Renkler

Serdar TURGUT
Haberin Devamı

Millennium gecesi

Hayvanlar áleminde en çok insanlar çıldırmaya meraklılar. Nerede bir fırsat görseler hemen onu kaçırmayıp, üzerine atlarlar. 2 bin yılına giriş gecesi de tabii çıldırmaların anası olmaya doğru gidiyor.

2 bin yılına gireceğimiz 31 Aralık gecesi, doğal olarak insanların çıldırma hislerini gıdıklıyor.

Aslında böyle heyecanlar da yaratılmasa hayat pek bir rutin olacak. Gündelik yaşam zaten gerektiğinden çok daha fazla rutin ve rituellerle dolu.

Bu nedenle de insanlar fırsat yakaladıkları an, rutinin dışına çıkabildikleri kadar kaçmaya çalışıyorlar.

New York Dergisi'nin internet sayfasında derginin kapak konusu olan millennium gecesi hakkındaki yazıyı çok ilginç buldum.

O gece New York ve başka şehirlerde ne tip düzenlemeler yapıldığını, girişimcilerin bu çılgınlık ortamını nasıl sömürüp de orijinal fikirleri astronomik fiyatlara sattıklarını gelin bir de sizle birlikte okuyalım:

- Amerikalılar'ın yüzde 46'sı 1999'un son günü saat 24.00'ü vurduğunda New York'ta Times Sqauare'de olmak, partiye katılmak istiyor. Yapılan tahminlere göre o gece tam tamına 9 buçuk milyon insan Manhattan Adası'na doluşacak.

- Hillary Clinton, yılbaşı partisini Beyaz Saray'da düzenleyecek. Bunun için Stven Spielberg, Jeffrey Katzenberg ve Quincy Jones'dan partiyi düzenlemesine yardım etmelerini istedi.

* * *

- Manhattan Adası'nı kuşbakışı gören Rainbow Room balo salonu o gece için çift başına 4 bin dolar standart fiyat uyguluyor. Rezervasyonlar daha şimdiden doldu.

- Lüks restoranlarda garsonların saat başı çalışma ücreti o gece için ortalama 250 dolar olarak tespit edildi. Ayrıca çocuk bakıcıları da normal olan saat başı 12 dolarlık ücretlerini saat başı 25 dolara yükselttiler. O gece su gibi akacağı tahmin edilen Cristal şampanyasının şişe başı fiyatı 50 dolar birden arttı. Keza Tattinger'in fiyatı da 89 dolardan mayıs sonu itibariyle 139 dolara yükseldi.

- New York'taki Manhattan ve Grand Central Hotels zincirleri yönetimi o gece için otel başına bir milyon dolar fiyattan isteyene komple otel kiralamaya karar verdi. Buna çok grubun talip olacağı düşünülüyor.

- Fahişeler o gece için saat başı fiyatlarını 200 dolardan 500 dolara yükseltmeye karar aldılar.

* * *

- Amerika'daki en pahalı yılbaşı eğlence paketini Ritz Carlton otel zinciri hazırlamış durumda. Bunun fiyatı adam başı 100 bin dolar, evet yüz bin dolar. İki kişi için üç gecelik bir paket bu. Sizi özel jetle alıp istediğiniz şehre götürüyorlar, otele iner inmez size ve eşinize birer Bulgari saat hediye ediyorlar, özel uşağınız bavulunuzu açıyor, size hizmet ediyor ve bavulunuzu yerleştiriyor, 3 gün boyunca özel şoförlü limuzininizle dolaşıyorsunuz ve yine özel jetle eve dönüyorsunuz.

- Bill Gates, Fiji Adası'nda bin odalı ve özel havaalanı olan bir oteli yılbaşı gecesi için kapatmış durumda. Dostlarıyla yeni yılı orada karşılayacak. Fiji'nin yakınındaki Tonga Adası'nda neler olacağı ise henüz daha net değil. Adnan Kaşıkçı'nın oğlu Hüseyin Kaşıkçı, Tonga'da adam başı 200 bin dolara patlayacak olan ve Elizabeth Taylor'un da davet edildiği bir büyük parti verecekti. Ancak adada sadece 700 odalı tek bir otelin olması ve kanalizasyon şebekelerinin iyi çalışmaması nedeniyle bu partinin yapılmaması olasılığı var.

- Yeni yılın ilk güneşinin dünyada ilk görüleceği yerin Fiji'nin biraz daha doğusunda yer alan Pitt Adası'nda olacağı, İngiltere'nin Royal Geographic Society'si tarafından açıklandı. Bu açıklama da adada büyükçe birer çiftliğe sahip olan çiftçiler Mark Baker ve Jeffrey Jah'a yaradı. Şimdi onlar yeni yüzyılın ilk güneş doğuşunun resmini çekmek isteyen fotoğrafçılardan adam başı 1 milyon dolar talep ediyorlar.

* * *

- Güney Afrika'da Nelson Mandela, Dalai Lama ve kendisini Mandela'nın üvey kızı olarak ilan eden Naomi Campell'in de katılacağı 24 saat süren bir yılbaşı dans partisi verilecek.

- Versailles'de 2 bin 500 dolar parayı bastıran davetliler Fransız monarşizmi dönemindeki gibi tuvaletler giyip eskiyi anarak yeni yüzyılı karşılayacaklar.

- Mısır ilginç bir girişim yaptı ve yılbaşı yine ramazana rastladığı halde büyük bir parti düzenledi. Partinin sürpriz davetlisi Pink Floyd olacak ve onlar özel ışıklandırılan piramitlerin eteğinde büyük bir konser verecekler.

- 13 milyon dolar alan Barbara Streisand yılbaşı konserini Las Vegas'ta MGM Grand Otel'de verecek. David Bowie yeni yüzyıla ilk olarak merhaba diyecek ülke olan Yeni Zelanda'da konsere çıkacak. Cher, Atlantic City'de sahne alacak. Andrea Bocelli, New York'ta Javits Center'da konser verecek. Bir zamanların ünlü diskosu Studio 54'ün yılbaşı partisine ise Grace Jones katılacak. Rod Stewart da yine Las Vegas'ta 3.5 milyon dolar ücret karşılığında sahneye çıkacak.

- Harlem'de gospel şarkılarıyla karşılanacak yeni yüzyıl. Yine Ne York'taki Javits Center'da Sting, Aretha Franklin ve Tom Jones'un katılacağı bir parti verilecek. İngiltere'de ise Tony Blair hükümeti, düzenlenecek resmi yılbaşı partisinde Spice Girls topluluğunun sahneye çıkması için kızları ikna etmeye uğraşıp duruyor.

* * *

- Ve eğer bütün bu çılgınlıktan uzak, sakin bir yılbaşı geçirmek istiyorsanız kapitalizmde çare tükenmez. Bunun da çaresini Four Seasons düşünmüş. ‘‘Çılgınlığı Umursama’’ sloganı altında müşterilere pencereleri siyaha boyanmış, ses geçirmeyen odalar sunulacak. Odadan bütün saatler ve takvimler toplanacak ve müşteriler gece boyunca siyah beyaz film seyredip 1950'ler tarzında yemek yiyecekler. Nasıl ama, şık değil mi?

Yazarın Tüm Yazıları