Savaş yıllarında

Kurtuluş Savaşı yılları. Ramazan da savaşın etkisiyle daha bir soluk geçiyor. Her zaman orucunu zemzemle, hurmayla bozan ve altmış beş ramazan görmüş olan büyükhanım, şahadet parmağını tuza banıyor.

Besmeleyle orucunu açıyor. Gözünden süzülen yaşlar elindeki lokmaya damlıyor ama o iyi günler göreceğine olan inancını yitirmemiş.

Oysa, o eski iftar sofralarıÉ Devamını Ruşen Esref Ünaydın şöyle getiriyor : "Ah, o iftar sofralarının güzelliği ; çini tabaklar içinde bir çok çiçek gibi rengarenk duran reçelleriyle, etraflarını birer hilal gibi alan kokulu yarım simitleriyle, bahçe göbeklerini andırırlardı. Çorbaların biberli buğusu, kıymalı yumurtaların nefis kokusu odayı iştah çoğaltan bir havaya bürürdü. Dolgun güllaçları kartopuna benzetirdim. ‘

İNCE NOKTALAR

Soğanı doğramaya başlamadan önce parmaklarınız sirkeye batırırsanız, parmaklarınızın soğan kokmasını engellersiniz.

İFTAR MÖNÜSÜ

Püreli hindi budu

Yapılışı:

bir kasenin içinde yoğurdu, salçayı, sıvıyağı, tuzu ve karabiberi çatalla çırpın. Hindi butlarını bu sosa iyice bulayıp, 1 saat kadar sosta beklettikten sonra fırın tepsisine koyarak, 175 dereceye ayarlı fırında 60-75 dakika kadar pişirin. (Bu şekilde pişirirken bazen hindi kurur ve lezzetini kaybedebilir. Önerim, hindiyi pişirirken fırın poşeti ya da ağzı kapalı bir fırın kabı kullanmanızdır.) Öte yandan patatesleri sıcakken ezerek püre haline getirin. Patatesleri, orta boy bir tencerede erittiğiniz tereyağında. 2-3 dakika kavurun. Sütü ilave edip tuzunu ve karabiberini de serpiştirdikten sonra 2-3 dakika daha karıştırarak kavurun. Püreyi servis tabağına yayıp üzerine hindi butlarını dizerek haşlanmış brokoli ve kımızı biberle servise sunun.

6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 60 dakika

Malzeme listesi

2 adet hindi budu

5 adet orta boy patates (haşlanıp soyulmuş)

2 tatlı kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Terbiye sosu için

2 yemek kaşığı yoğurt

1 yemek kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 çay kaşığı tuz, karabiber

SAHUR MÖNÜSÜ

Cevizli anakucak gözlemesi

Yapılışı:

Öncelikle, derin bir kapta unu ve tuzu karıştırın. Suyu azar azar ekleyerek yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayıp, yarım saat dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde 14-15 parça koparıp yuvarlayın. Tezgahın üzerine un serpiştirip, hamur parçalarını pasta tabağı büyüklüğünde açarak teflon tavada önlü arkalı kızartın. Gözlemeler sıcakken, içlerine ceviz içini ve tulum peynirini koyup, rulo yapın. İsterseniz dürümlerin üzerine fındık kadar tereyağı sürüp, lezzetlerini daha da arttırabilirsiniz.

Püf noktası: Bu gözlemeyi hazırlayacağınız kıymalı, ıspanaklı, mantarlı malzemelerle de kullanabilirsiniz.

8 kişilik
Hazırlama süresi 35 dakika
Pişirme süresi 20 dakika

Hamuru için

4 su bardağı un

1 çay kaşığı tuz

1,5 su bardağı su

Harcı için

1 su bardağı ceviz içi (iri dövülmüş)

1 su bardağı tulum peyniri
Yazarın Tüm Yazıları