Sazıyla türküleriyle bir adam: Rahmi Saltuk

ÖNCELİKLE, bugün 1 Mayıs... Kutlu olsun. Dilerim, gerçek bayram havasında geçer. Ve bir alıntı:

Haberin Devamı

***

“Rahmi Saltuk, 1945’te Tunceli’nin Hozat İlçesi’nin Akören Köyü’nde doğdu. İlk ve ortaokulu Tunceli’de, liseyi Balıkesir ve Elazığ’da okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden başladığı yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı (1978). Ama hiç avukatlık yapmadı.

***

Aile çevresinden dolayı çok küçük yaşlarda saz çalıp türkü ve deyiş söylemeye başladı. Balıkesir Lisesi’nde okurken müzik kolu başkanıydı; kurduğu ve solisti olduğu okul grubu ile her cumartesi Balıkesir il radyosunda bir saatlik türkü programı yapıyordu.

***

Hem Tuncelili, hem Hukuk Fakültesi öğrencisi, hem de 68’li olunca Rahmi Saltuk da kaçınılmaz olarak siyasete ilgi duydu. 1966’da Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) üye oldu.

***

Haziran 1967’de İstanbul’da, Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenen Nesimi Çimen Dostlar Gecesi’ne Ruhi Su İzmir’den gelemediği için katılamayınca, arkadaşları Rahmi Saltuk’u sahneye ittiler. Ruhi Su’nun tok sesini taklit ederek söylediği türküler önce o gece, daha sonra ilerleyen yıllarda sol-sosyalist çevrede tanınmasını sağladı; işgallerin, direnişlerin, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının üniversite eylemlerinin vazgeçilmez sesi oldu.

***

Haberin Devamı

Halk Oyuncuları Topluluğu’nun Pir Sultan Abdal adlı oyununda “ozan” rolünü üstlenmesi ve bu rolde iki buçuk yıl boyunca 900 temsilde türkü söylemesi, Rahmi Saltuk’u yurt çapında popüler bir sanatçı haline getirdi.

***

12 Mart 1971 askeri darbesinin ardından yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. Batı ve Doğu Almanya ile Fransa, Belçika ve İsveç’de konserler verdi. 1974’te Türkiye’ye döndü. 1979 yılının haziran ayında Paris’te iken anlaştığı bir Fransız menajer ile çalışmak üzere tekrar Fransa’ya gidip müzik çalışmalarını Paris’te sürdürmeyi kararlaştırmışken darbe olduğu için yurt dışına çıkamadı ve isteği ile askere gitti. Askerliğini Isparta Eğirdir’de askerlik şubesi başkanı olarak yaptı.

***

1973’te Güneş Karabuda’nın yönettiği “Bebek” filminde oynadı. 1979’da Şerif Gören’in yönettiği “Almanya Acı Vatan” filminde hem Hülya Koçyiğit ile birlikte başrol oynadı, hem de filmin müziklerini yaptı.”

***

Haberin Devamı

Yukarıdaki bölümü Rahmi Saltuk’un web sitesinden aldım. Bir anlamda, kendi anlatımıyla Rahmi Saltuk’tur yukarıdaki bölüm. Neden mi aldım? Saltuk, 4 Mayıs’ta İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde konser verecek. Sazı eşliğinde türkülerini seslendirecek. Bence, kaçırmayın.

Büyükşehir’den bir arabalı vapur notu

Geçen hafta Çanakkale izlenimleri arasında, GESTAŞ’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bir arabalı vapur kiraladığını yazmıştım. Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı sevgili Reşat Yörük’ten bir not geldi:
“Sanıyorum ortada bir yanlış anlama var. Evet, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin arabalı vapur kiralanması konusunda bir çalışması var. Ancak bu kiralama işlemi açık ihaleyle yapılacak ve ihale tarihi henüz belli değil. İlgili birimlerimiz, sektördeki firmalarla temasa geçip yaklaşık maliyet belirlemeye çalışıyor. Sanıyorum bu amaçla yapılan bir görüşme, GESTAŞ yetkilileri tarafından yanlış anlaşılmış.”

Yazarın Tüm Yazıları