Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Burnunuzu muayene ettirin

S.Ü./ALMANYA

Sizin midenizde bir düzensizlik olmakla beraber, esas sorununuzun burun ve boğaz sisteminizle ilgili olmalı. Sanıyorum, burundan nefes almanızı zorlaştıran bir neden var. Ayrıca kronik sinüzit gibi bir hastalık nedeniyle, genizden boğazınıza doğru bir akıntı oluyor.

Kulak, boğaz ve burun hastalıkları uzmanı bir doktora muayene olduğunuz taktirde sorununuza çare bulunacağı inancındayım.

Alerjik göz nezlesi olmuşsunuz

E. Gülcan

Gözünüzün kaşınma, kızarma ve akıntı tarzında belirtiler göstermesi, alerjik konjuktivit denilen, göz zarının alerjik etkenlerle tahrişini düşündürmektedir. Bu tür alerjiler genellikle mevsimlere bağlıdır. Örneğin polen alerjisi olanlarda, bitkilerin polen saçtığı ilkbahar günlerinde şikayetler artar, diğer zamanlarda da azalır.

Tüm alerjik hastalıklarda, eğer mümkünse alerji yapan etkenin belirlenmesi ve bundan uzak durulması, şikayetlerin azalması açısından çok önemlidir. Eğer genel alerji şikayetleriniz de varsa, alerji uzmanı bir hekime başvurarak tetkik yaptırmanızı tavsiye ederim.

Kullandığınız ilaçlar, sürekli olarak da kullanılabilir, bir yan etki göstermez.

Akciğer hastalıkları uzmanına başvurun

39 yaşındayım. Son birkaç yıldır, sürekli kilo kaybediyorum. Ciddi bir hastalıktan korkuyorum. Ayrıca guatrdan da şüphe ediyorum. Çünkü aşırı zayıflamanın yanısıra sinirlilik, ellerimin devamlı titremesi, yorgunluk ve baş dönmesi gibi şikayetler var. Daha da önemlisi devamlı olarak balgam tükürüyorum. Bir de nefesim çok kokuyor. Dişlerimi devaml olarak fırçalıyorum, sigara da kullanmıyorum.

Ne yapacağımı şaşırdım. Ben de herkes gibi sağlıklı olmak istiyorum. Lütfen bana yardım edin.

K. Kayacan / ANTALYA

Yakınmalarınızın ilki, kilo alamamakla ilgili. Kilo durumu bünyesel farklılıklarla ilgili bir özelliktir. Bazı bünyeler, özellikle gençlikte, daha fazla kalori harcar. Bunun bir sonucu olarak başkalarından daha fazla yemek yedikleri halde kilo almaz. Ancak bu kişilerin de yıllar geçtikçe, daha kolay kilo aldıkları görülür. Sizin devamlı olarak kilo vermeniz, anlamlı boyutlara vardıysa, nedenini araştırmalısınız. Ellerinizin titremesi, kolay sinirlenmeniz gibi şikayetlerinizi hemen guatrın bir çeşidi olan hipertiroidiye bağlamanız doğru değil. Sinirsel etkenlere bağlı olarak da ellerde titreme gibi şikayetler görülebilir. Hipertiroidi ihtimalini ortadan kaldırmak için kan tahlilleri yapılmalıdır.

Sizin daha önemli sorununuzun devamlı balgam çıkarma ve ağız kokusu olduğunu düşünüyorum. Sigara içmeyen sağlıklı bir insanın devamlı balgam çıkartmaması gerekir. Bu denli bol balgam çıkartma tıp dilinde bronşektazi olarak adlandırılan ve bronşların genişlemesine neden olan bir hastalığı düşündürüyor. Bu kişilerde nefeste kötü koku da duyulabilir. Daha önce akciğer veremi şüphesiyle yaptırdığınız tetkik sırasında sadece verem olup olmadığına dikkat edildiyse, bronşektazi gözden kaçmış olabilir. Akciğer hastalıklarıyla uğraşan bir merkeze veya uzmana tekrar başvurarak, aşırı balgam çıkartma şikayetinizi tetkik ettirmenizi tavsiye ederim.

Yazarın Tüm Yazıları