Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Parazitler kiloyu etkiler mi?

KİLOM boyuma göre az. 6-7 ay kadar önce bağırsaklarımda parazit gördüm, bunun için eczaneden ilaç alıp kullandım ama, fayda etmedi sanıyorum, dışkımda hálá görünüyorlar. Kilo almamı bu parazitler mi engelliyor? İlacı var mı? l R. Gülay

BAĞIRSAKLARDA yaşayabilen parazitlerin birçok cinsi var. Tek hücreden oluşan da bulunabileceği gibi, boyu birkaç metreye ulaşanları da bulunabilir. Bu kadar değişik cinsleri bulunabilen zararlıların hepsini birden etkileyecek tek ilaç söz konusu olamaz. Paraziti görmüş olmanız ve bunu eczacıya tarif etmeniz de çözüm değil. Çünkü bir insanda birden çok cinste parazit aynı anda bulunabilir. Bu nedenle, dışkı tahlili yapılmalı bağırsağınızda bulunan parazitin ya da parazitlerin cinsleri belirlenmeli ve bu sonuca göre bir hekimin belirleyeceği ilaç ya da ilaçlar, hekimin belirleyeceği dozda ve sürede kullanılmalıdır. Dikkat edin, bir eczaneye danışarak ilaç alın demiyorum. Eczacıların bilgilerini tabii ki kabul ediyorum ama, bu ayrıntıyı bilmelerini beklemek de doğru değil. Ayrıca ülkemizdeki bir gerçek de eczanelerin çoğunda, eczacıların her zaman işin başında duramayıp işi kalfalara devretmeleridir. Yani siz eczaneye tarifle bir ilaç aldığınız zaman, sizin tespitleriniz ve eczacı kalfalarının bilgisine hayatınızı emanet etmiş oluyorsunuz. Bir yandan hastalık gibi sağlığınızı ve belki de hayatınızı tehdit eden bir riski, diğer yandan da bazı hallerde ciddi yan etkileri olan ilaç gibi bir kimyasal maddeyi göze alıyorsunuz. Sağlığınızı ve hayatınızı bu kadar hafife almayın.

Bir hekim olmamama rağmen, benden de kesin teşhis ve ilaç tavsiyesi beklemeyin lütfen. Sizin tariflerinize dayanarak bünyenizi tanımadan bir tavsiye yanlış olur, ben sizin sağlığınıza saygımdan dolayı bunu yapmak istemiyorum.

Bağırsak parazitleri ile kilo alamama arasında ilişki genellikle düşünülür ama bu ilişki sanıldığı kadar çok güçlü değildir. Bu ilişkinin düşünülmesi, parazitlerin bağırsaklarda yaşaması ve gıdalara ortak olmasındandır. Bunun bir neden olabilmesi için, büyük cinsteki parazitlerin çok yoğun miktarda bulunması gerekir. Bu da pek rastlanılan bir durum değildir. Eğer parazitler nedeniyle bağırsak tahrişi oluyor, bu da kendini sürekli ishalle gösteriyorsa, gıda emilimi azaldığı için kilo alamama durumu ortaya çıkar. Bir de, bağırsak paraziti olanlarda bulantı oluyorsa, bunun ileri düzeyde olması hali de beslenmeyi bozabilir. İki olasılık da pek sık rastlanmadığı için kilo eksikliğini bağırsak parazitleriyle ilişkilendirmek pek doğru değil.

Spermlerim kanlı geliyor

27 yaşındayım. Sorunum spermlerimin sürekli olarak kanlı gelmesi. Herhangi bir ilişkide bulunmadığım, ağrı, yanma ve kaşınma gibi şikayetlerim olmamasına rağmen devam eden bu kanama beni endişelendiriyor. Utangaç olduğum için doktora da gidemiyorum. Bana ne önerirsiniz? C.İ./İZMİR

ÖNCELİKLE utangaç olduğunuz için doktora gidememe gerekçenizi eleştirmek istiyorum. Gideceğiniz kişi bu organların doktorudur. Cinsel organlar da vücudun diğer organlarından farklı değildir, bu kadar önemsemeyin. Spermlerin kanlı olarak gelmesini incelersek, bir organdan kan gelmesi orada bir sorun olduğunu düşündürür. Bu bazen iltihap, bazen tümör, bazen de sadece tahriştir. Ağrı, akıntı ve benzeri başka sorununuz olmadığı dikkate alınınca bunun sadece tahrişe bağlı olması ihtimali ön plana çıkar. Özellikle sık cinsel ilişki ya da sık mastürbasyon hallerinde kanlı meni görülebilir. Cinsel ilişkiniz olmadığını bahsediyorsunuz, eğer sık mastürbasyon yapıyorsanız, buna biraz ara vermenizi tavsiye edeceğim. Eğer buna rağmen kan kaybolmazsa, olayın altında ciddi bir sağlık sorunu olması ihtimali bulunduğu için bir üroloji uzmanına muayene olmanız gerekecek.

Yazarın Tüm Yazıları