Şaduman Ablam evleniyor

Kelkit’te düğünlerin genellikle yaz aylarında yapıldığını, ancak nadir de olsa kışa ya da sonbahara denk geldiğini söylemiştik.

Bu düğünler ihtişamından ve zengin sofralarından pek bir şey kaybetmezdi. Ancak, ana yemek değişir ve kurutulmuş kemiklerle yapılan keşkek ya da yahni olurdu. Çok özel işlemlerden geçirilerek yapılan kurutulmuş kemik, insanın damağında odun ateşinin isli tadını bırakırdı ve kuru kemiğin lezzet verdiği yemeklere hepimiz bayılırdık.

Kış düğünlerinden bahsederken Şaduman Abla’nın o yaz yapılan düğününü es geçmeye hiç niyetim yok tabii ki. Biliyordum ki düğünün yapılacağı sabah Şöhret Teyzem muhakkak meşhur "tuala" kuymağını pişirecekti. "Süt yüzü kuymağı" da dediğimiz bu kahvaltı yemeğinin lezzeti, üzeri neredeyse üç parmak kaymak tutmuş olan taze süt ile yeni yapılmış tereyağının muhteşem uyumuyla doruğa çıkardı. Yapılış aşamaları ve malzemeleri beşamel sosa çok benzeyen tuala kuymağı, insana özel bir gün yaşayacağını hatırlatacak kadar lezzetliydi.

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

60 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet büyük boy patates

İç harcı için;

á 4 tatlı kaşığı tereyağı

á 8 tatlı kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri

á 4 yemek kaşığı haşlanmış taze mısır

á 4 adet sosis

á 2 yemek kaşığı domates püresi

á Ketçap, mayonez

Kumpir

Patatesleri iyice yıkayıp kuruladıktan sonra alüminyum folyoyla tek tek sarın. Patatesleri yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirin. Çatalla birkaç yerlerinden delip, önceden 175 dereceye ayarlayıp ısıttığınız fırında en az bir saat pişirin. (Yine de fırından çıkarmadan önce pişip pişmediklerini kontrol edin ve gerekirse biraz daha pişirin.) Sosisleri ince ince dilimleyip domates püresi ve 1 çay bardağı suyla birlikte küçük bir tencereye aktararak 5 dakika kadar pişirin.

Patatesler fırından çıkınca bıçakla ortalarını yarın. (patateslerin ikiye ayrılmamasına dikkat etmelisiniz.) Tereyağını kaşıkla ezerek patateslere yedirip rendelenmiş kaşarı içlerine paylaştırın. Üzerlerine birer yemek kaşığı salçalı sosis ilave edip haşlanmış taze mısır tanesi serpin. Ketçap ve mayonezle süsleyerek servise sunun.

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

Tart hamuru için;

á 125 gr bitkisel margarin

(Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı.)

á 2 yemek kaşığı yoğurt

á 1 paket vanilya

á 1 paket kabartma tozu

á 12 yemek kaşığı un

á 1 çay kaşığının ucuyla tuz

Krema için;

á 2 adet yumurtanın sarısı

á 4 yemek kaşığı toz şeker

á 1 yemek kaşığı pirinç unu

á 1 yemek kaşığı mısır nişastası

á 3 su bardağı süt

á 1 su bardağı hazır süt kreması

á 1/2 su bardağı renkli şekerleme

Kremalı şekerli tart

Margarin, yoğurt, vanilya, kabartma tozu ve tuzu yoğurma kabına aktarın. Malzemeleri, birbirine iyice yedirinceye kadar karıştırın. Unu da azar azar ilave edip pürüzsüz ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini temiz bir bezle örtüp oda sıcaklığında 20 dakika dinlendirin.

Diğer taraftan, kremayı hazırlamak için; yumurta sarıları ve toz şekeri orta boy bir tencereye aktarıp çırpma teli yardımıyla çırpın. Pirinç unu ve nişastayı 2 yemek kaşığı suda ezerek şekerli karışıma ilave edip çırpmaya devam edin. Sütü de katıp karıştırarak, kısık ateşte, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kremayı ocaktan alıp ılık hale gelmesini bekleyin.

Hazır süt kremasını da katıp mikser yardımıyla 5 dakika daha çırpın. Hamuru un serptiğiniz tezgahın üzerinde merdane yardımıyla yarım santim kalınlığına gelecek şekilde açın. Açtığınız hamuru, yağlanmış tart kalıbına elinizle bastırarak yayın. Kenarlarını keserek düzeltin. Tartı önceden 180 dereceye ayarladığınız fırının alt rafında 15 dakika kadar pişirip çıkarın ve soğumasını bekleyin. Hazırladığınız kremayı soğuk haldeki tartın üzerine aktarın. Üzerini renkli şekerlemelerle süsleyip buzdolabında soğumasını bekledikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları