvaletten sonra cinsel organınızı ‘önden arkaya doğru silerek’ iyice temizleyin. Bu temizleme işleminin çok önemli olduğunu lütfen unutmayın. Çünkü bu çok basit önlem bakterilerin makat bölgesinden alt idrar yollarına ya da cinsel organ bölgesine ulaşmasını ve bulaşmasını engelleyecektir.

Haberin Devamı

* İdrarınızı uzun süre tutmayın. Mümkünse sıkıştığınız zaman idrar kesenizi hemen boşaltın ve her seferinde idrarınızın tamamını boşalttığınızdan emin olun.

* İdrarı tutmak, idrar yapmayı ertelemek, geciktirmek mikropların idrar yolları ve torbasında çoğalmasına imkân verebiliyor.

* İdrar yollarınızda enfeksiyonu çağrıştıran en ufak bir belirti başlar başlamaz günde 1-2 kere 200-300 cc kızılcık suyu içmeniz işe yarayabilir, kızılcık özleriyle hazırlanan doğal takviyelerden de faydalanabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları