Plansızlık mı? Zamanlama hatası mı?

Aylardır Alsancak’a doğalgaz geldi, geliyor söylentileri ile yaşarken; bir de baktık sabahın erken saatlerinde yolun ortasına ince bir kanal oyuluyor.

Haberin Devamı

Galiba doğalgaz çalışmaları başlıyor derken, işçi arkadaşımız, “Yok! Bu Superonline” dedi. Araçların sileceklerine sabaha karşı yerleştirilen fotokopilerden İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden izin alındığını, işin Türk Telekom tarafından Superonline adına yapıldığını öğrendik. Ve fiberoptik kablo döşemesi için altyapı hazırlandığı bilgisine ulaştık.
Apar topar geldiler. Hızla kazıp kırmızı boruları yerleştirdiler. Evlere doğru bağlantı kutularını koydular amaaa iş aniden durdu. Kazdıkları çukurların bir kısmı açık, bir kısmı kapalı.
Derken, daha geniş bir şekilde yolun kesildiğine şahit olduk. Kesim esnasında trafik sinyalizasyon telleri, telefon hatları, su boruları ve tabii yeni döşenen Superonline boruları da kesildi.
Ardından kocaman bin eskavatör yolu hallaç pamuğu gibi attı.
Bir sokağı kazıyor, diğerini atlıyor; devamında iki sokak ileri gidiyor.
Eh, sonunda doğalgaz geldi dedik!
“Hayır, bu İZSU, biz temiz su borusu döşeyeceğiz” cevabını aldık.
Bir taraftan kazılıyor, boru döşeniyor, ama üstü örtülüp devam ediliyor.
Hayırlısıyla sıra doğalgaza da gelecek.
Altyapının çok zor ve zahmetli işler olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama plansızlık ve kötü zamanlama tüm zorluktan daha beter.
Bütün yaz mevsimi boyunca Alsancak’ın sokaklarında doluluk oranı yüzde 50’nin altındaydı. Ramazan’ın bitiminde, bayram arefesinde yollar, kaldırımlar hallaç pamuğu gibi atılıyor. Toz-toprak rüzgarla karışıp yayaları rahatsız ediyor. Yüklenici firmalardan yola bir kova su döken bile yok.
Bütün yaz sinek avlayan esnafın birazda olsa sevineceği alışveriş zamanı geldi. Dükkana ulaşabilene aşkolsun. Ulaşan da toz banyosundan çıkmış gibi.
İki hafta sonra okullar açılacak, okul öncesi alışveriş için herkes çarşılara hücum edecek; karşılaşacakları manzara tam bir keşmekeşlik.
Bu arada bu tadilatların sonrasında tüm yolların tamamen yenileneceği ve araç trafiğine kapatılacağı da söyleniyor. Belediye yetkilileri bu tür işleri nedense burada yaşayan mahalle sakinlerine sormadan, konuyla ilgili fikirlerini almadan, bilgi vermeden yapmayı marifet sayıyor.
İşin daha da acısı, bir hafta sonra Uluslararası İzmir Fuarı kapılarını açıyor. 2020 EXPO adayı İzmir dünya vitrinine çıkıyor. Kültürpark’ın hemen dibindeki sokaklar şantiye alanı görünümünde.
Bir de Alsancak Çarşısı eziyeti var. Turistlerin kaynadığı bir döneme rastladı buradaki tadilat. Tabii sıkıntısı da esnafa. Çarşı esnafı işin bitmesini istiyor ama malesef orada da yapım çok yavaş ilerliyor.
Bu işlerin planları çok önceden yapılıyor. İzin belgeleri alınıyor. Belediyelerin izin belgelerinin verilmesi sürecinde işlerin zamanlama takvimini yapması bu kadar mı zor? İhalesini bu plana göre yapmak ve şehrin en boş olduğu dönemde işi bitirmek çok mu büyük beceri işi?
Buna ister plansızlık diyelim, ister yanlış zamanlama. Ne dersek diyelim, bunun altında yatan adamsendecilik ve sorumsuzluk.

Haberin Devamı

EGİAD’dan toplumsal ve sosyal sorumluluk projesi

Haberin Devamı

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD), Türkiye’nin en büyük genç sivil toplum kuruluşlarından biri. Dönem Başkanı Temel Aycan Şen ve yönetim kurulu arkadaşları, şehrimiz, bölgemiz ve Türkiyemiz için çok önemli olduğuna inandıkları deprem konusunda “Depreme Hazırlıklı Olmak Hayat Kurtarır” broşürünü hazırladı. Broşürün bir yüzünde depremle ilgili pratik bilgiler, diğer yüzünde 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Ramazan Bayramı tebriği var. Broşür tebrikler, gazetelerde insert olarak İzmirlilere ulaştırıldı. Bu döküman her evde bir köşeye asılarak tüm aile fertleri tarafından öğrenilmesi gereken bir talimatname gibi.
Bu girişiminden dolayı EGİAD yönetimini tebrik ediyorum.
Bu vesile ile tüm okurlarımızın 30 Ağustos Zafer ve Ramazan Bayramı’nı kutlarım.

Yazarın Tüm Yazıları