Seyahatte sindirim sistemini çalıştırmanın yolları

Özellikle uzun süren seyahatlerde en sık karşılaşılan sorun, bağırsak hareketlerinin yavaşlaması, yani kabızlık. Bazı önlemler alarak kabızlığın önüne geçmeniz mümkün. Besleme uzmanı Elvan Odabaşı Kanar sorunla başetmek için önerilerde bulundu.

Sindirim sistemimiz bedenimizin belki de en hassas bölgesi. Stres, üzüntü, beslenme hataları, hareketsizlik, yetersiz sıvı tüketimi, kullanılan ilaçlar direkt olarak sindirim sistemini etkiler. Seyahatlerde de uzun süre hareketsiz kalmak ve sıvı tüketiminin azalması, hatta bazen besin tüketiminin sınırlandırılması gibi durumlar bağırsak hareketlerini yavaşlatıyor.
Uzun süre hareketsiz kalmak, yeterli sıvı ve posa tüketememek kabızlığın başlıca nedenleri. Sağlıklı bir sindirim kanalı için, posa ve sıvı almayı ihmal etmeyin. Seyahatteyken de su, meyve ve sebze yemeyi ihmal etmeyin. Ayrıca bağırsak hareketlerini düzenleyen kefir gibi probiyotik ürünlerden içebilirsiniz.

SORUN CİDDİYSE İLAÇ KULLANIN

Kabızlık beden sağlığını ciddi şekilde etkileyebilen bir problem. Ardı ardına 5-6 gün büyük abdeste çıkmamak dışarıdan müdahale gerektirebilir. Dolayısıyla ciddi kabızlık şikayeti çekiliyorsa doktor kontrolünde ilaç kullanılmalı. Bunun dışında probiyotik tabletler de bağırsak hareketlerinin hızlanması için başvurabileceğiniz önemli desteklerden.

BESİN KARMAŞASINA KARŞI PROBİYOTİK

Seyahatlerde yeni tatlar denemek istiyoruz. Her zamankinden daha fazla yiyoruz. Bedenimizin alışık olmadığı bir besinle ve alışık olunmayan mikrobiyolojik çevreyle karşılaşması ise sindirim sistemi problemlerine neden olabiliyor. İshal, kabızlık veya şişkinlik olarak kendini gösteren bu problemler tüketilen besinlere göre de şiddetlenebiliyor. Gidilen yerlerde farklı lezzetleri tatmak belki de seyahatleri anlamlı kılan bir faktör. Ancak böyle bir zamanda bağırsaklarımızın sağlığını ihmal etmek yolculuğumuzda bizi üzebilir. Dolayısı ile bağırsak sağlığımızı korumak adına başvuracağımız en faydalı takviye yine dost bakteriler yani probiyotik ürünler olmalıdır. Güne başlamadan 1 tablet tüketilen probiyotikler gün içinde sindirim sisteminin besin karmaşası yaşamasını engelleyecektir.

KİLO ALMADAN DÖNMEK İÇİN BUNLARI UNUTMAYIN

* Mutlaka ara öğün alışkanlığınız olsun. Yağsız kraker tercih edebilirsiniz. Çiğnenebilir gıdalar daha çabuk tokluk hissi oluşturuyor. * Kremalı ve aromalı kahvelere dikkat. Light sütle hazırlamış light şuruplarla lezzetlendirilmiş küçük boyları tercih edin. * Bitki çayları ödem atmanıza yardımcı olacaktır. Slim ve lax alternatiflerini yanınızda bulundurun. * Otelde herşey dahil yerine oda kahvaltı tercihini seçin. * En az 2 litre su için. * Ana öğünlerinize sebze çorbası alternatifleriyle ya da mini ızgara tabaklarıyla başlamak ana yemeğinizde daha kontrollü olmanızı sağlar. * Kızartmalar veya kremalı soslarla hazırlanmış et, tavuk ve balık fazla miktarda yağ ve kalori almanıza neden olur. * Tuzdan uzak durun vücudunuzun daha fazla ödem yapmasına neden olacaktır. * Alkol 2 kadehten fazla tüketmemeye özen gösterin tükettiğiniz öğünde ekmek, makarna, pilav, noodle alternatifleri tercih etmeyin. * Hazır veya taze meyve suyu içmeyin. Ekstra fazla kalori almanıza neden olur. Yerine mineralli su tercih edebilirsiniz. Yurtdışında mineralli suların light meyve aromalı olanları da var.

SEYAHAT ÇANTANIZA BUNLARI KOYUN

* Ödem atıcı çay *Probiyotik tabletler * Yağsız ara öğün atıştırmalıkları (paketli ürünler) * Kuru meyve, meyve pestili * Buğday kıtırı * Bulgur çerezi * Elma cipsi
Yazarın Tüm Yazıları