Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Yatağımı ıslatıyorum

Rumuz: Merve / Ankara

Bayanlar arasında idrar kaçırma sık rastlanan sorunlardan biri. Biraz zorlanma, gülme gibi hallerde idrar kontrolü güçleşiyor. Bunun nedeni mesane boynunda bulunan kasların zayıflığı. Bu durumun da çaresi var. Kasları güçlendiren çalışmalarla bu sorunu ortadan kaldırmak mümkün. Bazı merkezlerde, pelvis (leğen kemiği) civarındaki kasları güçlendirici egsersizler ve elektrikle uyarma tedavileri yapılmaktadır.

Sizin yaşınızın 29 olduğu dikkate alınınca, mektubunuzda açık olarak belirtmemiş olmanıza rağmen bu sorununuzun küçük yaşlardan beri devam ettiğini düşünüyorum. Böyle olunca öncelikle bir nöroloji uzmanına başvurmanızda yarar var. Mesane civarındaki kaslara kumanda eden sinirlerle ilgili organik ya da psikolojik bir sorun olup olmadığı araştırılmalı, eğer nöroloji ve psikiyatri alanlarında bir sorun yoksa, fizik tedavi uzmanları tarafından yönetilen merkezlerden birine başvurarak idrar kontrolünü sağlayan kasları güçlendirme çalışmalarına başlamalısınız.

Varikosel ameliyatı kısır bırakır mı?

D. L. / Almanya

Daha önceki yazımda kısırlık riski yaratan ileri varikosel vakalarında ameliyatın gerekli olduğundan bahsetmiştim, siz de mektubunuzda ameliyat olununca zaten kesinlikle kısır olunacağı gibi bir görüş belirtiyorsunuz. Öncelikle bu görüşün tümden yanlış olduğunu belirteyim. Varikosel, bir anlamda bacaklardaki varislere benzer. Kirli kanı götüren toplar damarlardan bazıları genişlediği için bacaklarında mavi-yeşil şiş damar oluşan ve bunları ameliyatla aldıran kişilerde bacaklar nasıl tehlikeye girmiyorsa testislerindeki bazı toplar damarlar genişlediği için bunları aldıran kişilerin testisleri de tehlikeye girmez ve bu kişiler kısır olmaz. Sanıyorum siz ‘varis’ sözcüğü ile ‘testis’ sözcüğünü karıştırdınız ve varislerin ameliyatla alınmasından bahsedildiğinde, testislerin alınacağını sandınız. Varikosel ameliyatında testislere dokunmadan sadece genişleyen damarlar alınmaktadır, endişe etmeyin.






 








Yazarın Tüm Yazıları