Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Sedef hastalığı ve Balıklı Göl

38 yaşında bir erkeğim. Bir yıl kadar önce başım hariç hemen bütün vücudumda pullanma olmaya başladı. Önce sivilce tarzında belirip sonradan kuruma ve kabuklanma ile pul pul dökülmeler görülüyor.

Bir kaç doktora giderek muayene oldum, sedef hastalığı olabileceğini söylediler. Verdikleri pomadlar biraz hafifletmekle birlikte kesin bir çare olmadı. Bu hastalık niye olur? Kesin tedavii yok mudur? Balıklı Göl bir çare olabilir mi? Bu konularda sizin görüşlerinizi rica ediyorum.

E. AKKAYA / ANKARA

Sedef, halkımızın genelde iyi tanıdığı bir hastalıktır. Deride kızarık alanlar halinde başlar, daha sonra üzeri kabuklanır. Bu kabuklar, üzeri beyaz, sedef gibi parlak bir yapıda olduğu için, bu hastalığa sedef hastalığı ismi verilmiştir.

Hastalığın değişik tipleri vardır. Bazı tiplerde, vücutta yer yer plaklar oluşurken, bir başka tipinde tüm vücutta yaygın olarak yer alabilir. Mektubunuzdaki tarife göre sizdeki tip, tüm vücutta yaygın olan olmalı.

Sedef hastalığının kesin nedeni bilinmiyor. Ancak, ortaya çıkmasında travmaların rolü var. Özellikle dizlerde ve dirseklerde daha fazla olması da, travmanın, yani çarpmaların etkisine bağlanıyor. Ruhsal yapıda travma etkisi yaratan olayların da hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı rolü olduğu söylenmektedir. Özellikle çocuklarda, üst solunum yolları iltihaplanmalarından sonra ortaya çıktığı da görülmektedir.

Hastalığın kesin tedavisi de henüz bilinmiyor. Zaman zaman ataklarla seyreden bir karakteri var. Akut ataklar kendiliğinden de gerileyebiliyor ama, kesin iyileşme çok nadir. Tedavi daha çok belirtilere yönelik. Yağlı merhemlerin sürülmesi kabukların dökülmesine yardımcı oluyor. Daha inatçı vakalarda keratolitik olarak adlandırılan, örneğin salisilik asitli merhemlerin sürülmesi gerekebilir. Kabuklar giderildikten sonra alttaki deri için kortizonlu merhemler kullanılır.

Ultrnaviyole ışınlarının yararlı rolü var. Yazın bol bol güneşlenmek iyi geliyor. Özellikle deri hastalıkları kliniklerinde kullanılan PUVA adlı yöntemde, psoralen adlı ilaç, ultraviyole ışını saçan lamba ile birlikte kullanılıyor.

Son yıllarda A vitamini asitlerinden yararlanılıyor. Kadınlar için hamile olmadığının ya da ilacın kullanımından sonraki iki yıl içinde hamile kalmayacağının garantilenmesi şart. Çünkü cenin üzerinde olumsuz etkisi var. Ayrıca zaman zaman da, aynı zamanda bir kanser ilacı olan Methotraxate da kullanılabilmektedir.

Sivas'taki Balıklı Göl de yararlı olmaktadır. Belirli ısısı olan suyun içinde yumuşayan kabuklar, balıklar tarafından temizlenmekte, muhtemelen suyun yararlı içeriği ve belki de balıkların etkisi olumlu sonuçlar göstermektedir. Ancak, hastalığı tümden kaldıracağını sanmıyorum.

Ankara’daki tıp fakültelerinden birinin deri hastalıkların kliniğine bağlanıp, devamlı kontrolda kalmanız yararlı olacaktır.

Şeker dengeniz bozuk

M.SEVGEN / HOLLANDA

Yemeklerden sonra halsizlik ve uyuklama isteği, kan şekerinizin yükselmesine bağlıdır. Buna karşılık da zaman zaman çarpıntı ve uykusuzluk olması, kan şekerinizin günün bazı saatlerinde, özellikle uzun açlıklarda, normalin altına düştüğünü gösteriyor.

Sizin şekerli, unlu, nişastalı gıdaları çok azaltmanız, yemekleri az ama sık yemeniz yararlı olacaktır. Mektuptaki bilgilerle bu kadar tavsiyede bulunabiliyorum. İzin nedeniyle Türkiye’ye geldiğinizde daha ayrıntılı tetkik ve tedavi olanağına kavuşuruz.

Yazarın Tüm Yazıları