Patlıcan pehli

Patlıcanları alacalı soyup uzunlamasına ikiye böldükten sonra baş parmak kalınlığında doğrayın.

Haberin Devamı

Acı suyunun çıkması için bol tuzlu suda 20-30 dakika bekletin. Yıkayıp süzdüğünüz patlıcan dilimlerini ortası açık kalacak şekilde yan yana ve üst üste tencereye yerleştirin.
Eti patlıcanların ortasındaki boşluğa aktarın. Soyup bir parmak eninde dilimlediğiniz domatesleri ve yine parmak parmak doğradığınız yeşil biberleri et ve patlıcanın üzerini örtecek şekilde yerleştirin.
Tuz, karabiber, zeytinyağı, tereyağı ve sirkeyi ilave edip orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Kaynamaya başlayınca ocağı kısıp yemeği kısık ateşte en az 1 saat, etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Enginar suyu

Enginarın lezzeti de, insan sağlığına faydaları da artık herkes tarafından bilinmekte. Peki, anayurdu Akdeniz olan enginarın yağlı bitkilerden sonra en zengin mineral kaynağı olan sebze olduğunu biliyor muydunuz?
Enginar, bol miktarda potasyum, kalsiyum ve manganez içermesinin dışında A, B1 ve C vitaminleri açısından da zengindir. Karaciğerin temizlenmesine yardım ederken, safranın akışını da rahatlatır.
Unlu yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırdığı için diyet programlarının vazgeçilmezlerindendir; 100 gramı sadece 53 kalori içerir.
Bizim mutfağımızda enginar çoğunlukla zeytinyağlı olarak pişirilip yenir. Zaten zeytinyağlı yemeklerimizi hazırlama şeklimiz, doğru biçimde uygulandığında, en sağlıklı yemek pişirme metotlarından birisi. Bu sebeple enginarı da zeytinyağlı yemenizi tavsiye ediyorum.
Enginarın suyunu da sakın atmayın. Taşıdığı mineralleri suya geçirdiği için, bu oldukça zengin bir sudur.
Bu suyu, hazırlayacağınız bir çorbada kullanabilirsiniz. Hem çorbaya tat katar, hem de besin değerini büyük ölçüde artırır.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 1 kg kalın patlıcan
- 750 gr iri kuşbaşı kuzu eti
- 50 gr tereyağı + 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 5 adet orta boy domates
- 5-6 adet yeşil çarliston biber
- 3 yemek kaşığı üzüm ya da elma sirkesi
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber

8 kiÅŸilik         Â

HazIrlama süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 60 dakika

Yazarın Tüm Yazıları