Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Kablolu televizyonda radyasyon var mı?

MODERN mikrop radyasyon konusundaki aydınlatıcı yazılarınız için teşekkür ederiz. Teknolojinin gelişmesi bu mikrobun evlerimize kadar girmesine neden oluyor. Baz istasyonların durumunu okuduk. Ancak çevremizden duyduğumuz, kablolu televizyonun ve özelikle bir firmanın taktığı dijital yayınlarla ilgili kutuların da radyasyon yaydığı. Firma ile, bu kutuları sökmeleri için konuştuk ama sonuç alamadık. Bizi lütfen aydınlatın, evlerimizin içindeki bu kutular bizi korkutuyor, ne yapalım? Y.Y.

BAZ istasyonları konusundaki yazılarda da belirttiğim gibi, bilinçsizce yayılan söylentiler ve gösterilen tepkiler insanlarda, paranoya derecesinde anlamsız korkulara neden oluyor. Yetkililer de bu konunun doğrusunun ne olduğu konusunda insanları aydınlatmayınca bu söylentiler ve korkular çığ gibi büyüyor.Teknik, uzmanlık alanım olmadığı halde bu korkuları gidermek için açıklama yapmak istiyorum.Elektromanyetik dalgalar televizyonların verici antenlerinden yayılır. Bu antenlere belirli bir mesafeden daha yakın oturmak sakıncalı olabilir. Sizin belirttiğiniz dijital yayıncılıkta, çatıya konulan bir uydu anteni ile, uydulardan çok zayıf olarak gelen yayın sinyalleri yoğunlaştırılarak, evdeki ’kutu’ diye tanımladığınız cihaza kablo aracılığı ile iletilir. Bu cihaz bir çeşit adaptör görevi yapmaktadır. Nasıl ki pille çalışan cihazları, 220 voltluk şehir elektriği ile çalıştırmak istediğiniz zaman, bu akımı sizin cihazınıza uygun hale getiren ’adaptör’ bir alet kullanıyorsanız, bu ’kutu’lar da, uydulardan gelen ve televizyon cihazınıza uygun olmayan frekanstaki sinyallerden istediğinizi seçip, televizyon cihazınıza uygun hale dönüştürmektedir. Kablolu televizyonda bu işlemler belirli merkezlerde yapılmakta ve televizyonunuza uygun hale dönüştürülmüş yayınlar, bu merkezden evlerinize kadar uzanan bir kablo üzerinden ulaştırılmaktadır. Gerek uydu ve gerekse kablolu yayınlardan korkmanız için bir neden yok. Keşke bu sistemler çok yaygınlaşsa da her ilçede hatta her mahallede, her televizyon kanalı için bir verici anten konulması zorunda kalınmasa. Yukarıda da belirttiğim gibi elektromanyetik dalgalar verici antenlerden yayılmaktadır.

İzolasyon maddesi kanser yapar mı?

BİR yıl kadar önce banyomuzun tavanını muhtelif akıntılardan dolayı, su izolasyonu yapan bir madde ile boyadık. Sorun tümüyle halloldu. Eşim ve ben bir süre sonra, banyo yaparken öksürmeye başladığımızı fark edip bunu aramızda tartıştık, ancak bir neden bulamadık. Bir süre sonra bir yakınım, bu tür ürünlerde ’asbest’ maddesi bulunduğunu ve bunun da kansere yol açabileceğini söyledi.Böyle bir ihtimal var mıdır? Kanser riski başlamışsa bunu hangi muayenelerle anlayabiliriz.? E.ŞEN

İNSANLARDA çevre bilincinin başlaması çok güzel. Bu aşamada sadece yakın çevresi için geçerli olmakla beraber zamanla bu bilincin iyice yerleşeceği yolunda umut veriyor. Türk halkında yerleşmesini dilediğim bir alışkanlık da, iyice bilmediği konularda insanları etkileyici yorumlar yapmaması. Arkadaşınızın söylediği asbest, gerçekten kanser riski yaratan bir maddedir. Ancak bildiğim kadarıyla asbest, su izolasyonunda değil, ısı izolasyonunda bir dönem kullanılmış ve riski nedeniyle kullanımı sınırlanmış bir maddedir. Bu nedenle, sizin, nem için sürmüş olduğunuz üründe asbest olacağını sanmıyorum. Bu tür ürünler için önemli olan, eritici maddeleridir. Kuruma süreci içinde buharlaşan bu maddelerin tahriş edici özelliği olabilir. Bunun için de sürdükten sonra, kuruma sürecinde, ortamın iyice havalanmasını sağlamalısınız. Siz bu ürünü sürdükten sonra, bir yıl kadar bir süre geçtiğine göre öksürüğünüzü bununla bağdaştırmak pek mümkün gözükmüyor. Banyo gibi nemli ortamlarda üreyebilecek küf mantarları da, alerjik tepkimelerle öksürük nedeni olabilir. Kullanmadığınız zamanlarda banyonuzun iyice havalanmasını sağlamak, küf mantarı üremesi ihtimali olan ve temizlik sırasında kolayca ihmal edilen kıyı-köşe yerleri, çamaşır suyu katılmış suyla iyice temizlemek çare olabilir.Şikayetleriniz devam ederse, alerji konusunda uzman bir hekime başvurarak alerji incelemesi yaptırabilirsiniz.Eğer kullandığınız üründen çok emin olmak istiyorsanız, üreticisi ile temasa geçerek ’madde güvenlik bilgisi’ talep edebilirsiniz. Madde güvenlik bilgisi, bir ürünün içinde hangi maddenin hangi oranlarda bulunduğu ve bunların sağlık üzerindeki bilinen risklerini kapsayan bilgilerdir.

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları