Prostat büyürse ne olur?

Yaşlanmak erkeklerde de “can sıkıcı” sorunlara yol açabiliyor. Prostat bezinin büyümesi bunlardan biri ve belki de en önemlisi. Neden mi?

Haberin Devamı

Büyümüş prostat bezi yakın komşuluk içinde olduğu mesaneye ve idrar yoluna baskı yaparak idrar akışını engelliyor. Prostatın idrar yoluna yaptığı bu baskıyı ürologlar –bu işin uzmanı doktorlar- “bahçedeki hortumun üzerine basmak” gibi bir duruma benzetiyorlar. Büyüyen prostat idrar yolunu daraltınca idrar torbası –mesane- içindeki idrarı boşaltmada zorlanmaya, daha çok çalışmaya, idrar akışı ise engellenmeye başlıyor. Durum başlangıçta idrar akışının zayıflamasına, idrarın yeteri rahatlıkla boşaltılamamasına ve idrar yaparken zorlanma durumuyla karşılaşılmasına, sık idrara çıkma ihtiyacına, geceleyin sık tuvalete gitmelere, en sonunda da “idrar kaçırmalara” yol açabiliyor.

İLAÇLARA DİKKAT!

Prostat irileşmesi ile ortaya çıkan sorunların şiddeti herkeste farklı. Bazı erkeklerde çok büyük bir prostat bezi bile hiçbir sorun yaratmazken, bazılarında çok az bir büyüme “idrar yapma ve mesaneyi boşaltma” işini zora sokabiliyor. Hatta bazı durumlarda mesanedeki idrarı dışarı atmak tümüyle imkânsız hale bile gelerek sistem tümden tıkanıyor.
Çok fazla su içmek, idrar miktarını çoğaltan içecekleri abartmak (kahve, çay, alkol), idrar söktürücü ilaçlar kullanmak (diüretik ilaçlar), mesanenin kasılmasını zorlaştıran haplar, şurup ve damlalar (mesela bazı depresyon ilaçları, spazm çözücüler, grip, nezle, sinüzit ilaçları) prostat büyümesiyle zaten zorlaşan idrarı rahatça yapabilme halini tam bir kabus haline bile getirebiliyorlar.

NE YAPMALI?

Haberin Devamı

Eğer yaşı 50’leri geçen bir erkekseniz, yukarıdaki yakınmalardan herhangi biri sizde de var ve sık sık tekrarlamaya başlamışsa, özellikle de idrar akıntınız zayıflamış ya da durup durup tekrar başlar hale gelmişse veya idrara çıktıktan sonra damla damla idrar kaçakları oluyorsa, tuvalete gidip de idrarınızı yapmanıza rağmen mesaneniz hala yeterince boşalmamış gibi bir hisle karşı karşıya iseniz bütün bunların prostat bezinin büyümesiyle ilişkili olabileceği aklınızda olsun. Bir üroloji uzmanından yardım istemeyi, prostatınızdaki irileşmenin özellikle muhtemel ya da mevcut bir prostat kanseriyle ilişkili olup olmadığını öğrenmeyi ihmal etmeyin...

Haberin Devamı

BİR NOT

Çay mı, kahve mi?

Tercihinizi kahve yerine çaydan yana kullanmanızda fayda var. Kalp sağlığını destekleyen antioksidanlarla tıka basa dolu olan yeşil ve siyah çay kendinizi daha enerjik hissettirmenin de ötesinde sağlıklı damarlara sahip olmanıza da katkı sağlar. Ayrıca çayda bulunan ve “kateşin” veya “epigallokateşin”lerin kanseri önleme bakımından da yardımcı etkilerinin olduğunu hatırlatalım.

BİR BİLGİ

Demir eksikliği ve beslenme ipuçları

Haftada 3-4 kez yağsız kırmızı et, tavuk ve hindi eti tüketin. Ayda 1-2 kez ciğer kavurma yiyin. Sebze yemeklerini yumurta, kuşbaşı et, kıyma veya tavuk ile hazırlayın. Kırmızı et ve beyaz et tüketilen öğünlerde demir emilimini artırdığı için yemeklerle birlikte C vitamini kaynağı sebzeler ve meyveler veya taze sıkılmış meyve suları tüketin. Yemeklerden 45 dakika önce, sonra ve yemeklerde çay-kahve içmemeye özen gösterin.

Haberin Devamı

UNUTMAYIN

Egzersiz, kolesterolü etkiler mi?

Egzersizin kalp hastalığı riskini azaltmasının nedenlerinden biri de kolesterol seviyesini kontrol altına almasıdır. Düzenli egzersiz yapmak kötü huylu LDL kolesterolün arterlerden temizlenmesine yardımcı olan iyi huylu HDL kolesterolün seviyesini artırır. Erkekler orta miktarda egzersiz yaptıklarında, zararlı kolesterol seviyeleri (LDL kolesterol) de azalma eğilimi gösterir. Örneğin haftada 3 kez 30-35 dakikalık bir egzersizle bu etki sağlanabilir.

Yazarın Tüm Yazıları