Orkestraya ismini veren büyük lider

PAZARTESİ akşamı Gustavo Dudamel’in yönettiği Venezuela Simon Bolivar Senfoni Orkestrası’nın Haliç Kongre Merkezi’nde verdiği konserden önce, El Sistema’nın yaratıcısı Jose Antonio Abreu’ya İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı tarafından Yaşam Boyu Onur Ödülü verildi.

Abreu, konuşmasında hem hareketi hem kültürün dünyadaki etkisini anlattı.
Geceden çıkarılması gereken bazı dersler var.
Son yıllarda ünü gittikçe artan, dünyaca meşhur, her yerde adı geçen, CD’leri satan şef Gustavo Dudamel, Abreu’yu koluna girerek sahneye çıkardı, ödülden sonra da sarıldı.
Sanatçının sanatçıya saygısını çok önemserim, sanatta kuşaklararası hiyerarşiye çok dikkat ederim. Estetik puanlar ayrı, kişilik puanları ayrıdır benim için.
Galata Konserleri’nden sonra, çocuklarla sarmaş dolaş olmaları da gerçek sanatçı alçakgönüllüğünün unutulmaz, örnek alınması gereken örneğiydi.

ORKESTRAYA adını veren Simon Bolivar kimdir?
Simon Bolivar’ın lakabı İspanyolcada kurtarıcı anlamına gelen El Libertador’dur.
1783’te Caracas’ta doğdu, 1830’da, Kolombiya yakınlarında Santa Marmara’da öldü.
İspanyol yönetimine karşı bağımsızlık savaşlarını yönetti.
John Lynch, Simon Bolivar(*) kitabının Önsöz’ünde onu ve önderi olduğu bağımsızlık mücadelesinin önemini şöyle tanıtıyor:
“Bu bakışa göre, dünya tarihinin büyük adamların biyografisinden ibaret olduğunu iddia eden Carlyle hatalıdır ve toplumun kahramana tapınma üzerine kurulu olduğunu söylemesi fazlasıyla abartılıdır. Ama yine de İspanyol Amerikası’nın bağımsızlığını kazanması kurtarıcıların varlığı hesaba katılmadan anlaşılamaz; ayrıca şahsi otoritelerin müdahalesi yok sayılırsa bağımsızlık sonrası tarihi de neredeyse bomboş kalacaktır. Bolivar’ın yaptıklarına bakarak, İspanyol Amerikası’nın çeşitlilik arz eden toplumunda önderliğin, hükmetme gücünün ve yönetim tarzlarının dinamiklerini gözlemleyebilir, dönemin tüm tarihini değilse de büyük bir kısmını kapsayabiliriz”

EL SISTEMA
doğrultusunda, artık bizim ülkemizde de genç kuşaklar, imkânı olamayanlar için çalışmalar yapılıyor. Müzikçilerimiz gençleri yetiştirmek için dernekler kuruyor, kurumlar oluşturuyor.
Sanırım bu orkestranın gelişi, bu sorunlara daha yakından ve daha derinden eğilmemizi sağladı ve sağlayacak.

(*) Simon Bolivar, John Liynch, Çev.: Bülent O. Doğan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Yazarın Tüm Yazıları