Sibirya kurtlarının burada ne işi var

İnsanlar bakamayacakları hayvanları neden alıyorlar, sonra neden terk ediyorlar? Oysa hayvanlar sahiplerinden ayrı kalınca yas tutuyor, ölüm orucuna giriyor.

Haberin Devamı

Sevgili Feyza Hanım, eşim ve ben 45 senedir Almanya’dayız. Her ikimiz de emekliyiz. Şu anda yazı geçirmek için Ayvalık- Sarımsaklı’dayız. Keşke gelmeseydik...
Sarımsaklı’da bir otelin önündeki kumsala 4 hafta önce bir Sibirya kurdunu terk edip gitmişler. Bu, hayvan küçücük bir palmiyenin gölgesinde, 38 derece sıcaklıkta bütün gün yerinden kıpırdamadan, büyük bir olasılıkla sahibini bekliyor. Kimseye yanaşmıyor. Kaçıyor, korkuyor. Kimse de onun önüne bir tas su koymuyor. Son derece ürkek. Belli ki insanlardan çok çekmiş, kimseye güvenemiyor.
Ben 67 yaşındayım, işimi gücümü bıraktım, ona buz, su taşıyorum, mama hazırlıyorum. 10 gündür bu hayvanla dostluk kurmaya çalışıyorum. Ama herhalde, “Nasıl olsa sen de bırakıp gideceksin, beni boşuna kendine alıştırma” dermişçesine ürkek, biraz yaklaşıp sonra kaçıyor.
Bu hayvanı buraya terk edip giden, acaba o zavallıcığın ne halde olduğunu düşünüyor mu? Vicdanı hiç mi sızlamıyor?
Bakmayacakları, bakamayacakları hayvanları neden alıyorlar, sonra neden terk ediyorlar? Onlar sahiplerinden ayrı kalınca yas tutuyor, ölüm orucuna giriyorlar.
Sibirya kurtlarının bizim memleketimiz gibi sıcak ülkelerde ne işi var? Bu hayvanların buraya getirilmesine kim izin veriyor?.. Şimdi bana müsaade, o zavallı hayvancığı beslemeye, su vermeye, onunla dertleşmeye gidiyorum.

Haberin Devamı

Rumuz: Nuray Y.

Sevgili hanımefendi, her yaz bu olay hemen hemen tüm sahil kentlerinde, kasabalarında yaşanıyor.
Şu anda bulunduğum Datça’da sokaklar terk edilmiş birbirinden cins köpekle dolup taşıyor...
Hepsi bu acıyla boynu bükük, yemeden içmeden kesiliyor. Ben de sizin gibi soruyorum, neden alıyor, sonra da terk ediyorsunuz, diye...
Onların sahiplerinden ayrı yaşayamayacaklarını bilmiyorlar mı?

Bakanlıktan yanıt var

“180 domuz için bir şey yapılmalı” başlıklı yazınızla ilgili cevabımızdır: ”Bulgaristan’da yaban domuzlarından kaynaklanan şap hastalığı ülkemiz sınırına yakın bölgelerde evcil hayvanlarda salgın oluşturmuştur. Türkiye sınırlarına dahil bu bölgede mevcut yaban hayatı ve evcil hayvanlarda hastalık tarama çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Tarama sonuçlarına göre Kırklareli’de avlanan 5 yaban domuzunda şap virüsü antikorları tespit edilmiştir. Kara Avcılığı Kanunu’nda “Koruma altında olmayan yaban hayvanlarının, bulaşıcı hastalık taşıdıklarının tespiti durumunda belirlenecek esas ve usullerde avlattırılmasına Genel Müdürlük’çe izin verilir” hükmü getirilmiştir. Bu kapsamda bulaşıcı hastalık riskinden dolayı yapılacak olan bilimsel çalışma müracaatına; Yerel Etik Kurulu’nun izni alınması ve mümkün olan en az sayıda yaban domuzunun kullanılması kaydıyla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na araştırma izni verilmiştir. Bilgilerinize sunulur.”
**T. C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü

Yazarın Tüm Yazıları