Safa Meyhanesi

Geçen haftalarda bir yerin müdavimi olmaktan bahsetmiştim. Müdavimi olduğumuz mekanlar içinde rahat ettiğimiz, uzun zamandır gittiğimiz müdavimlerin artık birbirlerini tanıdıkları yerlerdir ve elbette ki böyle yerlerin müdavimi olmamız karşılıklı özene ve saygıya dayanır.

Haberin Devamı

İşte böyle, müdavimi bol olan yerlerden biridir Yedikule’deki Safa Meyhanesi. Elli yılı aşkın geçmişiyle pek çok insanı ağırlamış bu meyhane. İnsan içeri girip birkaç klasik meze yediğinde bu mekanın neden bu kadar uzun süredir ayakta olduğunu daha iyi anlayabiliyor.
Safa Meyhanesi’nin binası Osmanlı döneminden kalma. Hatta padişahın at bakıcısı tarafından kullanılıyormuş. İstanbul’un büyük yangınlarını yaşamış olan bina tarihinde meyhane ve T.C.D.D lokali olarak kullanılmış.
Sonunda 1948 yılında Süleyman Kızıltay tarafından meyhane olarak işletilmeye başlanmış. Ve o gün bugündür de meyhane.
Safa hiç öyle şatafatlı bir mekan değil aslında. Yüksek tavanı, tarihi dokusu ve duvarlarda asılı olan yazılarıyla size ne kadar köklü bir mekanda olduğunuzu hatırlatıyor. Doğrusunu isterseniz, böyle köklü mekanları bulmak zor oluyor. Hele hele haklı bir üne sahip olanları bulmak daha da zor.

Haberin Devamı

Tavuklu tepsi mantısı

Tavuk etini iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. İnce ince didikleyin ya da tavla zarı formunda küçük küçük doğrayın. (tavuğu haşlamak için en az 8 su bardağı su kullanın) Hamuru hazırlamak için; un ve tuzu derin bir yoğurma kabına aktarıp karıştırın. Ortasını havuz gibi açıp suyu azar azar ilave edin. Yaklaşık 5 dakika yoğurarak kulak memesinden daha sert bir hamur elde edin.
Hamuru eşit büyüklükte iki bezeye ayırıp üzerlerini örtün ve oda sıcaklığında 30 dakika kadar dinlendirin. Bezeleri unladığınız mutfak tezgahında yarım santimden daha ince olacak şekilde açın. Yufkaları 3x3 santimlik kareler elde edecek şekilde kesin.
Kare parçaları isterseniz üçgen şeklinde kapatın, isterseniz uçlarını birleştirerek Kayseri mantısı gibi bohça yapın. Fırın tepsisini katı yağla yağlayıp mantıları tepsiye yan yana yerleştirin.
200 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar kızartın. Çıkarır çıkarmaz üzerine sıcak tavuk suyunun tamamını aktarın. (mantıların üzerini tamamen kapatmasına dikkat edin) Didiklediğiniz tavuk etini de serpiştirip karıştırın. 10 dakika kadar suyunu çekmesini bekleyin.
Mantı ve tavukları beraber geniş bir tencereye aktarın. Ocağın üzerine tekrar koyup kısık ateşte, mantılar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Üzerine önce yoğurt, isterseniz salçalı sos gezdirin ve incecik kıyılmış maydanozla süsleyerek  servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

Hamuru için;
- 3 su bardağı un
- Alabildiği kadar su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 adet tavuk göğüs eti
(3 adet büyük tavuk budu da kullanabilirsiniz)
- 8 su bardağı sıcak
tavuk suyu
Ayrıca;
- 1 kase süzme yoğurt
- 3 diş dövülmüş sarmısak
- İsteğe bağlı salçalı sos

Yazarın Tüm Yazıları