Sakızların efendisine veda

Sir Alex Ferguson...
Sakızların Efendisi...

Haberin Devamı

· Kupa Canavarı...
· Futbolcu Fabrikatörü...
· Pes etmeyen Adam...
· Korkusuz...
· Ve daha niceleri...
BU adama o kadar lakap takıldı ki saymak imkansız... 26 yıllık Manchester United kariyerini, büyük başarısını yazmaya kalksak her halde ödüllük bir roman haline getirebiliriz. Ama az da olsa bu gerçek efsaneden biraz bahsedelim... Gerçek adı: Alexander Chapman Ferguson. 1941 doğumlu. 16 yaşında amatör Queen’s Park takımında forvet oyuncusu olarak futbola başladı ve ilk maçında golünü attı. 1960’ta kariyerinin ilk transferini yaparak St. Johnstone’a gitti. 1967’de nihayet Glasgow Rangers ile söz kesti. Her gittiği takımda iyice piştikten sonra 1974’te futbolculuk yaşantısına nokta koydu.
Dünya futboluna damga vuran bir futbolcu olamadı ama 1977 yılı bir efsanenin doğuşunu simgeledi. Ülkesinin Stirlingshire takımında menajerliğe başladı 40 sterlinlik maaşla (112 TL). Ve yıl 1986. Ferguson’un ManU kariyeri başladı. İngiltere’de 19 yıldır şampiyonluk sevinci yaşayamayan bir United vardı. Old Trafford’daki ağır yenilgiler, peş peşe gelen kötü sonuçlar İskoç hocanın üzerindeki baskıyı giderek artırmaya başlamıştı. Lig, 11. sırada bitirilse de yönetimin ‘arkandayız’ dedi.

ACIMASIZDI

Haberin Devamı

1992-93’e kadar inişli-çıkışlı bir grafik sergileyen United, transferlerde de tam isabet sağlanınca takımın altın çağı başladı. Eric Cantona da bu sezonun başında transfer edildi. O sezon takım şampiyonluk sevinci yaşarken, Ferguson yılın teknik direktörü seçildi. Roy Keane’i kadrosuna katan ManU, Beckham ve Scholes gibi oyuncuların da takıma dahil etti. 2003’e kadar tam 8 kez lig şampiyonluğu kupası kaldırdı. Bu yıllarda Fergie da 6 defa yılın teknik adamı unvanını aldı. Manchester’ın en başarılı sezonu ise 1998-1999 idi. Premier Lig ve Federasyon Kupası şampiyonluğu kazanan takım, Şampiyonlar Ligi’ni de final maçında Bayern Münih’i yenerek Avrupa’nın en büyüğü oldu. Aynı yıl Ferguson’a ‘Sir’ unvanı verildi.
Ferguson, başarılı olduğu gibi acımasızdı da. Stam, Beckham, Yorke ve Van Nistelrooy, Ferguson’la birtakım tatsızlıklar yaşayınca takımdan gönderildi. Hatta Ferguson’un Beckham’a krampon fırlatması yıllarca konuşuldu.
Ve tarih 08.05.2013...
Sir’ün 26 yıllık kupa dolu, başarı dolu Manchester United kariyeri sona erdi. Hem de kendi ağzından en güzel cümle ile: “United’ı olabilecek en iyi pozisyonda bıraktım”

Yazarın Tüm Yazıları