Özal zengini bozuluyor şimdi yükselene ‘AKP zengini’ diye kızıyor

KONUYA önce Malatyalı iki işadamının portreleriyle başlayayım.

Kentbank’ın eski sahibi Mustafa Süzer’i 1980’li yılların başında Süzer Dış Ticaret’in patronu olarak tanıdım.

Süzer, Turgut Özal’ın Kore modelini baz alıp, ‘Büyük ihracat şirketleri kurun, ihracat atağına geçelim’ planının önemli bir parçası olunca öne çıktı.

Türkiye’nin önde gelen tüm grupları, ‘büyük ihracat şirketi’ formülüne uydu. Bu şirketler o günlerde Mustafa Süzer’in başkanlığını üstlendiği Türkiye Dış Ticaret Derneği (TÜRKTRADE) çatısı altında birleşti. Süzer, Turgut Özal’ın ‘dış seferler’inin çoğunda ön sırada yer aldı.

Aradan zaman geçti, Süzer’in canlı hayvan-et ticareti günlerinde ‘mera’ diye düşünüp aldığı arazinin dibinden TEM’in geçmesi planlandı. Süzer de o arazi için imar iznini cebine koydu ve Türkiye Emlak Bankası’nın yolunu tuttu.

Süzer, Engin Civan döneminde Emlak Bankası’yla ‘konutların üçte biri benim’ çerçevesinde anlaştı, oradan bugünün Bahçeşehir projesi doğdu.

Süzer, ‘hayali’ yüzünden gözden düşen, biraz da ‘başa bela olan’ ihracat işini bırakıp, inşaat, turizm, iş merkezi ve bankacılığa yöneldi. 1992’de Kentbank’ı kurdu, daha sonra İstanbul’un göbeğine Süzer Plaza’yı dikti.

Ancak, Kentbank’ı 2001 krizin bankacılık ayağına kurban verince Süzer’in işleri sekteye uğradı. Süzer şimdi bir yandan Süzer Plaza’yı iyi çalıştırma, Bahçeşehir’den alacaklarını tahsil edip işlerini yoluna koyma çabası veriyor, diğer taraftan Danıştay’ın ‘iade edin’ dediği Kentbank’a kavuşmayı bekliyor.

Gelelim ikinci portreye...

Çalık Grubu’nun patronu Ahmet Çalık’ı 1990’lı yıllarda tanıdım. Babadan tekstilci olan Ahmet Çalık, Malatya’daki iplik fabrikalarına Türkiye’nin önde gelen, dünyanın sayılı denim (blujean kumaşı) tesisini ekledi.

Çalık, Malatya-Türkmenistan-İstanbul üçgeninde işlerini geliştirdi. Birçok Türk işadamı Orta Asya’da ‘macera’ arayıp dönerken, Ahmet Çalık Türkmenistan’da ayaklarını sağlam bastı. Tekstilden enerjiye, inşaata kadar birçok alanda yatırımlar yaptı. Oradan dünyaya da açıldı. Çalık’ın sağlam adımları, Saparmurat Türkmenbaşı tarafından ‘bakanlık’la ödüllendirildi.

Çalık, Türkiye’de de enerji işinde büyümeyi kafasına koydu. Yakın zamanda Bursa’nın doğalgaz dağıtım ihalesini kazandı.

Çalık, işlerini büyütürken, finans sektörünü de boş geçmedi. Bu yüzden geçen gün 5’inci kuruluş yıldönümünü kutladığı Çalıkbank’ı (yatırım bankası) kurdu.

Çalık’ın bankacılıkta attığı adım bununla kalmadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yönetimi, Mustafa Süzer’in Arnavutluk’taki bankası Arnavutluk Milli Ticaret Bankası ‘yabancıya’ gitmesin diye çaba harcadı. Devreye Çalık-Şekerbank ortaklığı girdi, banka onlara satıldı.

İki Malatyalı işadamı bu yüzden karşı karşıya geldi.

Çünkü, BDDK ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Danıştay’ın ‘Kentbank’ı Süzer’e geri verin’ kararı karşısında gardını alıyor, ‘ışık’ yakmıyor.

Süzer de sinirleniyor: ‘Danıştay’ın lehimize verdiği karar, Arnavutluk’taki bankamın Çalık Grubu’na satışını da durdurdu. Buna bozuldular. Onun için Danıştay kararını yok saymak amacıyla ellerinden geleni yapıyorlar. AKP kendi zenginlerini yaratacak diye bizim hakkımızı neden yiyorlar.’

Ahmet Çalık
ise hemşerisi, arkadaşı Süzer’le doğrudan tartışmaya girmek istemiyor: ‘Bizim işler büyürken, AKP ortada yoktu bile...’

Özal zengini
kalkıyor, yüklelişte olana ‘AKP zengini’ diye kızıyor...

Kaderin cilvesi mi bu?

Arnavutluk’taki bankanın parasını bile yatırmışlar

ÇALIK
Grubu’nun patronu Ahmet Çalık, bazı yanlarıyla medyaya bulaşmış olmasına karşın, medyadan uzak durmaya özen gösteriyor. Arnavutkluk Milli Ticaret Bankası olayını da yakın çevresine şöyle anlatıyor:

‘Engin Akçakoca’nın BDDK Başkanlığı dönemiydi. Süzer Grubu’nun Arnavutluk’taki bankasını Yunanlılar almak üzereyken, ‘Bu banka Türk işadamlarında kalsa daha iyi olur’ diye düşünmüşler. Çeşitli yerlerle görüşmüşler, olmamış. Sonra bize teklif ettiler, ilgilendik. Arnavutluk’taki otorite, Türkiye’de mevduat bankacılığı yetkisi olan birilerinin de bu işin içinde olmasını istedi. Şekerbank’la birlikte bankayı aldık, parasını yatırdık. Ancak, Danıştay’ın Kentbank kararı nedeniyle devir işi beklemede.’

Arnavutkluk’taki bankanın çözümü de Kentbank düğümünü bekliyor...

Başbakan kızıyla evlendi diye yolumuzu mu ayıralım

İŞ
dünyasında kulaktan kulağa konuşuluyor: ‘Başbakan Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak nerede çalışıyor biliyor musun?’

Sorunun yanıtı da aynı şekilde yayılıyor: ‘Çalık Grubu’nun ABD ofisinde.’

Peki Ahmet Çalık, bu konuşmalara ne diyor? Çalık’tan yakın çevresi aracılığıyla şu yanıt geliyor: ‘Berat Albayrak, neredeyse 10 yıldır bizimle. Başbakan’ın kızıyla evlendi diye yolumuzu mu ayıralım. Yakışır mı?’
Yazarın Tüm Yazıları