Seks, cinayet, entrika ve Washington

Anlatacağım sadece bir cinayet hikâyesi değil. Washington’da dönenler hakkında fikir verecek bir örnek aynı zamanda. Hafta içi, 29 yaşında zaten hapiste olan Salvadorlu bir göçmeni, hiçbir kanıt olmadan tek bir ifadeyle cinayetten suçlu buldular. Kurbanın adı Chandra Levy.

Haberin Devamı

Evli bir milletvekilinin sevgilisiyken 2001’de kayboluyor. Bir yıl sonra iskeletini buluyorlar. Konuşma kısımları, mayısta çıkan ‘Chandra’yı Bulmak’ kitabından yararlanarak yazdığım, öykünün kurgu hali. Diğer bölümleri, olayın görünen yüzü...

KIZ Staj bitti ama yine sabahın köründe uyandım. Bilgisayardan son dakika biletlerine bakayım hiç değilse. Halbuki burası sanki benim için yaratılmıştı. Güç, politika, sırlar... Tekrar kasabaya dönmek o kadar zor ki. Neyse!.. Nasıl olsa yolunu bulup tekrar geleceğim. Önce çıkıp koşmam lazım... Kaliforniya’ya dönünce o aptal kızların dalga geçmelerini istemiyorum. Sıkılaşacağım!..
Chandra Levy, Washington’da geçici süreliğine bulunan... 1977 doğumlu hırslı bir stajyerdi. 1 Mayıs 2001 sabahı Dupont Circle’daki dairesinden koşu yapmak için çıktı. Rock Creek Parkı’na gitti. Bir daha da haber alınamadı.
Washington için tanıdık bir profil. Bir tür Monica Lewinsky. İkisi de Kaliforniyalı.
İkisi de stajyer. İkisi de güçlü bir politikacıyla 23 yaşında ilişki yaşıyor.
2000’in sonbaharında geliyor Levy, Washington’a. Cezaevleri Müdürlüğü’ne giriyor. Ve FBI ya da CIA için referans aramaya başlıyor. Milletvekili Gary Condit ile ilişkisi de bu dönem oluşuyor.
Aylarca evli Condit’in evinde görüşüyorlar. Yedi aylık stajı bitince... Tam Kaliforniya’ya döneceği sırada da kayboluyor. Ve Washington’da yıllarca sürecek bir cinayet öyküsü başlıyor.
AİLE Bugün 6 Mayıs. Defalarca mesaj bıraktım. Arkadaşlarını aradım. Yok!.. Cep telefonu faturalarında Gary Condit’in numarası gözüküyor. Gecenin yarısında bile konuşmuşlar. Nedir bu?.. Annesi de bir şey anlatmıyor. Arayacağım şu adamı. Nerede kızım, o söylesin.
Chandra’nın Kaliforniya’da yaşayan, muhafazakâr Yahudi ailesi, bir süre sonra kızlarından endişe etmeye başlıyorlar. En sonunda da Condit’i arayıp soruyorlar.
Aslında anne Susan Levy, kızının Condit ile olan ilişkisini biliyor. Ancak söz verdiği için babaya söylemiyor. Bu konuda kızıyla tartışıyorlar da... “Başına bir şey gelmesini istemiyorum” diyor. Chandra da, “İşime karışma” deyip çıkışıyor.
Olayı aileyle konuşmak istedim. Avukatları basınla görüşmek istemediklerini söyledi.
MİLLETVEKİLİ Tam yanına oturttu beni Bush!.. Tamam muhafazakârım da... 30 Nisan’daki 100. gün yemeğinde bir Demokrat ile yan yana durmayı seçmesi... Chandra karizmatik ve yakışıklı olduğumu söylüyor. Belli mi olur, belki en tepeye tırmanırım. Neyse... Chandra’yı aramam gerek. En son dün konuştuk. Döneceğini söylüyor. Gitmeden mutlaka görmeliyim.
Gary Condit, Levy ile ilişkisinin detayları hakkında polis dışında kimseye konuşmuyor. Tek bilinen, aylarca beraber oldukları. Levy’nin iç çamaşırlarında bulunan Condit’in sperm izleri de ilişkiyi kanıtlıyor. En son 29 Nisan’da konuşuyor Levy ile. Sonra da 3 Mayıs’a kadar sürekli mesajlar bırakıyor.
Condit, Levy ile ilişkisine başladığında, 11 yıldır milletvekili. O sırada 53 yaşında. Ve tam da Levy’nin kariyer hedefine uygun, Kongre’nin İstihbarat Komitesi üyesi.
‘Geleceğin en güçlü politikacılarından’ denilirken... Kaybolmasından 10 gün sonra Levy ile ilişkisi basına sızıyor. Ve Condit için ‘katil’ olarak görüleceği zor bir dönem başlıyor. 2003’te önce politik kariyeri sona eriyor. Sonra da tamamen gözden kayboluyor.
Olayın en trajikomik kısmı ise... Lewinsky olayında Bill Clinton’a en sert tepki gösterenlerden oluşu!.. Bir gün herkesin önünde... Clinton’a aynen şöyle diyor: “Temizlen öyle gel!..”
Condit de aile gibi konuşmayı reddetti.
GAZETECİ Ortada yazacak hiçbir şey yok... Bu yaz nasıl geçer diye düşünürken, şu Levy olayı patladı!.. Dört dörtlük hikâye. Bu herif katil, hiçbir şüphem yok ama hiç açık vermiyor. Bir de galiba arkasında CIA var. Bunu ancak ben çözerim. Çözerim, meşhur olurum, bir de üstüne Pulitzer alırım.
Levy Olayı, şimdiden Amerikan basın tarihine geçti. Kablolu haber kanalları... Radyolar... Her dakika Levy olayını tartışıyorlar o dönem. 11 Eylül patlayıncaya kadar da sabah akşam Levy konuşuyorlar.
Ancak o kadar ileri gidiliyor... Condit’in katil olduğundan o kadar emin oluyorlar ki... 2005’te ünlü suç hikâyesi yazarı Dominick Dunne, Condit’ten şüphelendiğini açık açık söylüyor.
Olay belki kariyerine mal oluyor ama... O dönem hem Dunne’den hem de üç ayrı tabloid gazeteden binlerce dolar tazminat alıyor Condit. Miktarlar hâlâ belli değil.
DEVLET Aile bastırıyor. Medya olayı çoktan çözmüş. Artık şu Condit’i almamız lazım. Beyaz Saray da işin bitmesini istiyor. Daha fazla uzatmayalım. Salvadorlu güçlü bir şüpheli ama... Condit ile bağlantısını bulmalıyız. Öldüren değil, öldürten önemli.
Kaybolmasından tam bir yıl sonra, 22 Mayıs 2002’de Rock Creek Parkı’nda bulundu Levy’nin cesedi. Condit resmen hiçbir zaman şüpheli değildi. Ama polis, kamuoyunun etkisiyle bütün soruşturmayı onun üzerine kurdu.
2001 Eylül’ünde, cezaevinden bir mahkûm, polise Salvadorlu Ingmar Guandique adında bir mahkûmun, kendisine Levy’yi öldürdüğünü itiraf ettiğini söyledi. Bunun için de Condit’ten 25 bin dolar para aldığını... Aynı parkta iki kadına daha saldırmaktan ceza almış 20 yaşındaki Guandique de birden en güçlü şüpheli oldu.
FBI ajanları hem muhbiri hem Guandique’i yalan makinesine soktular. Ama İspanyolca konuşan mahkûmlara İngilizce sorup “Testten sonuç çıkmadı” dediler.
2009 Mart’ına kadar dosya faili meçhul kaldı. Sonra Guandique aleyhine tekrar dava açıldı. Ve en sonunda hafta içinde Guandique birinci derece cinayetten suçlu bulundu. DNA’lar tutmadığı, Levy’nin üzerinde Guandique’e ait tek somut kanıt bulunamadığı halde... Sadece bir mahkûmun ifadesiyle... Salvadorluya 30 yıl verdiler.
O sırada Guandique’in avukatı ise gazetecilere bağırıyordu: Benim müvekkilim bir günah keçisidir.

Yazarın Tüm Yazıları