Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Bacaklarımda erizipel oluşuyor

A. Vatansever / Almanya

Erizipel olarak tanımlanan hastalık, lenf damarlarının iltihaplanmasıdır. Bu nedenle, diğer bir adı da lenfanjittir. Mikrobun girdiği yerden başlayan, lenf damarları boyunca yayılan kızarıklık, şişme, ağrı, sıcaklık hissi oluşur. Yaygın olduğu takdirde, hastanın ateşi de yükselebilir. Tedavi edilmediği takdirde hastalık ilerleyerek çevre dokuları da etkileyip tehlikeli boyutlara ulaşabilir.

Sizin bacağınızın aynı bölgesinde 4 kez erizipel olması, ayağınızda mikrop girişini kolaylaştıran bir giriş kapısı bulunduğunu düşündürür. Öncelikle ayaklarda mantar hastalığı, cillte tekrarlayan yaralar ya da çatlaklar gibi olaylar gözden geçirilmelidir. Bu tür olaylar ortadan kaldırılmadığı taktirde, daha önceden geçirilen erizipeller nedeniyle normal yapısı bozulmuş olan bu sistemde yeni iltihaplanma olaylarının ortaya çıkması çok

kolay olacaktır. Bu hastalık ataklarını ortadan kaldırıp tekrarlamasını önleyemediğiniz taktirde, bacağınızı kaybetmek tehlikesiyle karşı karşıya kalırsınız. Deri hastalıkları uzmanı bir doktora başvurarak ayaklarınızın sağlığı açısından yapılması gerekenleri gözden geçirin.

Annemde iltihaplı romatizma varmış

Ş. Öztürk / İstanbul

Tıp dilinde romatoid artrit olarak tanımlanan hastalığa halk arasında iltihaplı romatizma denilmektedir. Özellikle el ve ayaklardaki küçük eklemleri daha fazla tutar. Eklemlerde şişme ağrı ve hareket zorluğunun yanı sıra giderek kalıcı şekil bozukluklarına yol açabilir.

Hastalığın tedavisi çok kolay değil. Tedavide kullanılan birçok ilaç var, bunlar hastanın durumuna göre genellikle kombinasyonlar halinde kullanılır. Her hastanın tedaviye gösterdiği cevap farklı olabiliyor. Üstelik bu ilaçların hemen hepsi az ya da çok yan etkiler yaratabiliyor. Bu nedenle tedaviyi sürdüren doktorla sürekli bağlantıda kalınması yararlı olmaktadır. 4 aydır tedavi uygulanmasına rağmen bir sonuç alınmaması, daha farklı kombinasyonların uygulanmasının gerektiğini düşündürüyor. Annenizi üniversite hastanelerinden birinin romatoloji bölümüne muayene ettirmenizi tavsiye ederim.






 








Yazarın Tüm Yazıları