Sefertasında şeker

Bizim evde de bir tane vardı ama aklımda babamın arkadaşı İhsan Amca’nın üç katlı sefertası kaldı. Bizim evdekini babamın arada sırada şantiyelere götürdüğünü hatırlıyorum.

Annem sabahları babamın sefertasına iki çeşit yemek koyar, babam ayakkabılarını giyerken elinde sefertasıyla bekler, sonra da sefertasını vererek onu yolcu ederdi.
Ama nerede bir sefertası görsem aklıma rahmetli İhsan Amca gelir. Bize ne zaman gelse elinde mutlaka o sefertası olurdu. Sanırım bunun nedeni bize iş çıkışlarında uğramasıydı.
Yandan sürgülü üç katlı sefertasının üst katını yavaşça açar, bize oraya koyduğu şekerlerden verirdi. Son derece sevimli bir insan olan İhsan Amca zaman zaman yemeğe de kalırdı. O zamanlar henüz evlenmemişti. Annemin söylediğine göre her sabah annesine uğrar, yaptığı yemeklerden alırmış.
Şimdi, çocukluğumu düşündüğümde, İhsan Amca gelir gelmez nasıl da hemen yanına koşup elindeki sefertasına baktığımızı gülümseyerek hatırlıyorum. Sanırım biz, verdiği şekerlerden çok dünya tatlısı bu insanı ve şeker alma ritüelini seviyorduk.

PEYNİR SOSLU MİDYE MAKARNA

4 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 10 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ: 20 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
* 1 adet midye makarna (Kısa olan makarnalardan herhangi birini kullanabilirsiniz.)
Sos için;
* 1 su bardağı rendelenmiş yağlı beyaz peynir (Ezine veya Trakya peyniri ya da feta cheese kullanmanızı öneririm.)
* 4 yemek kaşığı sıvıyağ
* 1 paket hazır süt kreması (200 ml)
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 1 su bardağı haşlanmış makarna suyu

YAPILIŞI
Sıvıyağ ve kremayı orta boy çelik bir tencereye koyun. (Saplı sos tenceresi de kullanabilirsiniz. Bu tencerelerin altı kalındır ve sos yapımı için çok uygundur.)
Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz üzerine rendelenmiş beyaz peyniri ekleyin.
Eğer peynirli soslara meraklıysanız, 100 gr gonzola peyniri ya da rokfor peynirini de çok küçük küpler halinde doğrayarak kullanabilirsiniz.
Peynir biraz eriyince sosun altını kısın ve kısık ateşte peynir iyice eriyinceye kadar, 3-4 dakika pişirin. Sos iyice koyulaşıp boza kıvamına gelince tuz ve karabiberi serpip ocaktan alın.
Diğer taraftan makarnayı geniş bir tenceredeki bol tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayıp süzün. Sıcak haldeki makarnayı sıcak sosla karıştırın. Ancak önceden ayırdığınız 1 su bardağı makarna suyunu makarnanın üzerine aktarmayı da ihmal etmeyin.
Makarnayı iyice karıştırın. İsterseniz üzerine rendelenmiş parmesan peyniri ve ince kıyılmış maydanoz ya da dereotu serpiştirin. Sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları