Sağlığınız için harekete geçme zamanı

Bahar ayları, sağlıklı yaşama olan ilginizi hayata geçirmek için en uygun zamandır. Bedensel ve ruhsal sağlığınıza ilişkin ertelediğiniz her şey için yeniden başlama emrini hemen bu sabah vermelisiniz. Yeterince ertelediniz, artık harekete geçme zamanı. Haydi!..

Unutmayın! ‘‘Bilmek yetmez, uygulamanız gerekir, istemek yetmez, yapmanız gerekir.’’ Ünlü Alman sanatçı ve düşünürü Goethe'nin bu sözü, sizin için bir ilke olmalı. Sağlığınız için daha iyi şeyler yapmayı ve sürdürmeyi hemen Deneyin.

STRESİ TARİHE GÖMÜN

Yapacağınız şey zor değil. Sağlıklı davranışları yaşamınızın bir parçası haline getireceksiniz. Fazla kilolarınızı vermeye, ideal kilonuzu korumaya, düzenli olarak hareket etmeye; besinleri de ilaçlar gibi tüketmeye, sadece acıkınca yemeye, gerektiği miktarda yemeye, uygun saatlerde yemeye başlaycaksınız. Uykunuza özen göstermeye, onu ancak ilaç alınarak yapılabilecek zahmetli bir iş haline getirmeden evvel, zamanında ve yeterli süre uyumaya çalışacaksınız. Daha çok gülmeye, eğlenmeye, yardım etmeye, hoşgörmeye, sevmeye, stres sorununuzu tarihe gömmeye karar verceksiniz.

KENDİNE SAYGI

Eğer yaptıklarınız ve yaşadıklarınız, beden ve ruh sağlığınıza karşı özenli ve saygılı bir tutum içermiyorsa hemen başlamanın sizin için daha da önemli olduğunu unutmayın.

Bu güneşli bahar sabahı sizin için daha iyi ve daha güzel bir hayatın başlangıcı olabilir. Haydi, durmayın artık. Başlayın!..


SELÜLİT: Portakal kabuğu sendromu


Yaz geliyor. Kusurlarınızı gizlemek için en az şanslı olduğunuz güneşli günler yaklaşırken hepimizi tatlı bir telaş sarmalar. Daha az kilolu ve daha az sellülitli bir dış görünüm endişesidir bu telaşın sebebi. Sellülit öncelikle kadınların sorunudur. Kendine iyi bakan, beden yıpranmasını geciktiren, beslenme alışkanlıklarını düzene koyan, bol su içip yeterince egzersiz yapan ve ideal kilosunu koruyanlarda bu sorun hiç yoktur ya da pek azdır.


Selülit hasara uğramış, bağ dokusu muhtevası artmış yağların özellikle kalça ve üst bacak bölgesinde toplanmasıdır. Selülitle mücadelenizi kolaylaştıracak, selülitinizi azaltacak kolay ve doğru bilgileri bir kenara not almak ister misiniz?

Önce tuzu azaltın ve yeterli miktarda su içmeyi unutmayın.

Yapay tatlandırıcılardan, renklendiricilerden ve besin desteklerinden uzak durun.

KOYU RENKLİ MEYVELER

Bol bol sebze ve meyve yiyin. Özellikle koyu renkli olanlarını: Koyu kırmızı (Karpuz, domates, elma ve kırmızı greyfurt ya da portakal: Likopen mucizesi), siyah (üzüm: Dolaşım sistemimize OPC's desteği), koyu yeşil (elma, ıspanak, brokoli, biber), koyu sarı (mango) sebze ve meyvelere öncelik verin. Meyveleri yemekten en az iki saat sonra tüketin.

Daha az kafein kullanın.

Alkol kullanmayın ya da azaltın. Serbest radikal zararlarından koruyucu antioksidan OPC'sihtiva eden,cilt dolaşımını koruyup destekleyen 1-2 bardak kırmızı şaraba izin var.

Şekeri kesin. Şekerlemelerden, tatlılrdan uzak durun.

Bilinçli masaj, selülit oluşumunu azaltabilir. Hafatada 3 kez derin masajdan yararlanın.

FAZLA GÜNEŞTE KALMAYIN

Fazla güneşte kalmak selüliti arttırıyor. Saat 10:00-14:00 arasında güneşlenmeyin. Güneşten koruma etkisi 15'ten yüksek (Sun Protecting Factor: SPF) koruyucular kullanın. Kamuflaj yapıcı ‘‘tanning cream’’lerden yararlanabilirsiniz. Daha koyu bir cilt sellülitin görünümünü maskeleyebilir.

AEROBİK VE EGZERSİZ

Sellüliti azaltabilecek en iyi yolun aerobik egzersizler olduğunu unutmayın. Haftada en az 3 kez 35 dakika sürecek aerobik ya da değişik aktiviteler yapın: Yürüyün, bisiklete binin, yüzün, dans edin. Daha uzun ve daha sık aerobik aktivitelerinin daha az sellülit demek olduğunu hep hatırlayın. Aerobik çalışmalar iyi ve planlı yapıldığında gergin ve formda tutar, kilo verdirir, cilt ve cilt altı yağları uzaklaştırır, genç, gergin ve düzgün bir cilt görünümü sağlar.

Daha az kalori tüketin ve yağları azaltın. Düşük yağlı bir diyet, aerobik egzersiz kadar etkin bir selülit azaltıcısıdır. John Hopkins Üniversitesi'nden Prof. Maria Simmson yüksek yağlı beslenmenin selülitin en önemli etkeni olduğunu belirtmekte. Günlük toplam yağ tüketiminizi yağdan gelen kalorileri yüzde 25'in altına indirerek sınırlayabilirsiniz. Bunun için kullandığınız besinlerin yağ muhtevalarını dikkatle inceleyin, etkilerini kontrol edin, yarım yağlı veya yağsız besinlere yönelin.

Üzgünüz! Sellülit tedavi edici ürünlerden fazla bir şey beklemeyin. Sadece ABD'de selülit giderici veya azaltıcı ürünlere (kremler, jeller) yılda 25 milyon dolar ödeniyor.Bu ürünlerle cildinizi değil sadece cüzdanlarınızı inceltebilirsiniz. John Hopkins Medical Institutions Health, Weight and Stress Clinic'de denenen 32 sellülit tedavi edici ürünlerle yapılan çalışmada alına sonuç hiçbirinin yararlı olmadığı açıklandı.
Yazarın Tüm Yazıları