Åžah Plov

Gerçekten de şahlara yaraşır bir pilav Azerilerin şah plovu.

Haberin Devamı

Eklenen malzemelerin çeşit çokluğu varlığa işaret ederken, keyfinize bırakılan ara lezzetler de var. Örneğin, bizim için pişirilen şah plovun yanında ikram ettikleri bol soğanla pişirilmiş vişnenin pilava kattığı lezzet bence inanılmaz güzeldi.
Gelelim şah plovun yapımına. Zira bizim pilavlardan çok farklı pişiriyorlar bu pilavı.
Bir ölçü pirince dört ölçü suda kaynatılan pilav pişip de suyu boşaltılınca üzerine örtülen bir örtüyle demlenmeye bırakılıyor.
Diğer tarafta kayısı, kuru üzüm, kestane, erik kurusu gibi pek çok malzeme yağda döndürülüp lezzetlendirildikten sonra demlenmiş pilavın üzerine çevriliyor. Ayrı bir kapta bol soğanla kavrulmuş ve lime lime edilmiş etse pilavın yanında ayrıca getiriliyor.
Bazen de geniş bir bardaktaki suyun içinde bekletilen çubuk safranla elde edilen safranlı su gezdiriliyor pilavın üzerine. İnanın bu da hiç es geçilecek bir lezzet değil. Eh, daha ne anlatayım, elbette bu pilav şahlar başına.

Haberin Devamı

* 150 gr bitkisel margarin
* 2 adet yumurtanın sarısı (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
* 1 adet limon kabuğunun rendesi
* 4 yemek kaşığı pudraşekeri 
* 1 paket vanilya
* 2,5 su bardağı
dolusu un
* 1 çay bardağı dolusu meyve şekeri
(Kayısı ya da frambuaz marmelatı da kullanılabilir.)
? 1 çay kaşığı
kakao
* 2-3 yemek kaşığı çekilmiş badem

Meyve ÅŸekerli sable kurabiye

Oda sıcaklığında yumuşamış bitkisel margarin derin bir yoğurma kabına koyulur. Üzerine yine oda sıcaklığında bekleyen yumurtaların sadece sarıları eklenir.
Bir limonun kabuğu rendenin küçük delikli tarafıyla rendelenip ilave edilir. Vanilya ve pudraşekeri koyulduktan sonra un azar azar ilave edilerek yoğrulmaya başlanır.
Yaklaşık 4-5 dakika sonra ele yapışmayan, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ortaya çıkacaktır.
Hamur oda sıcaklığında en az 30 dakika bekletilir.
Dinlenen hamur merdane yardımıyla ya da elle yarım santimden biraz ince olacak şekilde açılır. Hamurdan şekilli kurabiye kalıpları ya da çay bardağı ağzıyla şekilli parçalar çıkarılır.
 Üzerlerine kakao serpiştirilen kurabiyeler yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirilir.
Kurabiyeler 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarlanmış olan fırında yaklaşık 20 dakika, üzerleri sararıncaya kadar pişirilip çıkarılır.
SoÄŸumaları beklenip üzerleri meyve ÅŸekerlemeleri ya da marmelatla süslendikten sonra badem içi serpiÅŸtirilerek servise sunulur.Â

Yazarın Tüm Yazıları