Osmanlı’nın izinde şam

Uzun bir dönem Osmanlı egemenliğinde kalan şam, farklı renkleri, koku ve tatlarıyla sizi çok eskilere götürebilir.

Haberin Devamı

Eski şam’ın girişinde bulunan ve II. Abdülhamit döneminde inşa edilmiş olan Hamidiye Çarşısı’nda gezerken, kendinizi Mısır Çarşısı’ndaymış gibi hissedebilirsiniz. Bu çarşıda baharatçı dükkanlarının yanı sıra sık sık sakızlı şam dondurması yiyen insanlarla karşılaşabilirsiniz.

Çarşının dışına çıkar çıkmaz yan yana sıralanmış olan çeşitli yiyecek içecek büfelerini görebilirsiniz. Et ve tavuk döner yapan yerlerin yanı sıra Ortadoğu’nun en meşhur yemeklerinden biri olan ve falafel adıyla anılan nohut köftesinin tadına bakabilirsiniz. Çeşitli salata malzemeleriyle birlikte lavaşa sarılarak dürüm yapılan falafelin yanında taze sıkılmış çeşit çeşit meyve suyundan birini tercih edebilirsiniz.

Yolda yürürken gözünüz sıkça zuhurat çayı içen Suriyelilere takılabilir. Bu hoş kokulu, soğuk algınlığına iyi gelen çayın tadını siz de çok sevebilirsiniz. Bir restoranın avlusunda mercimek çorbası içerek ter atabilir ve ardından içeceğiniz Türk kahvesiyle tazelenebilirsiniz.

Müthiş bir tarım ülkesi olan Suriye’nin katkısız meyve ve sebzeleriyle dolu manavlarına, bakliyat toptancılarına, balıkçı dükkanlarına, kasaplarına, ciğercilerine, helvacılarına, seyyar sokak satıcılarına bakarken manzaranın size çok tanıdık geldiğini fark edip şaşırabilirsiniz. Belki de Suriye’nin zeytin üretiminde dünyanın başlıca ülkelerinden biri olduğunu öğrenip şaşırabilirsiniz de.

Haberin Devamı

Bulgurlu yeşil domates yemeği

· 1 kg yeşil domates
· 3 yemek
kaşığı sıvıyağ
· 1 adet küçük boy kuru soğan
· 2 diş sarmısak
· 1 çay kaşığı tuz, kırmızı
pul biber
· 1 çay bardağı kalın bulgur
· 4-5 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI: Soğanı yemeklik incecik, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Domatesleri yıkayıp süzün ve iri kuşbaşı et formunda dilimleyin. Soğan, sarımsak ve sıvıyağı orta boy bir tencereye koyun. Sürekli karıştırarak 1-2 dakika kavurun. Domatesleri de hemen ekleyin ve karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun. Tuz, pul biber ve yıkayıp süzdüğünüz bulguru ilave edip sıcak suyu da aktarın. Arada sırada karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynayınca ocağın altını kısın ve domatesleri yumuşayıncaya kadar pişirin. ısterseniz servise sunmadan önce bol pul biber ekleyip sarmısaklı yoğurt gezdirebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları