’Şehitler Oratoryosu’

SAMSUN 19 Mayıs Kültür ve Tanıtma Derneği ve Samsun İli Kültür, Tanıtma ve Yardım Vakfı olarak her yıl 19 Mayıs 1919’u anma etkinlikleri tertipliyor.

Bu etkinliklerimizin en önemlileri tiyatro, bale, opera, müzik ve benzeri gösteriler oluyor.

Kültür Bakanlarının olurları ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü katkı sağlıyor.

Samsunlar, Atatürk’ün kurtuluş savaşını başlattığı kentleriyle gurur duyuyorlar. Bu yapılan açıklamada şöyle deniliyor:

"19 Mayıs 1919 anmakla amaçlanan, Türk yurdunun kurtuluşu için, hangi şartlar içinde savaşıldığının, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin hangi ideallerle kurulduğunun unutulmamasını temin etmek, konunun gelecek nesillere intikalini sağlamaktır.

Bu düşüncemizin gerçekleşmesinde en çarpıcı etkinlik olarak çağdaşlığın en belirgin göstergesi, opera, bale, tiyatro, müzik ve benzeri gösterileri seçtik. Bu yıl bu düşüncelerimize daha da uygun bir ortam bulduk. Misafirlerimize sunulacak eser, librettosunu Emekli Orgeneral Aytaç Yalman’ın yazdığı ve Hasan Niyazi Tuna’nın bestelediği ’Şehitler Oratoryosu’. Bu eseri ortaya çıkaranları kutluyoruz.

Telif hakkı Mehmetçik Vakfı’nda bulunan bu eserin Vakfımız ve Derneğimizin düzenlediği bir davette sahnelenmesine imkan verdikleri için Mehmetçik Vakfı yetkililerine teşekkür ederiz.

NEYİ ANLATIYOR

’Şehitler Oratoryosu’ 19 Mayıs 1919’u anma ve kutlama etkinliğimize özel bir boyut kazandırmıştır.

Öncelikle belirtelim ki Oratoryo Kurtuluş Savaşını başlatan vatan sevgisi gibi vatan sevgisini anlatan bölümle başlamaktadır, Oratoryonun 2. bölümü ulusal bütünlük ve birliğimizin korunması için yapılan mücadele ve savaşları konu almaktadır. Bu bölümde 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlayan Kurtuluş Savaşı’nın bağımsız laik ulusal Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluşunun tam karşılığı olmaktadır. Son iki bölüm bu neticelerin alınması için gerek Kurtuluş Savaşı’nda gerekse bugün ayrılıkçı güçlerle yapılan mücadelede kaybettiklerimizin şehadetini anlatmaktadır.

Başlangıçta dinî içerikli bir müzik olan oratoryo özellikle 20. yüzyılda bu özelliğinden tamamen kurtularak laik ve çağdaş bir müzik olmuştur.

Bu değişim, ümmetçiliğe ve şeriata bağlı bir devleti, bir topluluğu, ulusal yapıda laik devlete dönüştüren Ulu Önderimiz Atatürk’ün devrimleriyle yarattığı değişime uygun düşmüştür.

Opera binasında bu akşam 20.00’deki gösteriye şehit ve gazi aileleri de davet edildi.

Haberiniz olsun

EHLİYETLERİ
değiştirme zorunluluğu yok bilginiz olsun... Ancak üzerindeki fotoğraftan dolayı ben değiştirmeye gittiğimde:

1- 45 yaş üstünden sağlık raporu isteniyor (tek göz hekiminin olduğu özel hastane de olabilir) maliyeti, 50 YTL.,

2- Kan grubu belli değil ise 10 YTL de kan grubu testi için,

3- Sürücü belgesi için ise 35 YTL

4- 1 fotoğraf hastaneye, 2 fotoğraf da yeni sürücü belgesine lazım oluyor.

Toplam 95 YTL...

Paranızı yolda bulmadıysanız, oturun oturduğunuz yerde telaşa gerek yok.

Kimseleri de telaşlandırmayın.

Mustafa CAN

Biliyor musunuz

TÜRK
Kardiyoloji Derneği’nin, ’17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü’ dolayısıyla başlattığı ’Değerini Bil’ projesi kapsamında TBMM’de bugün tansiyon taraması yapacağını... ANKARA Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, ekibiyle Gölbaşı ilçesinde, bu arada ’Kızılırmak Suyu Projesi’ kapsamında Mogan Gölü’ne verilecek su için açılan kanalda incelemelerde bulunduğunu... GÖLBAŞI Belediye Başkanı Abdulnasır Haşlak’ın Mogan Gölü’nün herkesin ortak değeri olduğunu belirterek "Yakın bir zamanda Mogan Gölü’nün çok daha temiz bir hale geldiğini göreceksiniz" dediğini... ANKARA Umum Otomobilciler ve Şoförler Odasında yaklaşan kongre ile birlikte hesaplaşmanın gündeme geldiğini, geçen dönem başkanlığa aday olan ve seçimi kaybeden Gültekin Durkun’un "Hesap sormak için tekrar adayım" dediğini...

Bu kadar israf olmaz

ESKİŞEHİR
yolu Mesa kavşağında daha önceleri andezit taşı döşenen orta refüj taşları önüne daha yüksek beton bloklar konup üzeri toprak ile örtülüyor. 11 mayıs günü çekilen resimde görüleceği gibi binlerce metre andezit taşı toprağın altına gömülüyor.

Yusuf ŞAHİN
Yazarın Tüm Yazıları