Seçim gecesi kanallar

atv: Dört büyük kanal içinde kesintisiz yayın yapan tek kanaldı. Yavuz Donat, belki de seçim ekranının en çarpıcı, en spesifik bilgilerini veren yorumcusuydu. Grafik ve ekran düzenlemesi de iyiydi. Kırca, seçim ekranında görünen ilk anchorman’di.

CNN Türk: Eksiksiz bir yayın yaptı. Sonuçlar, yorumlar ne ararsak ekrandaydı. Derli toplu bir yayın izledik. Mehmet Ali Birand ve Tayfun Ertan’ın sürüklediği gecede, Beyaz’ın varlığı ve konuk işadamları CNN Türk’ün artıları oldu.

Kanal 7: TRT’nin yayına geçtiğini sanıp 19.40’da seçim sonuçlarını veren ilk kanal oldu. Yanlışlığı anlayınca iki dakika sonra sonuçları ekrandan çektiler. Ekranları ne kadar bilgilendiriciyse, stüdyo ve dekor bir o kadar kötüydü.

Kanal D: Seçim yasaklarının kalktığı 20.00’de Türkstar’ı yayınlıyordu. Ancak diğer kanalların yapamadığını hayata geçirdi. Seçimi kazananların gözünden aktararak, farklı ve doğru bir hat tutturdu. Kazanan başkanları ilk yayına çıkaran kanaldı.

NTV: Son derece temiz, anlaşılır bir ekrana sahipti. Kadir Çöpdemir, seçim öncesi olduğu gibi seçim gecesinin de yıldızıydı. Oğuz Haksever’in konukları, doğru analizlere dikkat çektiler. Grafik düzenlemesi de göz yormadı.

Samanyolu: Her tarafta parti logolarını kullandıkları için ekranı yorucuydu. Seçim sonuçlarını, analizleriyle birlikte hızlı bir şekilde aktardılar. Karışık ekranları, yayıncılıklarının önüne geçti.

Show TV: Neredeyse seçim yokmuş havasındaydı. 20.00’de yasak kalkmasına rağmen hálá yasağın kalkmasını bekliyorlardı. Reytinge oynadılar. Popstar ve Sevda Masalı’yla normal yayın akışlarını çok bozmadan seçim sonuçlarını duyurdular.

Sky Türk: Çok hantaldılar. Seçim sonuçlarını çok yavaş aktardılar, sedece yorumculara bel bağladılar. Diyarbakır’daki olayları ilk ekrana getirmekten başka artıları yoktu.

Star: Seçim yasaklarını en çok zorlayan kanallardandı. Engin Ardıç yıllar sonra yorumcu olarak ekrandaydı. Yayına iddialı ve en erken başlayan kanallar arasında olmasına rağmen, ilerleyen saatlerde aynı iddialı yayını göremedik.

TGRT: Her seçimde olduğu gibi bundan da yüzlerinin akıyla çıktılar. Jülide Ateş’in tecrübesiyle sürüklediği gece boyunca düzgün, hatasız bir yayın gerçekleştirdiler. İHA desteği gözden kaçmadı.

TRT1: Artıları çok fazlaydı. Başbakan’ı ilk yayına çıkardılar. Stüdyo, dekor, ışık harikaydı. Uğur Dündar’ın oluşu, seyirciyi çekti. Nermin Tuğuşlu ve Zafer Kiraz’ın pazartesi 10.30’a sarkan canlı yayın performansı göz kamaştırdı. Bir de TRT Antalya’da seçimi CHP’ye kazandırmasaydı...

TV8: İşini iyi yapan kanallar arasındaydı. Fonksiyonel ve rahat okunur bir ekrana sahipti. Gecenin başından sonuna kadar, yorumcuları ve haberleriyle doyurucu bilgiler verdiler.

Notlar;

Tayfun Ertan’ın hazırladığı Kaleler grafiği gecenin en çarpıcı göstergesiydi. AKP’nin fethettiği kaleler gece ilerledikçe çarpıcı bir şekilde ortaya çıktı.

NTV’nin anında ekrana gelen haritaları da bilgilendiriciydi. Türkiye genelinin yanı sıra üç büyük ilde, partilerin önceki seçimle kıyaslamalı sonuçları yerindeydi.

Her yıl seçim sonuçlarını diğer kanallara da veren TRT bu yıl ‘data’sını kimseyle paylaşmadı. İHA da işe girmeyince, kanalların çoğu CHA ile çalıştı. Kanal D ve CNN Türk, DHA’nın desteğini de alarak yayın yaptı.

Menderes Türel AKP Antalya Belediye Başkanı olarak Kanal D’de canlı yayındayken, TRT hala Antalya’da CHP’yi önde gösteriyordu. Bütün kanallara inat TRT yanlış bilgisini dakikalarca sürdürdü.

Açılan sandık sayısını ve partilerin aldıkları oy sayısını TRT’den başka bir yerde de göremedik.

Best FM’den Mehmet Ayan, gece boyunca kazanan İstanbul ilçe başkanlarıyla konuştu...
Yazarın Tüm Yazıları