Örnek olmak için 7 ayda 32 kilo verdi

Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin (35), Kolon Kanseri Bilinçlendirme Koşusu’nda nefes nefese kalınca hem hastalarına iyi örnek olmak hem de kendi sağlığı için 7 ayda tam 32 kilo verdi

Haberin Devamı

ABD’de, New York’taki Empire State gökdelen koşusunun bir benzeri geçen yıl ilk kez Türkiye’nin en yüksek binası Sapphire’de de yapıldı. Kolon Kanseri Bilinçlendirme Koşusu’na katılanların arasında Doç. Dr. Murat Gültekin de vardı. Amaç, 236 metrelik binada, 56 kat ve 1344 basamak çıkarak kolon kanserinin egzersiz ve sağlıklı beslenmeyle önlenebileceğine dikkat çekmekti.
Ancak Gültekin o koşuda gösterdiği performanstan hiç memnun kalmadı. Bırakın dereceye girmeyi, birinci gelenden 40 dakikada daha geç bitirebildi tırmanışını.
İşte o gün, basamakları ağır ağır çıkarken kendine zayıflama sözü verdi. Çünkü biliyordu ki obezite, kansere zemin hazırlayan önemli faktörler arasında. Artık hastalarına bunu anlatırken kilosundan dolayı kendi yüzünün kızarmasını da istemiyordu. Üstelik Gültekin’in eşi de diyetisyendi. “Eşime rağmen kilo aldım. Sonra da bundan utanmaya başladım. İnsanlara ‘obeziteden korunun’ derken, obez kalmamama gerekiyordu.”

Haberin Devamı

KARATAY DEĞİL BAKANLIK DİYETİ

Doç. Dr. Gültekin yeni beslenme düzenine girerken kendine özgü bir diyet uyguladı. “Ne Karatay diyeti ne de zencefil diyeti, özel bir formülüm yok. Bu, ‘Sağlık Bakanlığı diyeti’. Aslında çok basit. Sabır ve doğru beslenme yetti. Her şeyden azar azar yiyince, sabır gösterince oluyor. Bir kere zayıflamaya başladıkça, zayıflamak kolaylaşıyor.”
Gültekin, işe beyaz ekmeğin yerine kepekli ekmeği koymakla başladı. Kırmızı eti haftada en fazla iki kez yedi. Kimi öğünde sebze, kiminde de balık, tavuk tercih etti. Salataların tadını yeniden keşfetti. Yedi renk sebze ve meyvelerden her gün farklılarını almaya çalıştı. Lokmaları daha uzun süre çiğnemeye başladı. Ve ara öğünlerini atlamadı. Üstelik tuzu da azalttı. Egzersizeyse kilolarını verdikten sonra başladı. “Fazla kilolu halde egzersiz yaparsam eklemlerimde ağrı olabilirdi. Ama kilolarımı verdikten sonra, koruma ve vücut şekillendirme amaçlı vücut geliştirme yaptım. Ne kadar kasınız varsa, kilo almanız o kadar zor.”

KİLOLU OLMAKTAN UTANDIM
 
Yaklaşık 7 ay bu diyeti uyguladı Gültekin. Sonuçsa yüzünü güldürdü. 32 kilo zayıflamıştı bu süre sonunda. Sonra buna iki aylık egzersiz programı da ekledi. Geçen haftalarda aynı gökdelen koşusunda bu kez performansından memnun kaldı. Koca gökdeleni 16 dakikada tırmandı, ilk 10’a girdi. Şimdi daha iddialı: “Buradan rakiplerime sesleniyorum. Seneye bir Sağlık Bakanlığı bürokratı birinci gelecek.” Bir hatırlatma yapalım, bu tırmanışta birinci olan, Empire State koşusuna katılma hakkı da elde ediyor.

Haberin Devamı

UZUN LAFIN KISASI

YANLIŞ Rahim ağzı kanserine yol açan HPV (human papilloma virüs) sadece kadınlarda görülür.
DOĞRU: HPV erkeklerde de görülen hastalıklardan. Zaten kadınlara genellikle erkeklerden geçiyor.

Bu soruların yanıtını herkes arıyor
ŞİFA KÜTÜPHANESİ

Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İklim Öz, ‘Evlilik Aşkı Öldürür mü?’ kitabında, aslında hemen hepizimin merak ettiği aşk, birliktelik, evlilikle ilgili soruları soruyor ve yanıtlıyor. Remzi Kitabevi, 10 lira.

Diş taşlarına karşı çilek suyu
TAMAMLAYICI TIP

Çilek, A, B, C vitaminleri, kalsiyum, demir, folik asit, lif ve fosfor gibi mineralden zengin bir meyve. Ayrıca çilek suyuyla gargara diş taşlarının oluşmasını engelliyor.

Yazarın Tüm Yazıları