Sağlıklı bir Ramazan için

Suyun vücudumuz bakımından ne kadar önemli ve vazgeçilmez olduğunu bu köşede defalarca yazmıştık.

Ramazan geldiğinde de bu önem azalmıyor, hatta artıyor. Çünkü, normal bir günde 24 saate paylaştırdığımız sıvı alımını, Ramazan geldiğinde 12 saate paylaştırmamız gerekir. Vücudumuza almamız gereken sıvıyı sadece suyla değil, başka sıvı gıdalarla da alabiliriz. Sıvı gıda denince ve Ramazan ayında olduğumuz düşünülünce de aklımıza hemen çorbalar gelir. Çorba, bütün gün aç kalan vücudun sadece sıvı alımı açısından değil, sindirim sistemi açısından da önemlidir.

Dediğimiz gibi, Ramazan’da vücut yaklaşık 12 saat kadar aç ve susuz kalır ve aç kalan metabolizma yavaşlar. Nasıl arabaya binip dördüncü vitesle yola çıkmamalısınız, yavaşlamış olan metabolizmaya da birdenbire ağır yiyeceklerle yüklenmemelisiniz. İşte bu yüzden çorba bir başlangıç yemeği olarak biçilmiş kaftandır. Hafif olduğu için sindirim sistemimizi zorlamaz, aksine içerdiği malzemeye göre sebze ya da tahıllarla sindirimi kolaylaştırır. Zaten istatistikler de çorbanın iftar ve sahur sofralarındaki önemini vurgular niteliktedir. Çünkü, Ramazan’da çorba tüketimi iki katına çıkar ve hızlanan yaşam temposu da yapımı pratik olan hazır çorbanın sofralarımızı gün geçtikçe daha çok şenlendirmesine neden olur.

Cacıklı Arap köftesi

6 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 500 gr yağsız köftelik kıyma

á 4 su bardağı köftelik ince bulgur

á 2 su bardağı sıcak su

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

á 1 çay bardağı sıvıyağ

á 2-3 yemek kaşığı un

Cacık için;

á
1/2 demet semizotu

(Pazı ya da maydanoz da kullanabilirsiniz.)

á 2 su bardağı yoğurt

ı 3 diş sarmısak

á 1 çay kaşığı tuz

Köftelik bulgur geniş ve derin bir kaba koyulup üzerine 2 su bardağı sıcak su eklenir. Bulgurun kabarması için yaklaşık 10-15 dakika kadar beklenir. Üzerine köftelik kıyma, rendelenmiş kuru soğanlar, tuz, karabiber ve kırmızı toz biber ilave edilir. Malzemeler en az 8-10 dakika kadar yoğrulup, 30 dakika bir kenarda dinlendirilir. Diğer taraftan, semizotu yıkanıp yaprakları ayıklanır ve derin bir kaba aktarılır.

Üzerine dövülmüş sarmısaklar ve yoğurt eklenip tuz serpilir. Malzemeler iyice karıştırılır. Dinlenen köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır. Un geniş bir tepsiye serpiştirilip hazırlanan köfteler bu unlu karışıma bulandıktan sonra tepside biriktirilir. Sıvıyağ geniş bir tavada kızdırılıp hazırlanan köfteler kızgın yağda çevire çevire kızartılır. Semizotlu cacık servis tabağına yayılır. Üzerine nar gibi kızartılmış fındık köfteleri yerleştirilir. Sıcak sıcak servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları