Sahaflar araştırmacının can suyudur

TEPEBAŞI’nda düzenlenen Sahaflar Festivali’ni gezdim.

Haberin Devamı

Cuma günü öğleden sonra oradaydım, doğrusu soğuk, meraklısını buradan uzaklaştıramamıştı. İlgilisi sıkı giyinip buraya gelmiş, konferans verecekler de soğuğu gerekçe gösterip iptale yanaşmamışlar.
Okur, yazar, araştırıcı için sahafları ziyaret bir kutsallık taşır, karşımıza çıkan bir kitap, bir mektup, bir belge dünyamızı değiştirir, belki hayatımızı.
Festivale uğrar uğramaz Sahaf Türkuaz’ın sahibi Emin Nedret İşli yolumu kesti. O her zaman ziyaretçilerini şaşırtır, sürpriz yapmayı çok sever. Nadide bir dergi, kitap bulur, sanki her yerde, tezgâhlarda bile satılırmış gibi, masum bir tavırla, bu sizde var mı, diye sorar, arkasından armağan eder.
Sahaf Festivali’nde yer yer karşınıza çıkacak uzunçalarlar, 45’likler sizi arabeskten popa kadar müzik tarihinin sesli örneklerine çağırır, zamanın ünlü solistleri kutularda sizi bekler.
Şimdi karikatür dergilerini okuyanlara sesleniyorum.
Gerek çizgi gerek yazı nasıl bir değişimden geçti? Sorunun yanıtını gene festivalde bulacaksınız.
Dini ve inceleme kitaplarının değişik stantlarda inceledikten sonra, bir daha basılmayan nice kitabı burada buldum.
Neden sahaflar önemlidir, bilir misiniz? Çünkü Basma Yazı ve Resimleri Derleme Kanunu çıkmadan önce, birçok kitap kütüphanelere gönderilmezdi, böyle bir yasal zorunluluk yoktu. Onun için 1930’lardan önceki kitapları ancak sahaflarda bulabilirsiniz.
Daha hazini var. Birçok kitap yasaklandığından sol kitapları da kütüphanede aramayın. Ancak onlar da sahaflardan edinilebilir.

* * *

Haberin Devamı

ANKARA’dan gelen Anadolu Sahaf’ın sahibi Ali Gökhan Tuğ’un tezgâhında bir karikatür dergisi görüyorum. Tarihi 11 Temmuz 1936.
Ünlü karikatürist Ramiz’in bir karikatürü: Çamlar altında kitap okuyan bir bey, yanında yazlık şapkası, yanında da elinde sigarasıyla hanımı.
Karikatürün altındaki yazı şöyle:
-Susuz adadan sulu çıkar mı hiç?
-Kızımızı istiyen genç için “Sulunun biridir!” diyorlar...
-Yalan, inanma... Ben bilirim, Adalıdır!...
O zamanlar, Adalar’da su sıkıntısı çekiliyordu, bu karikatür onu anlatıyor. Gene buradan Kerim Sadi’nin kitaplarını aldım. Telif eserleri ve çevirileri, İnsaniyet Yayınları arasında çıkmış.
Okunması gereken kitaplardan biri de, Yazı Hayatının 50’nci Yılında Kerim Sadi. Birçok tanınmış yazarın, onun hakkındaki düşüncelerinden, görüşlerinden bir derleme.
Mehmet Akif Ersoy’a farklı bakışın kitabı da A. Cerrahoğlu imzasıyla yayınlanmış, adı: Bir İslam Reformatörü-Mehmet Akif.
Barış Kitabevi’nin sahibi dostumuz Halil Bingöl, bana iki fotoğraf ve yıllar önce yazdığım bir önsözü armağan ediyor.
Tansu Özkök, Hıncal Uluç, Can Dündar, Ali Erten, Zeynep Erten ve ben.
Anımsadım. Viyana’ya bir gösteriye gitmiştik, piyanist ikiz kardeşler Ferhan ve Ferzan Önder’le de tanışmıştık.
Gösteri sonrası yemekten bir kare. Ama oraya nasıl, kimin arşivinden düşmüş, belirsiz...

* * *

Haberin Devamı

RENKLİ bir gezi sizi bekliyor.
Şairin dediği gibi, “Aradığın yakındadır, seni karşılıyor bile”. Sahaf festivalinde hep bunu yaşayacaksınız.

Yazarın Tüm Yazıları