Sesimi duyun

Gördüğünüz iki fotoğraf da, gazeteyi hazırladığımız binada, yani Doğan Medya Center’ın en üst katında, foto muhabiri Fahir Arıkan tarafından çekildi.

Haberin Devamı

                  

          Sesimi duyun      Sesimi duyun

Delikten küçücük kafasını uzatmış olan yavru, asılı duransa annesi.
Bulunduğu yeri yuva yapmışa benziyor. Kim bilir nereden geldi?
Belki Mogan Gölü’ndeki kirlilikten kaçtı. Belki de otobanlar için, Başbakanlık binası için Atatürk Orman Çiftliği’nden “kopartılan” ağaçlardan biri onun yuvasıydı.
Bu fotoğraf, hava limanları, termik santraller, otobanlar, gökdelenler, enerji ihtiyacı derken, yavaş yavaş ekolojik sistemin olmazsa olmazları olan hayvanların yaşam alanlarına nasıl girdiğimizin bir göstergesi aslında.
Ankara Valiliği Çevre Koruma Vakfı, bundan 12 yıl önce, “Başkent’in Kuşları” adlı bir çalışma hazırlamış ve yaşadığı alanların çeşitli nedenlerden dolayı tehdit altında olan kuş türlerini sıralamıştı.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Turan ve uzman biyolog Ayhan Göktaş tarafından yapılan araştırmada, korunması gereken kuş türleri arasında şahinler de sıralamıştı.
Fotoğrafa bir daha bakın, uyarının üzerinden geçen 12 yıl ve şehrin ortasındaki bir binaya yuva yapmak zorunda kalan bir şahin. Belki de, bilerek seçti bizim binayı, “Haber yapın, sesimi duyurun” diye...

Haberin Devamı

Son ağaç yok olduğunda

Ne güzel demişti Kızılderili Şef Seattle:
“Beyaz adam annesi toprağa ve kardeşi olan gökyüzüne, alıp satılacak, yağmalanacak bir şey gözüyle bakar.
Onun bu ihtirasıdır ki, toprakları çölleştirecek ve her şeyi yiyip bitirecektir.
Beyaz adamın kurduğu kentlerde huzur ve barış yoktur.
Bu kentlerde bir çiçeğin taç yapraklarını açarken çıkardığı tatlı sesler ve bir kelebeğin kanat çırpınışları duyulamaz.
Beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu, son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde anlayacak...”

Yumurta mı tavuktan tavuk mu yumurtadan

Büyükşehir Belediyesi, her yıl düzenlenen Büyük Ankara Festivali’ne getirdiği sanatçıları bu yıl Alışveriş Festivali’ne ihale etti. Şöyle ki; Ankara Alışveriş Festivali’nin tanıtım toplantısında Başkent’e geleceği duyurulan ünlülerin hepsi, Büyük Ankara Festivali’nin düzenlendiği Atatürk Kültür Merkezi alanında konser verdi. Bir yanda Büyükşehir Basın Merkezi, her gün geçtiği haberlerde, konserleri Büyük Ankara Festivali diye duyuruyor, diğer yanda Ankara Alışveriş Festivali’nin resmi internet sitesinde aynı sanatçıların konserleri için Shopping Fest konseri yazıyor. Biz işin içinden çıkamadık. “Shopping Fest mi Büyük Ankara Festivali’nden çıkar, Büyük Ankara Festivali mi Shopping Fest’ten çıkar?”

Yazarın Tüm Yazıları