Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Kalp romatizmasından korunmalısınız

S. S. / Mersin

Göğsün sol kısmındaki her ağrı ve çarpıntının mutlaka bir kalp hastalığına bağlı olmadığını bilmeniz gerekir. Tedbirli olmak açısından böyle bir şey hissedince tetkik yaptırmak doğaldır, ancak bu konu evham haline dönüştüğünde, sorunun giderek artacağını hatırdan çıkartmamak gerekir.

Sizin durumunuza gelince, ASO olarak adlandırılan tahlil, streptokok adı verilen bir mikroba karşı vücudun cevabını gösterir. Yani bu tahlilin yüksek çıkması, bu cins mikrobun etken olduğu bir hastalık geçirdiğinizi gösterir. Bu mikrop, genellikle bademcikler gibi boğaz ve üst solunum yolu organlarını etkiler. Bu tür iltihaplı olaylardan sonra, nadiren kalp, böbrekler ve eklemler de etkilenebilir. Eklemlerin etkilenmesi, akut ateşli eklem romatizmasına, böbreklerin etkilenmesi akut nefrit ya da halk arasında albumin denilen hastalığa, kalbin etkilenmesi de kalp kası ya da kapaklarının iltihaplanmasına neden olabilir. Bazen de birkaç organı birden etkileyen hastalık atakları olabilir.

Kalp şikayetleri olan ya da muayene sırasında kalpte şüpheli bulgular saptanan hastaların, eğer bademcikleri büyükse ve yapılan tahlillerde ASO yüksek bulunursa kalpteki bulguların bir hastalığa ait olması ihtimali kuvvetlenir. Sizin de bu tahliliniz yüksek ancak, kalbinizde gerek dinlemekle ve gerekse EKG ve röntgen gibi tetkiklerde ne gibi bulgular olduğunu bilmediğim için kalp hastası olup olmadığınız yolunda bir görüş belirtemeyeceğim. Mektubunuzdaki ifadeden anladığıma göre, sizi muayene eden doktorlar da kesin bir karara varamamış. Bunu kesinleştirmek için Ekokardiyografi denilen tetkik yönteminden yararlanılabilir. Ultrasonografi denilen tetkik yöntemi ile aynı prensiplerde çalışan, ağrısız, zararsız bu tetkik, özellikle kalp konusunda uzmanlaşmış bütün merkezlerde uygulanabiliyor.

Size de büyük şehirlerimizden birine giderek bu tetkiki yaptırmanızı tavsiye ederim.

Cinsel gücüm kayboldu

N. Ş. / İstanbul

Mektubunuzda anlattıklarınıza göre koroner damarlarınızdan birisi tıkanmış ve balonla açılmış. Halen ilaç kullanmakla herhangi bir sorun ortaya çıkmadan idare edebildiğinizi belirtmişsiniz. Ayrıca şeker hastalığından şüphe edilerek yükleme testi yapılmış. Bu arada cinsel gücünüzde de azalma olmuş.

Cinsel güç azalmasında kalp ve tansiyon tedavisinde kullanılan ilaçların etkisi olabilir. Şeker hastalığınız varsa, bunun da etkisinin olması muhtemel. Sizin öncelikle bir iç hastalıkları uzmanına ardından da üroloji uzmanına başvurarak olayın organik mi yoksa psikolojik kökenli mi olduğunu belirlemeniz, tedaviyi de buna göre yönlendirmeniz gerekiyor.






 








Yazarın Tüm Yazıları