Semtlerin vazgeçilmezleri

Semt pazarlarının kapanacağına ya da şehir merkezlerinden uzak yerlere taşınacağına dair söylentiler atılıyor ortaya son zamanlarda...

Sebep olarak da hem Avrupa Birliği’ne uyum yasaları ve dolayısıyla bu pazarlarda satılan ürünlerin sağlık koşullarına uygun olmaması, hem de semt pazarlarının kent trafiğine yaptığı negatif etki gösteriliyor.

Özellikle biz kadınlar için çok önemlidir semt pazarları. Haftalık mutfak alışverişimizi hem çeşit olarak zengin hem de hesaplı olan bu pazarlardan yapmak, domatesimizi kendimiz seçmek istiyoruz. Çağımız, dünyanın bir ucundaki malı internet üzerinden satın alma çağı gerçi, ama ben satıcıyla alıcının yüz yüze gelebildiği ve her biri bir şölen havası taşıyan semt pazarlarından alışveriş yapmayı tercih edenlerdenim.

Üstelik bu pazarların temeli ta milattan önceye dayanıyor. Daha paranın icat edilmediği, alışverişin değiş tokuş temeline dayandığı günlerde üreticiler belli günlerde bir araya gelir ve birbirleriyle mal alışverişinde bulunurlardı. Şölen havasında geçen bu günlerde insanlar birbirlerine mal karşılığı mal verirlerdi. Lidyalılar’ın parayı icat etmesinden sonra da bu panayır geleneği özellikle Orta Doğu’da ve Mezopotamya’da devam etti.

Günümüze daha yakın zamanlara gelince, Osmanlı İmparatorluğu döneminde de haftanın belirli günlerinde ve belirli semtlerde pazarlar kurulmuştur. Osmanlı’da kurulan semt pazarları gerek tüketiciler, gerekse üreticiler için pek önemliydi. Çok kültürlü ve çok dinli bir imparatorluk olan Osmanlı İmparatorluğu’nun semt pazarları o semtte oturan insanların dini inançlarına da saygılıydı. Örneğin Hıristiyanların çoğunlukta olduğu bir semtte pazar günleri pazar kurulamazdı.

Evet, binlerce yıllık tarihe sahip semt pazarları gerek üreticiler gerekse tüketiciler açısından hálá kurulduğu günkü kadar önemli ve ne üretici istiyor bu pazarlardan vazgeçmeyi ne de tüketici.

Mısır gevrekli çıtır tavuk

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

á 8-10 adet tavuk baget

á 3 yemek kaşığı soya sosu

á 1 çay kaşığı karabiber

á Yarım su bardağı dövülmüş mısır gevreği (cornflakes)

á 1 su bardağı hazır süt kreması (200 ml)

YAPILIŞI: İsterseniz tavuk bagetlerin derisini soyabilirsiniz. Bir bıçağın ucuyla bagetleri 2-3 yerinden yarın (çizin). Böylece bagetler sosu daha iyi çekecek ve daha lezzetli olacaklardır. Bagetleri derin bir kaba yan yana yerleştirin. Karabiberi serpip soya sosunu üzerlerine kaşıkla gezdirin. Soya sosu tuzlu olduğu için ayrıca tuz eklemeye gerek yoktur. Kabın ağzını kapatıp bagetleri buzdolabında en az 2-3 saat ya da 1 gece kadar bekletin. Buzdolabından çıkardığınız soslu bagetleri geniş ve kenarları yüksek bir fırın kabına yan yana yerleştirin. Üzerine çırpılmış krema gezdirin. İnce ince çekilmiş mısır gevreklerini de üzerine serpiştirin. Bagetleri, 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında en az 35 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak ve yanına pilav ya da püre koyarak servise sunun.

Bademli haşhaşlı kek

10 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

á 1 su bardağı tozşeker

á 150 gr. bitkisel margarin

á 1 su bardağı süt

á 1 adet portakal kabuğunun rendesi

á 1 paket vanilya

á 1 su bardağı kavrulmuş haşhaş (Yarım su bardağı toz haşhaş da kullanabilirsiniz.)

á 1 paket sade kekun

Üzeri için;

á 40 gr. beyaz çikolata

á 5 yemek kaşığı ılık su

á 1 çay bardağı pudra şekeri

á 1 çay bardağı file badem içi

YAPILIŞI: Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın. Tozşekeri ekleyip mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika, şeker eriyinceye kadar çırpın. Oda sıcaklığında bekleyen margarini, süt, vanilya ve rendelenmiş portakal kabuğunu ilave edip mikserle 2-3 dakika daha çırpın. Üzerine hazır kekunu yavaş yavaş ekleyerek tahta bir kaşık ya da plastik spatula yardımıyla malzemeleri, birbiriyle iyice karışıncaya kadar harmanlayın. Büyük boy ve ortası delik bir kek kalıbını yumuşak margarinle yağlayın. Koyu kıvamlı kek hamurundan 2 su bardağı kadarını ayırın. Hamurun kalanını kalıba aktarın. Ayırdığınız 2 su bardağı kek hamuruna kavrulmuş haşhaşı ekleyip çatalla iyice çırpın. Bu hamuru kalıptaki hamurun üzerine boşaltın. Üzerini çatalın ucuyla çizerek düzeltin. Yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 45 dakika, üzeri altın sarısı olup iyice kabarıncaya kadar pişirin. Keki fırından çıkarıp soğumasını bekleyin. Diğer taraftan, beyaz çikolatayı çelik bir cezveye koyun. Çok kısık ateşte, tahta kaşıkla karıştırarak çikolatayı eritin. Ocaktan aldıktan hemen sonra üzerine ılık su ve pudra şekerini ekleyip iyice çırpın. Hazırladığınız bu beyaz sosu kekin üzerine gezdirip file bademleri de serpiştirin. Dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları